Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περίπου 2.200 σπίτια στην πλατφόρμα Airbnb στη Θεσσαλονίκη

Οι αφίξεις το 2018 έφτασαν τις 127 χιλιάδες σε καταλύματα αυτού του τύπου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Περίπου 2.200 σπίτια είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα Airbnb στη Θεσσαλονίκη, οι αφίξεις το 2018 έφτασαν τις 127 χιλιάδες σε καταλύματα αυτού του τύπου, ενώ οι ενεργοί hosts φτάνουν τους 1.600.

Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο Giulio Del Balzo, Public Policy Associate της Airbnb για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κροατία, από το βήμα του συνεδρίου «Τουρισμός: Το μοντέλο του μέλλοντος», που συνδιοργάνωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη τα πέντε διμερή επιμελητήρια της πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Del Balzo ο μέσος όρος διαμονής των επισκεπτών σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb φτάνει τις 3,4 μέρες στη Θεσσαλονίκη και είναι μικρότερος από τον μέσο πανελλαδικό όσο, με τον ίδιο να αποδίδει το γεγονός στο ότι η Θεσσαλονίκη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών που ταξιδεύουν για δουλειά.

img_20190314_143035_resized_20190314_085408180.jpg

Σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 50.000 ενεργοί Hosts, δηλαδή άνθρωποι που νοικιάζουν το σπίτι τους μέσω της πλατφόρμας, ενώ τα εγγεγραμμένα σπίτια που προσφέρονται μέσω Airbnb φτάνουν τα 90.000 εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι ολόκληρες κατοικίες. Οι αφίξεις ανήλθαν το 2018 σε 2,15 εκατ. και ήταν κατά μέσο όρο διάρκειας 4 ημέρων. Τα ετήσια εισοδήματα για τους ιδιοκτήτες υπολογίζονται σε 3,7 χιλ. δολάρια ετησίως. Το 70% όσων χρησιμοποίησαν το Airbnb για να έρθουν στην Ελλάδα προέρχονται από την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

Όπως είπε αυτήν τη στιγμή στην πλατφόρμα προσφέρονται παγκοσμίως πάνω από 5 εκατομμύρια κατοικίες, όλων των ειδών, μέχρι ιγκλού και σπίτια πάνω σε δέντρα!

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Booking.com

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Σακελλαρίδης, account manager της Booking.com, μιλώντας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ανέφερε ότι οι καταχωρήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην πλατφόρμα της Booking.com αυξήθηκαν, πανελλαδικά, κατά 256% το 2018 σε σχέση με το 2017 ενώ αύξηση κατά 56% σημείωσαν οι διανυκτερεύσεις σε ακίνητα αυτού του τύπου.

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο επιβεβαιώνουν πρόσφατη μελέτη της Booking.com που έδειξε ότι ένας στους 3 ταξιδιώτες σκοπεύει να μείνει σε εναλλακτικό κατάλυμα κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι οι κορυφαίες εθνικότητες και διανυκτερεύσεις ήταν από την εγχώρια και Βαλκανική αγορά, από τη Γερμανία και τη Ρωσία, ενώ χαρακτηριστική ήταν η υποχώρηση της Τουρκίας, απόρροια των οικονομικών αναταράξεων στην περιοχή, η οποία «αντικαταστάθηκε» από την ταχέως ανερχόμενη αγορά του Ισραήλ, όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης. Μίλησε ακόμη για την Ουκρανία και την Ολλανδία και άλλες δυτικές χώρες που συμπληρώνουν την ομάδα των εθνικοτήτων με σημαντική αύξηση στις περιοχές μας.

«Με παραπάνω από 28,3 εκατ. καταχωρήσεις συνολικά, η Booking.com είναι η μοναδική πλατφόρμα στην οποία ο ταξιδιώτης μπορεί να κλείσει πραγματικά οτιδήποτε», σημείωσε ακόμη ο ίδιος. Μίλησε επίσης για ξεκάθαρη προτίμηση των ταξιδιωτών σε πλατφόρμες που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις που δεν περιορίζονται σε κράτηση δωματίου.

img_20190314_143056_resized_20190314_090010432.jpg

ΕΟΤ: Η εξάπλωση των βραχυχρόνων μισθώσεων δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται

Στα πλεονεκτήματα αλλά και στα μειονεκτήματα του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης.

Μίλησε για μια μορφή οικονομίας από τα κάτω, με σαφή κοινωνικά χαρακτηριστικά που συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη, ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα διαφορετικό τουριστικό προϊόν που δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.

Είπε επίσης ότι η εκμετάλλευση ακινήτων –ανεκμετάλλευτων και ερειπωμένων πολλές φορές- μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, δίνει περισσότερα έσοδα και ήταν και είναι συγκριτικά καλύτερη από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, καθώς όπως είπε ιδιοκτήτες δεν έπαιρναν τα ενοίκια όταν τα έβρισκαν και υπήρχαν σημεία τριβής με τους επίσης παθόντες από την κρίση ενοικιαστές. Αναφερόμενος σε ιδιοκτήτες είπε ότι πολλοί έσωσαν τα σπίτια από τις τράπεζες, πλήρωσαν φόρους, ανταποκρίθηκαν σε ρυθμίσεις Ταμείων ενώ νέοι άνθρωποι βρήκαν απασχόληση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΤ η εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο παρουσιάζεται, λέγοντας ότι τα περισσότερα δημοσιεύματα «διογκώνουν και δαιμονοποιούν το φαινόμενο Airbnb καλλιεργώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς». «Σε σύνολο 1,6 εκατ. ενοικιαζομένων κατοικιών στη χώρα, οι βραχυχρόνιες είναι 90.000, δηλαδή το 5,5%», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στα θετικά συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων την αύξηση δυνατότητας υποδοχής τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και την επαναλειτουργία κενών διαμερισμάτων και την τόνωση του οικοδομικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας. Υπάρχουν οφέλη γενικότερα για την εθνική οικονομία καθώς με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 100% των δαπανών των τουριστών διαχέεται στην κοινωνία όπως σημείωσε. Στα αρνητικά ανέφερε τη συμβολή τους στην αύξηση ενοικίων, τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας κυρίως σε  περιοχές που παρουσιάζεται χωρική συγκέντρωση, την έλλειψη διαδικασιών ελέγχου ποιότητας διαμονής, τα φαινόμενα όχλησης περιοίκων, τις αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία των τοπικών κοινωνιών κλπ.

Σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου, σημείωσε ότι η λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ έβαλε τέρμα στη μαύρη αγορά και τη φοροδιαφυγή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ