Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στόχος να έχουμε νέο εκθεσιακό κέντρο το 2026

Οι στόχοι για ΔΕΘ, λιμάνι και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου μίλησε στο συμπόσιο με θέμα «Η Θεσσαλονίκη πύλη ανάπτυξης για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο» που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς) ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος ΔΕΘ-Helexpo τονίζοντας πως στόχος είναι το 2026, που η έκθεση θα γιορτάζει τα 100 χρόνια της, «να λειτουργούμε σε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο».

Οι φαραωνικές σκέψεις ότι μπορούμε να γίνουμε Ντίσελντορφ ή Φρανκφούρτη δεν ισχύουν, μπορούμε όμως να είμαστε ηγέτες στην αγορά των Βαλκανίων, τετραπλασιάζοντας το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, υποστήριξε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στα όσα έχει επιτύχει η διοίκηση του εκθεσιακού φορέα στο κομμάτι της διεθνοποίησης. «Πετύχαμε μεγαλύτερη διεθνοποίηση και αυτό φάνηκε και στην πόλη αυτό εισπράττουμε από τους επιχειρηματικούς φορείς και τα ξενοδοχεία», όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα και τη θετική επίπτωση της εκθεσιακής δραστηριότητας στις θέσεις απασχόλησης.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο υπάρχον εκθεσιακό κέντρο και την ανάγκη ανάπλασης, είπε ότι από τα 17 περίπτερα, τα περισσότερα χτίστηκαν σε διαφορετικές εποχές από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του ΄80 με διαφορετικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις και λειτουργικότητας. Δύο από τα περίπτερα χτίστηκαν με το σχέδιο Μάρσαλ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφορά έκανε εξάλλου και στην τάση που υπάρχει παγκοσμίως, για εκθεσιακές δραστηριότητες που επιστρέφουν και πάλι στο κέντρο, αναφέροντας τα παραδείγματα του Μιλάνου και της Βαρκελώνης, καθώς και για την τάση δημιουργίας έξυπνων γεγονότων, μπουτίκ εκθέσεων κ.λπ. που δεν απαιτούν μεγάλο χώρο.

Τα 50.000 τ.μ. που προβλέπει ο σχεδιασμός, είναι κατά τον ίδιο αρκετά, και περισσότερα από τον υφιστάμενο. Υπενθύμισε ακόμη ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου, μικρού ξενοδοχείου δυναμικότητας 120 δωματίων περίπου και θέσεων πάρκινγκ. «Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε ξενοδόχοι, εκθεσάδες είμαστε», ξεκαθάρισε ο κ. Ποζρικίδης, τονίζοντας ότι εκεί έρχεται η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Εξάλλου, ένας μεγάλος χώρος 80 στρεμμάτων πρόκειται να αποδοθεί αδόμητος στην πόλη για τη δημιουργία πάρκου, ενώ από το εκθεσιακό θα περνούν και πεζόδρομοι που θα καταλήγουν στο Παλαί ντε Σπορ. Ο κ. Ποζρικίδης ενημέρωσε ότι ήδη ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για προκήρυξη  διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να σταματήσει το έργο. Αν χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία μετά από 20 χρόνια μπορεί να ξαναμιλάμε για ανάπλαση», τόνισε.

«Βελτιώθηκε η κατάσταση στο λιμάνι»

«Η κοινοπραξία δεν πήρε το λιμάνι σε πολύ καλή κατάσταση. Όταν αναλάβαμε, και δεν το λέω αυτό για να δημιουργήσω άλλοθι ή προβλήματα με το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να είχε καλά οικονομικά μεγέθη, του έλλειπαν όμως υποδομές και εξοπλισμός και κυρίως όραμα και προοπτική με νέα έργα», υποστήριξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης. Ένα χρόνο μετά, όπως πρόσθεσε, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, αναφέροντας το παράδειγμα του χρόνου αναμονής των πλοίων ο οποίος μειώθηκε από τις 28,5 ώρες στις 8,1 ώρες, με στόχο να μην υπάρχει καμία προσέγγιση με καθυστέρηση πάνω από 12 ώρες και αυτό, όπως είπε, έγινε χωρίς να έχουμε προλάβει την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο στόχο η επέκταση του κρηπιδώματος 26 να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022, νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση της κοινοπραξίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποδοχή πλοίων κύριων γραμμών (mainliners) στα νερά του Θερμαϊκού, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει το ελληνικό δημόσιο να εκτελέσει έργα οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης. Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της δημιουργίας δικτύου με πελάτες και συνεργάτες, ενώ τόνισε ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανταγωνιστικό με αυτό του Πειραιά, καθώς είναι το κύριο εξαγωγικό λιμάνι της χώρα και λιμάνι χύδην και συμβατικού φορτίου, το οποίο εκτός από την άμεση ενδοχώρα εξυπηρετεί και μια μεγάλη γκάμα γειτονικών χωρών σαν λιμάνι τράνζιτ.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έρχονται νέα τρένα

Μέσα στο 2020 η εικόνα του σιδηροδρομικού τομέα θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που είναι σήμερα, υποστήριξε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης. Για τα σχέδια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το 2019, είπε ότι εκτός από τις 72 προλήψεις μηχανοδηγών που έχουν γίνει ήδη, στο πλαίσιο του business plan που εκτείνεται έως το 2023, σχεδιάζεται μεγάλος αριθμός προσλήψεων, σε ειδικότητες που έχουν σχέση με το μεταφορικό της έργο. Ανακοίνωσε ακόμη ότι έρχονται και νέα τρένα πολύ σύντομα «ίσως μέσα στο Μάιο να δείτε ένα από αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι θα έρθει και μια καινούρια υπηρεσία Θεσσαλονίκη-Αθήνα. «Προσπαθούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί προς το αεροπλάνο, με μείωση του χρόνου ταξιδίου κάτω από τις 4 ώρες και το 2020 περίπου στις 3,5 ώρες», τόνισε.

Στην ίδια ενότητα που είχε θέμα λιμάνι-μεταφορές-υποδομές, μίλησαν ακόμη ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, γενικός διευθυντής Β. Ελλάδος Goldair Cargo, o Γιώργος Ηλιάδης Διευθύνων Σύμβουλος Ηλιάδης Μεταφορές, Αντιπρόεδρος ΕΕΘ και ο Στέλιος Κατσαμάκης Εμπορικός Διευθυντής Orphee Beinoglou Διεθνής Μεταφορική Α.Ε.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του Συμποσίου, ο πρόεδρος του ΙCC Ελλάς Πέτρος Δούκας υποστήριξε ότι αυτή η χώρα και η Θεσσαλονίκη μπορούν να πάνε πάρα πολύ γρήγορα μπροστά. «Σε 6 μήνες μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς, μας να φύγει το παραμύθι ότι επειδή έχουμε επιτροπεία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», τόνισε μεταξύ άλλων. Τόνισε ότι το ICC, με παρουσίασε 90 κράτη, θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων τη δικτύωση που διαθέτει σε πολλές ξένες χώρες. «Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη