Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΚΑΥΚΑΣ: Συνεργασία με εταιρίες – κολοσσούς στα φωτοβολταϊκά

Εκδήλωση παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη συνεργασίας με τη Huawei

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Παρουσίαση για τη συνεργασία της με την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε πωλήσεις μετατροπέων ισχύος, την Huawei, μέσω του διανομέα της την SKE Αυστρίας, ως εξουσιοδοτημένος συνεργάτης της για την Ελλάδα και την Κύπρο πραγματοποίησε χθες στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ που κατέχει την ηγετική θέση στον χώρο του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, φωτισμού, ειδών τεχνολογίας κτιρίων και λύσεων διαχείρισης ενέργειας.

Παρουσία, εκπροσώπων φορέων του κλάδου των φωτοβολταϊκών που μίλησαν για τις εξελίξεις στην αγορά και στο νομοθετικό πλαίσιο, προμηθευτών, πελατών και συνεργατών, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, Business Development & Solutions Director της εταιρίας, μίλησε εκ μέρους της διοικητικής ομάδας για τις συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες που εδραιώνουν την παρουσία της στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Όπως είπε, η ΚΑΥΚΑΣ που ιδρύθηκε το 1975, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που  απασχολεί σήμερα 950 εργαζόμενους και διαθέτει 62 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο με πλάνο περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου φέτος, καθώς και e-shop που σχεδιάζει να δυναμώσει περαιτέρω, ειδικά στο κομμάτι των επαγγελματιών. Μέσα στην κρίση η εταιρία αύξησε της πωλήσεις γιατί δεν σταμάτησε καθόλου να επενδύει όχι μόνο σε καταστήματα αλλά και σε δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων, όπως είπε ο ίδιος. Το μερίδιο αγοράς της το 2017 ξεπερνούσε το 38%, ενώ οι πωλήσεις κατά το ίδιο έτος έφτασαν τα 133 εκατ. Ετησίως εξυπηρετεί πάνω από 350.000 πελάτες και οι προμηθευτές της ξεπερνούν τους 200. Από αυτούς οι 40 περίπου κάνουν το 80% του τζίρου μας. Εστιάζουμε σε προμηθευτές που δίνουν ποιοτικά υλικά, τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Μακρυπίδης.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας με τη Huawei

Στη χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση της έναρξης συνεργασίας της Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε., με την κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως σε πωλήσεις μετατροπέων ισχύος, την Huawei, μέσω του διανομέα της την SKE Αυστρίας, ως εξουσιοδοτημένος συνεργάτης της για την  Ελλάδα και την Κύπρο. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, η ΚΑΥΚΑΣ θα προβεί στην άμεση διαθεσιμότητα μετατροπέων Huawei για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις πάρκων από τις κεντρικές αποθήκες της στον Ασπρόπυργο Αττικής. Επιπροσθέτως, θα παρέχει πιστοποιημένες υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης προς τους συνεργάτες της προτείνοντας τις βέλτιστες τεχνικές λύσεις που αφορούν στη διαστασιολόγηση, εγκατάσταση και εκκίνηση λειτουργίας των μετατροπέων της Huawei. Σημειώνεται στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, η Huawei κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως σε πωλήσεις μετατροπέων ισχύος για το διάστημα 2015-2017, λανσάροντας τη νέα γενιά μετατροπέων στοιχειοσειράς (string inverters) με την ευφυή τεχνολογία διαχείρισης και ελέγχου FusionSolar®.

Σε ότι αφορά τη συνεργασία της ΚΑΥΚΑΣ με τη Jinko ο κ. Μακρυπίδης είπε ότι πρόκειται για εταιρεία – κολοσσό, Νο1 στον κόσμο στα πανέλα με την οποία υπάρχει επίσημη εμπορική συμφωνία της εταιρίας. H JinkoSolar, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, είναι ο Παγκόσμιος Ηγέτης στην Βιομηχανία των Φωτοβολταϊκών, με 12.000 εργαζόμενους σε 6 Βιομηχανικές Μονάδες παραγωγής παγκοσμίως. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η JinkoSolar ανακηρύχθηκε από την Bloomberg New Energy Finance (BNEF), ανάμεσα στους κυριότερους 57 κατασκευαστές Φ/Β πλαισίων, ως “The Most Bankable” κατασκευαστής Φωτοβολταϊκών πλαισίων παγκοσμίως.

Προσεγγίζουμε πάντα ότι κάνουμε με αξιοπιστία και σοβαρότητα, τόνισε ο κ. Μακρυπίδης. Η ΚΑΥΚΑΣ είναι μια επιχείρηση που εμείς θέλουμε να βρίσκουν οι πελάτες μας όλα τα προϊόντα και τις λύσεις που αναζητούν για ένα συγκεκριμένο έργο, για έναν συγκεκριμένο τομέα.

Η αγορά των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα 

Ανακάμπτει η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα μετά μια πενταετία «ανυπαρξίας» που είχε σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε εργαζόμενους, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Η συγκεκριμένη αγορά σημείωσε ένα «boom» μέχρι το 2013. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013 η Ελλάδα εγκατέστησε πάνω από 1 GW τη στιγμή που εκείνη την εποχή ήταν ελάχιστες οι χώρες διεθνώς που μπορούσαν να το κάνουν αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του ΣΕΦ. Το γεγονός αυτό είχε θετικές παρενέργειες στην οικονομία καθώς το πρώτο τρίμηνο του ‘13 η ελληνική αγορά συντηρούσε 58.000 θέσεις εργασίας, άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες. «Προφανώς όλα αυτά χάθηκαν. Περίπου το 97% των θέσεων εργασίας καταστράφηκε την επόμενη 5ετία», τόνισε ο ίδιος, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν αλλαγή σιγά-σιγά, από πέρυσι κυρίως και εκτιμώντας ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουμε κοντά στο 1 GW εγκατεστημένων συστημάτων. Ο εθνικός σχεδιασμός –που είναι σε διαπραγμάτευση- προβλέπει ότι τα φ/β θα πετύχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ αρκετά μεγάλη και μέχρι το 2040 όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι το 2030-33 θα πρέπει να αντικατασταθούν παλιά συστήματα κάτι που επίσης θα τροφοδοτήσει την αγορά. Θεωρητικά όπως τόνισε, θα έχουμε ένα μέλλον για την αγορά με σεβαστό όγκο έργων που θα μπορεί να συντηρήσει αυτήν την αγορά για πολλές δεκαετίες με ότι συνεπάγεται αυτό για την οικονομία και την απασχόληση.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά πρέπει να περιφρουρήσουν για να μην φτάσουμε στην στρέβλωση που οδήγησε στην καταστροφή της αγοράς το 2013» υπογράμμισε ο Δρ Σωτήρης Καπέλλος, πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει σταθερή αύξηση της τάξης των 400 MW το χρόνο.

Οι θεσμικές εξελίξεις και προκλήσεις

Αναφέρθηκε ακόμη στις θεσμικές εξελίξεις που συνέβησαν το 2018. Όπως είπε κατατέθηκε το εθνικό σχέδιο για το κλίμα που βάζει ως στόχο για το 2030 6900 MW φ/β, δηλαδή ακόμη 4.500 περίπου από αυτά που έχουν ήδη εγκατασταθεί που αντιστοιχούν σε 350-400 MW για την ερχόμενη δεκαετία. Σε ότι αφορά τις ενεργειακές κοινότητες, για πρώτη φορά έχει τεθεί στόχος ότι μέχρι το 2030 θα έχουν εγκατασταθεί συνολικά 500 MW. Τέλος φέτος αναμένεται η εφαρμογή του μοντέλου-στόχου το οποίο θα θέσει σε λειτουργία ουσιαστικά το χρηματιστήριο της ενέργειας και αυτό σημαίνει νέες ευκαιρίες για επενδυτές. Επίσης, ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΦ που έγινε πραγματικότητα φέτος ήταν ότι δόθηκαν εγγυημένες τιμές σε έργα κάτω από 500 ΚW. Αναφέρθηκε ακόμη σε σημαντικές θεσμικές προκλήσεις που πρέπει να προωθηθούν, όπως στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και θέσπιση ενός νέου σχήματος, στην αποσαφήνιση θεμάτων χωροθέτησης των φ/β σταθμών, στη βελτίωση του καθεστώτος αυτοπαραγωγής και στην προώθηση αποθήκευσης ενέργειας και άρση των σημερινών εμποδίων.  Για το Net Metering είπε ότι δεν πάει τόσο καλά και χρειάζεται παρεμβάσεις ώστε να έχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Ο ίδιος ανέφερε εξάλλου, ότι τα φωτοβολταϊκα συνδυάζονται και με άλλες νέες τεχνολογίες όπως με το θέμα της αποθήκευσης που έστω δειλά έχει μπει στην τελευταία νομοθετική ρύθμιση, με την ηλεκτροκίνηση που έρχεται και τους αυτοματισμούς (έξυπνα σπίτια, έξυπνες συσκευές κλπ).

Οι επιλογές των επενδυτών

Για το επενδυτικό περιβάλλον ο κ. Ψωμάς είπε ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν για τους εν δυνάμει επενδυτές τρεις επιλογές σήμερα:

-Αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering)

-Αυτοπαραγωγή με πώληση έως 20% της παραγόμενης από φ/β ενέργειας προς το δίκτυο (αφορά κυρίως επιχειρήσεις που συνδέονται στη μέση τάση)

-Πώληση όλης της παραγόμενης ενέργειας προς το δίκτυο, που πλέον γίνεται με τελείως διαφορετικούς όρους σε ότι αφορά την αποζημίωση των παραγωγών.

Πριν έναν μήνα είχαν ήδη κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις για πάνω από 300 ΜW συστημάτων μέχρι 500 ΚW. «Ουσιαστικά 500άρια ήταν σχεδόν όλα και τον τελευταίο μήνα αυτό το νούμερο έχει αυξηθεί […] Με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι αρκετές εκατοντάδες MW έχουν κατατεθεί στις κατά τόπους περιοχές του ΔΕΔΔΗΕ, τα περισσότερα από αυτά στη Β. Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ψωμάς, επισημαίνοντας και τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν εξαιτίας του όγκου της δουλειάς.

Το πλαίσιο της κυπριακής αγοράς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο θέμα των ΑΠΕ και των φ/β περιέγραψε από την πλευρά του ο κ. Καραντώνης Φάνος, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου. Όπως είπε, η Κύπρος είναι εξαρτώμενη πλήρως από πετρελαικά προϊόντα. Το 91% της καταναλισκώμενης ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από σταθμούς που ανήκουν στην αρχή Ηλεκτρισμού και 9% από ΑΠΕ, έναντι του δεσμευτικού στόχου να φτάσει στο 16% έως το 2020. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η φωτοβολταϊκή τεχνολογία θα πάρει τη μερίδα του λέοντος σε μια χώρα με τόσο ήλιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ