Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε έκδοση επταετούς ομολόγου προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Κρίσιμοι οικονομικοί σταθμοί πριν τις ευρωεκλογές

Το πέρασμα του Πάσχα και ο ερχομός του Μαΐου σηματοδοτούν για την κυβέρνηση τα σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές, την αποπληρωμή μέρους της οφειλής της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και την επίσκεψη των θεσμών στην Ελλάδα στο πλαίσιο εκκίνησης της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018 αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 6 Μαΐου, στο πλαίσιο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ειδικότερα, δυο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές οι θεσμοί ετοιμάζουν ταξίδι στην Αθήνα, με το κουαρτέτο να σκανάρει μια σειρά από μεταμνημονικά προαπαιτούμενα με τα πιο σημαντικά να είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ελληνικού κράτους, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την τόνωση της ανάπτυξης και η εισπρακτικότητα των φόρων.

Την ίδια ώρα, πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και πιθανότατα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, η κυβέρνηση αναμένεται να εφαρμόσει το σχέδιο της για επιστροφή στις αγορές με μία έκδοση επταετούς ομολόγου, έχοντας ως στόχο την άντληση ποσού έως και επτά δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μέσα στο έτος να καταβάλει τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο οφειλής αυτή τη στιγμή στο ΔΝΤ

Η ελληνική πλευρά θέλει να προπληρώσει τις τελευταίες δόσεις ώστε να επιτύχει και τη μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού από το ΔΝΤ (σ.σ.: αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο έως και 4,9%), αλλά και την ολική αποπληρωμή του δανείου ακόμη και δύο χρόνια νωρίτερα από τις αρχές του 2024 που είναι αυτή τη στιγμή ο προγραμματισμένος χρόνος ολικής αποπληρωμής.

Τέλος, η κυβέρνηση αναμένει και την αξιολόγηση από τον οίκο πιστοληπτικής ικανότητας DBRS, την ώρα που την Μεγάλη Παρασκευή η S&P επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα Β+ με θετική προοπτική.

Πηγή: naftemporiki

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ