Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θάσος: Οι Βαλκάνιοι καλύπτουν τις απώλειες από δυτική Ευρώπη

Τι λέει στον Τ.Θ. ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού για την τουριστική κίνηση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κυμαίνεται αυτήν τη στιγμή η τουριστική κίνηση στο νησί της Θάσου, με τους παράγοντες του τουρισμού να εκτιμούν ότι παρά τον κακό Μάιο, δεν θα σημειωθεί τόσο μεγάλη μείωση τη φετινή σεζόν, όσο διαφαίνεται ότι θα υπάρξει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι Βαλκάνιοι που φτάνουν οδικώς στο νησί είναι αυτοί που, κυρίως, σώζουν την "παρτίδα" καθώς καλύπτουν μεγάλο μέρος της απώλειας που σημειώνεται φέτος από τη δυτική Ευρώπη αλλά και των απωλειών που προκύπτουν από Έλληνες τουρίστες που πλέον δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές.

Ο Μάιος έκλεισε στη Θάσο με μια μείωση της τάξης του 20% περίπου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Πάρις Παρασχούδης, εξηγώντας ότι η πτώση οφείλεται στην μείωση του εισερχόμενου τουρισμού και κυρίως της γερμανικής αγοράς καθώς ο Μάιος, αλλά και ο Οκτώβρης είναι οι μήνες που έρχονται οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Το τρέχον διάστημα όμως η τουριστική κίνηση πηγαίνει καλά, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, κινούμενη, με βάση τα τωρινά δεδομένα, το ίδιο με την περσινή σεζόν. Σπεύδει ωστόσο να διευκρινίσει ότι πέρυσι η Θάσος δεν είχε την αύξηση που είχε η υπόλοιπη Ελλάδα, αντίθετα κινήθηκε περίπου στα επίπεδα του 2017 ίσως και λίγο χαμηλότερα. "Είμαστε γενικά προπομπός των εξελίξεων", όπως λέει χαρακτηριστικά.

 

Οι οδικές αφίξεις από Βαλκάνια

Για φέτος πάντως, εκτιμά ότι δεν θα σημειωθεί τόσο μεγάλη μείωση όσο σε άλλες τουριστικές περιοχές οι οποίες εξαρτώνται πολύ από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης. "Εμείς έχουμε τους Βαλκάνιους που έρχονται οδικώς και έτσι καλύπτουμε μεγάλο μέρος της απώλειας που έχουμε από Δυτική Ευρώπη", όπως λέει χαρακτηριστικά.

Έτσι, μπορεί να είναι μειωμένες οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Καβάλας από αγορές όπως η Αγγλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σκανδιναβία, η Πολωνία,  η Ολλανδία και η Αυστρία ωστόσο οι αφίξεις τουριστών από Βαλκάνια κινούνται μέχρι στιγμής σε καλούς ρυθμούς. Ο απολογισμός ασφαλώς θα γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού, πάντως φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση που επικρατεί στη δυτική Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο κ. Παρασχούδης. Φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μια τάση να υπάρχουν αρκετοί πελάτες στα ξενοδοχεία από Ουκρανία γιατί δεν χρειάζονται βίζα -κάτι που απαιτείται για τους Ρώσους-οπότε είναι πολύ πιο εύκολο γι΄αυτούς να έρθουν στην Ελλάδα και κυρίως στη Β. Ελλάδα καθώς μπορούν να ταξιδέψουν και με τα αυτοκίνητά τους. Αντιθέτως, λίγοι συγκριτικά με το παρελθόν είναι οι Ρώσοι που ταξιδεύουν πλέον στο "σμαραγδένιο νησί".

 

Λιγότεροι Έλληνες πλέον στη Θάσο

Μειωμένος είναι εξάλλου και ο αριθμός των Ελλήνων και κυρίως των βορειοελλαδιτών που κάνουν διακοπές στη Θάσο σε σχέση με το τι συνέβαινε μια δεκαετία πριν.

"Η Θάσος παραδοσιακά πριν από μια δεκαετία δεχόταν πάρα πολλούς Έλληνες και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη αλλά και από τη Δυτική Μακεδονία. 'Εχουν αντικατασταθεί κυρίως από τους Βαλκάνιους, γιατί πλέον δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές", όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παρασχούδης παρόλο που οι τιμές στο νησί,  εξαιτίας και του ανταγωνισμού είναι σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι." Το 2017 οι τιμές είχαν ανέβει αλλά από το 2018 επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι τιμές που ανταποκρίνονται σε έναν μέσο οικογενειάρχη για να κάνει διακοπές στο νησί", επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.

Επισημαίνει δε ότι ειδικά για τους Θεσσαλονικείς η Θάσος είναι ένα νησί με εύκολη πρόσβαση και συνεχίζει να είναι αρκετά πιο οικονομικό από άλλα νησιά του Αιγαίου. Ειδικότερα, υπενθυμίζει ότι υπάρχει συχνή συγκοινωνία με καράβι από την Κεραμωτή (κάθε μισή ώρα) με το κόστος του εισιτηρίου να είναι οικονομικό.

 

Σταματημένες οι τουριστικές επενδύσεις

Στο ερώτημα αν γίνονται τουριστικές επενδύσεις στη Θάσο, ο κ. Παρασχούδης απαντά ότι την τελευταία δεκαετία έγιναν αρκετές επενδύσεις αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν υπάρχουν καθόλου "ούτε προβλέπεται να γίνουν σοβαρές επενδύσεις". "Ο κύριος λόγος είναι ότι έχουμε πρόβλημα με τις εκδόσεις πολεοδομικών αδειών οι οποίες αργούν εξωφρενικά 2 και 3 χρόνια", με αποτέλεσμα αυτό να δρα ανασταλτικά σε επενδυτικές κινήσεις.

Αναφέρει επίσης ότι η οικονομία διαμοιρασμού και η διάθεση καταλυμάτων μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει επηρεάσει πρωτίστως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και δευτερευόντως τα ξενοδοχεία γιατί το προϊόν που προσφέρουν τα ενοικιαζόμενα είναι πιο κοντά στο Airbnb. Σημειώνεται ότι στη Θάσο λειτουργούν σήμερα 200 ξενοδοχεία περίπου (10.000 κλίνες) όλων των κατηγοριών. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά
«Θα συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα» - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου της οικογένειας
Παίρνουν διαζύγιο Πρίγκιπας Νικόλαος και Πριγκίπισσα Τατιάνα 14 χρόνια μετά