Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σημαντικές προοπτικές για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά στη Ρωσία

Ποια προϊόντα μπορεί να εξάγει σήμερα η χώρα μας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μεγάλη προοπτική ανάπτυξης παρουσιάζει η πώληση ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη υπάρχουν συμφωνίες και πραγματοποιούνται εξαγωγές μεταποιημένων τροφίμων στη Ρωσία, ωστόσο η χώρα μας θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε μια σειρά προϊόντων που αυτήν την στιγμή εισάγονται σε μεγάλο ποσοστό στη Ρωσία από άλλες χώρες.

Πριν την επιβολή του λεγόμενου ρωσικού εμπάργκο, δηλαδή των ρωσικών αντίμετρων έναντι των κυρώσεων της ΕΕ, η Ελλάδα εξήγαγε προϊόντα αξίας 450 εκατ. ευρώ στη Ρωσική Ομοσπονδία. Μόνο τα φρούτα έφταναν τα 130 εκατ. ευρώ. Σήμερα οι εξαγωγές έχουν μειωθεί στα 230 εκατ. ευρώ καθώς το εμπάργκο επηρέασε μια σειρά ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τα φρούτα, τα ψάρια (οι εξαγωγές τους έφταναν τα 10 εκατ. ευρώ το 2013), η φέτα κ.ά.

Η ρωσική αγορά ήταν πριν το 2013 μια πολύ καλή αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, όχι μόνο γιατί απορροφούσε σχεδόν την πλειοψηφία της παραγωγής, αλλά και γιατί οι παραγωγοί έπαιρναν πολύ καλές τιμές (π.χ. ροδάκινα). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το εμπάργκο η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει στη συγκεκριμένη αγορά καθόλου ζωικά προϊόντα και καθόλου νωπά φυτικά προϊόντα, δηλαδή φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, μπορεί να εξάγει προϊόντα όπως ελαιόλαδο, κρασί, αναψυκτικά, ελιές, μαρμελάδες, αλεύρι, γλυκά όλων των ειδών, αρτοσκευάσματα, κριτσίνια, μέλι και άλλα μεταποιημένα προϊόντα.

Η Ελλάδα εξάγει σήμερα στη Ρωσία από είδη γουνοποιίας μέχρι ασανσέρ ενώ ενώ μετά την καθίζηση που ακολούθησε το εμπάργκο, σταδιακά, και χάρη στις προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών, προχωρούν οι πωλήσεις τροφίμων στη Ρωσία. Στον συγκεκριμένο κάδο κυριαρχεί το ελαιόλαδο, οι ελιές, οι μαρμελάδες κ.ά.

Τα ελληνικά τρόφιμα είναι εξαιρετικής ποιότητας και οι Ρώσοι τα λατρεύουν, ωστόσο, όπως τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά, πρέπει να παρακολουθούμε τους κανόνες της, να προσεγγίζουμε τους καταναλωτές με βάση του κανόνες μάρκετινγκ της Ρωσίας και να δημιουργήσουμε συνεργασίες με εισαγωγείς ώστε να γίνονται οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις.

Αυτήν την στιγμή δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες δυσκολίες στο κομμάτι των πιστοποιήσεων των ελληνικών μεταποιημένων προϊόντων. Είναι κάτι που αναλαμβάνει ο Ρώσος εισαγωγέας και δεν απαιτείται επιτόπιος έλεγχος, όπως γινόταν πριν το εμπάργκο για τα ζωικά προϊόντα, όπου έπρεπε να γίνει έλεγχος σε κάθε εργοστάσιο από τον οργανισμό φυτουγειονομικής προστασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Βέβαια όσες επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε εξαγωγές είχαν προβεί τότε στις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Σημαντικό ρόλο στη γνωριμία των Ρώσων με τα ελληνικά προϊόντα διαδραματίζουν εξάλλου οι διάφορες εμπορικές εκθέσεις με κυριότερη την World Food Moscow, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη, στην οποία πέρυσι υπήρχε ελληνική συμμετοχή με περίπτερο 150 τ.μ. καθώς οι Ρώσοι πραγματοποιούν τις βασικές τους συμφωνίες και λαμβάνουν τις αποφάσεις σχετικά με τους προμηθευτές κυρίως σε δυο περιόδους, τον Σεπτέμβριο και τον Φεβρουάριο και μετά ακολουθούν οι συμπληρωματικές παραγγελίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική οικονομία επανήλθε σε τροχιά ανάπτυξης. Στη χώρα, η αγορά του γρήγορου καταναλωτικού αγαθού, δηλαδή αγαθά που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ, αγγίζει τα 600 δισ. ευρώ ενώ τα τρόφιμα καταλαμβάνουν ετησίως μέγεθος 200 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, η ετήσια κατανάλωση μακαρονιών ξεπερνά το 1 εκατ. τόνους στη Ρωσία, η κατανάλωση μπισκότων τους 800 χιλ. τόνους ενώ η ετήσια κατανάλωση κρασιού αγγίζει το 1,5 εκατ. τόνους. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της ποσότητας κρασιού που καταναλώνεται εισάγεται, κυρίως από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Πρόκειται για τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς, καθώς τα προϊόντα που παράγει είναι υψηλής ποιότητας.   

Στρογγυλό τραπέζι στο ΒΕΘ

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκδήλωση-στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης πωλήσεων τροφίμων και ποτών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντρ Πετρόβιτς Σερμπακόβ, ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Οικονομοτεχνικής, Παντελής Σκαρλάτος, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρ. Υφυπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης και ο εκπρόσωπος του Enterprise Greece στη Βόρεια Ελλάδα, Κλεόβουλος Μπούζος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εισήγηση από εξειδικευμένα στελέχη της Οικονομοτεχνικής ΕΠΕ για την Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών World Food Moscow που θα γίνει 24-27 Σεπτεμβρίου στην Μόσχα και παρουσιάστηκαν πληροφορίες για:

Τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της αγοράς τροφίμων και ποτών στην αγορά της Ρωσίας.

Βασικές επιχειρηματικές πρακτικές, δειγματισμού, προώθησης προϊόντων και έναρξης συνεργασιών.

Κανάλια διανομής, ηλεκτρονικό εμπόριο, καταναλωτικές συμπεριφορές κλπ.

Θέματα πιστοποιήσεων, εξαγωγικών διαδικασιών, εκτελωνισμών, μεταφορών και αποθήκευσης.

 Μετά το πέρας των εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος από τους συμμετέχοντες και προέκυψαν συμπεράσματα και προτάσεις, για τις δυνατότητες ανάπτυξης των πωλήσεων των Ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 Η επόμενη αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητήριου Κοζάνης, την Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, στις 6.μ.μ. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ