Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι Έλληνες μειώνουν τις διακοπές τους – Πού θα ταξιδέψουν φέτος

Πυκνώνουν τα σύννεφα για τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Απογοητευμένοι από την φετινή τουριστική κίνηση εμφανίζονται οι τουριστικοί πράκτορες της Βόρειας Ελλάδας. Ο εισερχόμενος τουρισμός στην περιοχή παρουσιάζει πτώση, οι πληρότητες είναι μειωμένες και έχουμε φτάσει στο σημείο, όπως λένε, να υπάρχουν μόνο Βαλκάνιοι, οι οποίοι όμως συνηθίζουν να έρχονται από τη χώρα τους κουβαλώντας ακόμα και τις κονσέρβες τους ή ψωνίζοντας από τα σούπερ μάρκετ και δεν ξοδεύουν σε ταβέρνες, εστιατόρια κ.λπ. Από την άλλη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και σε ότι αφορά τις διακοπές των Ελλήνων. Το φετινό καλοκαίρι είχε και την ιδιαιτερότητα ότι ήταν εκλογικό και έτσι αναμένεται να γίνει μια "έκρηξη" το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, οπότε οι περισσότεροι θα πάρουν τις άδειες τους "και... τέλος", όπως λένε χαρακτηριστικά οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς. Και αυτό παρόλο που τα προσφερόμενα πακέτα για εκδρομές είναι σε καλές τιμές.

 

Πού θα κάνουν διακοπές οι Έλληνες

Οι Έλληνες που επέλεξαν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, έδειξαν μια προτίμηση στις χώρες της Βαλτικής και λίγο στην Κροατία, ενώ φέτος δουλεύει και ο προορισμός Μάλτα, καθώς η απευθείας αεροπορική σύνδεση από Θεσσαλονίκη προς Βαλέτα άλλαξε τα δεδομένα. Αντιστοίχως αναμένεται να ταξιδέψουν στη Β. Ελλάδα και αρκετοί κάτοικοι της Μάλτας. Σε ότι αφορά τους προορισμούς εσωτερικού, ζήτηση υπήρξε για νησιά του Ιονίου όπως η Κέρκυρα η Ζάκυνθος και η Λευκάδα. Τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη κλπ επιλέγουν αρκετοί νέοι, ωστόσο και αυτοί έχουν μειώσει κατά πολύ τις ημέρες διαμονής τους στον τόπο διακοπών. "Εκεί που παλαιότερα θα πήγαιναν για 10ημέρες τώρα πηγαίνουν για 7 ή 5 ημέρες. Όσο πάει μειώνεται ο χρόνος", λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου. Την κατάσταση επηρέασε και η απουσία ακτοπλοϊκών συνδέσεων από Θεσσαλονίκη προς τις Σποράδες αλλά και προς νησιά των Κυκλάδων, οι οποίες δεν επαναλήφθηκαν φέτος, κοστίζοντας χρόνο και έξοδα στους ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί καθώς θα πρέπει να μεταβούν στον Πειραιά.

Οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι της "τελευταίας στιγμής" σε ότι αφορά την οργάνωση των διακοπών τους και την κράτηση και δεν επωφελούνται καν από τις ειδικές τιμές που κάνουν οι τουριστικοί πράκτορες για προκρατήσεις. "Πολλοί συνάδελφοι είχαν προσφορές σε πακέτα 20 και 30% με προκράτηση, αλλά οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι της τελευταίας στιγμής", αναφέρει ο κ. Πεζίκογλου.

Επισημαίνει πάντως ότι πακέτα υπάρχουν για όλα τα βαλάντια και τις ανάγκες. "Ανάλογα με τις προτιμήσεις υπάρχουν και οικονομικά πακέτα, ακόμα και από 100 ευρώ για εκδρομές στα Βαλκάνια, στη Βουλγαρία και σε γύρω περιοχές". Το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με τον προορισμό και τις ημέρες, ενώ μπορεί να προσφέρεται από πλήρης διατροφή μέχρι απλή διαμονή. "Δεν είναι ακριβές οι εκδρομές αλλά το καλοκαίρι φέτος είναι περίεργο", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

"Δύσκολα τα πράγματα για τη Β. Ελλάδα"

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα, στο κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού, ενώ σχολιάζοντας τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση, επισημαίνει ότι ακόμη και όσοι έρχονται από τα σύνορα από την Αλβανία στη χώρα μας για αγροτικές εργασίες το καλοκαίρι, καταμετρώνται ως τουρίστες δημιουργώντας μια πλασματική εικόνα.

Επισημαίνει ακόμη ως παράγοντα μείωσης του εισερχόμενου τουρισμού, την υποτίμηση που έχει υποστεί η λίρα Τουρκίας, η οποία από την ισοτιμία 1 ευρώ προς 2,5- 3 λίρες έχει φτάσει σήμερα στο 1 προς 6 και για κάποια στιγμή ακόμα και στο 1 προς 9. "Οι μεγάλοι Tour Operators ιδίως οι Ρώσοι επιλέγουν να πάνε Τουρκία", όπως λέει.

Είναι ενδεικτικό ότι με μείωση της τάξης του 10% στις διανυκτερεύσεις αναμένεται να κλείσει η φετινή τουριστική σεζόν στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων και με βάση τις κρατήσεις. Τον Μάιο οι πληρότητες ήταν μειωμένες κατά 20%. Σημαντική πτώση, που ούτε οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να ανατρέψουν, καταγράφει η τουριστική κίνηση και στην Πιερία, ακολουθώντας το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί τη φετινή σεζόν στη χώρα μας. Οι προκρατήσεις ξεκίνησαν με πολύ μεγάλη πτώση, σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο Μάιος ήταν ο χειρότερος Μάιος των τελευταίων ετών, με την πτώση να αγγίζει το 25%. Και οι υπόλοιποι μήνες κινούνται επίσης αρνητικά, όπως αποτυπώνεται από τις προκρατήσεις, με την πτώση να φτάνει στο 10-12%.

"Διανύουμε μια χρονιά που δείχνει να έχει μια διόρθωση", είχε δηλώσει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων αλλά και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Πέρα από την ανάκαμψη της τουρκικής αγοράς, οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη αλλά και η πολιτική κατάσταση στην Αγγλία έχουν επίσης επηρεάσει τη φετινή τουριστική σεζόν.

Κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη

Αλλά και στη Θεσσαλονίκη οι ξενοδόχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επισκεψιμότητα Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, όπως διαμορφώθηκε από τα στοιχεία ξενοδοχείων μελών της ΕΞΘ, φαίνεται να έχει πτώση κατά 16.486. Συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 1.099.095 διανυκτερεύσεις ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018 οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 1.115.581.

Ο κ. Πεζίκογλου εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για να προσελκύσει η Θεσσαλονίκη κρουαζιέρα, αλλά και να αλλάξει η εικόνα της πόλης, "να είναι μια πόλη καθαρή, με ευνομία". Σκεφτείτε, όπως λέει ότι ένα μόνο κρουαζιερόπλοιο μπορεί να φέρει χιλιάδες τουρίστες, που θα τονώσουν ολόκληρη την αγορά. Κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να πάνε ημερήσιες εκδρομές π.χ. την Πέλλα ή στη Βεργίνα ενώ κάποιοι θα μείνουν στην πόλη, θα πιουν καφέ, θα φάνε στα εστιατόρια κ.λπ.

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα προσεγγίσουν μόλις 6 κρουαζιερόπλοια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 75-80 προσεγγίσεις το 2002 πέσαμε σε κάτω από 10.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ