Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού ταξιδεύουν για τον Δεκαπενταύγουστο οι Βορειοελλαδίτες

Σε εξέλιξη η έξοδος – Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας – Συμβουλές από την αστυνομία για την πρόληψη κλοπών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Αυξημένα είναι τα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου ενώ σε εφαρμογή βρίσκεται και σχέδιο αστυνόμευσης με εντατικοποίηση περιπολιών σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης για την πρόληψη κλοπών.

Ήδη η πόλη έχει αδειάσει όπως μαρτυρούν οι άδειες θέσεις πάρκινγκ στους δρόμους του κέντρου και η σχετικά μειωμένη κίνηση στους δρόμους. Οι Έλληνες ταξίδεψαν και φέτος αν και σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι αυτές τις ημέρες πολλοί μετακινούνται με τα Ι.Χ. τους επισκεπτόμενοι τα χωριά τους, φίλους ή συγγενείς. Ωστόσο, σε ότι αφορά τις οργανωμένες εκδρομές, προκύπτει σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Βύρων Θεολόγης πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, ότι δημοφιλέστεροι προορισμοί αναδεικνύονται οι προορισμοί εσωτερικού, ενώ από το εξωτερικό υπήρξε προτίμηση για Κύπρο, αλλά και για οδικές εκδρομές στα Βαλκάνια και στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δημοφιλέστεροι προορισμοί

«Περισσότερο δούλεψε το εσωτερικό, τα νησιά, το Ναύπλιο και ορεινοί προορισμοί. Επίσης, οι οδικές εκδρομές από Θεσσαλονίκη για Σόφια, Βουκουρέστι, Οχρίδα, Κωνσταντινούπολη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγης. Πολλοί Έλληνες επέλεξαν επίσης να πάνε φέτος διακοπές στην Κύπρο. Σε ότι αφορά τα νησιά, την πρωτοκαθεδρία έχουν Κρήτη, Σαντορίνη και Μύκονος. Πρόκειται για τρεις δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς που σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη δεν επηρεάστηκαν καθόλου φέτος από την μείωση που παρατηρείται στον εισερχόμενο τουρισμό γενικά στη χώρα μας. «Εκεί πραγματικά είναι άλλος κόσμος και δεν έχουμε κανένα θέμα», λέει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, ο ίδιος αναφέρει ότι παρουσιάζει μια μικρή πτώση και στη Χαλκιδική αλλά και παντού. Οι Βαλκάνιοι έρχονται στη χώρα μας και επιλέγουν κυρίως τις ακτές της Πιερίας, τη Χαλκιδική αλλά και τη Θάσο. Πτώση παρατηρείται στους τουρίστες από Ρωσία, από Τουρκία και από Βουλγαρία ενώ στον αντίποδα μεγάλη αύξηση έχουμε από Ισραηλινούς και Κύπριους, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη.

3-4 βράδυ το πολύ

Αλλαγή παρατηρείται εξάλλου και στο προφίλ των Ελλήνων ταξιδιωτών οι οποίοι πλέον συμπιέζουν τις διακοπές τους. «Η εβδομάδα είναι πια πολυτέλεια και πλέον πηγαίνουν 3-4 νύχτες το πολύ, ενώ ψάχνουν φθηνότερα καταλύματα και δεν προτιμούν το all inclusive», λέει ο κ. Θεολόγης.

Σε ότι αφορά τα πακέτα που προσέφεραν τα τουριστικά γραφεία αυτά κυμαίνονταν για οδικά ταξίδια από 120 ευρώ και πάνω, για αεροπορικά ταξίδια σε προορισμούς του εσωτερικού από 220-230 ευρώ και για αεροπορικά ταξίδια εξωτερικού από 350 ευρώ περίπου και πάνω.

Ο κ. Θεολόγης εκτιμά ότι οι μετακινήσεις των τουριστών δεν θα σταματήσουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά θα συνεχιστούν όλο τον Αύγουστο και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι το άνοιγμα των σχολείων. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου εξάλλου είναι ο κοινός στόχος των ανθρώπων του τουρισμού.

Τέλος επισημαίνει και το γεγονός ότι φέτος δεν είχαμε καθόλου ακτοπλοϊκές συνδέσεις από Θεσσαλονίκη και όποιος ταξιδιώτης ήθελε να πάει έστω και στις Σποράδες έπρεπε να μεταβεί στο Βόλο για να πάρει το πλοίο.

Αυξημένη η κίνηση τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου

Σημειώνεται ότι αυξημένη ήταν χθες, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, η κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ το Λιμενικό Σώμα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών. Όσοι και όσες πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι να βρίσκονται μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης των πλοίων.

Σχέδιο αστυνόμευσης και συμβουλές για πρόληψη κλοπών

Σχέδιο αστυνόμευσης που προβλέπει εντατικοποίηση των ελέγχων, έθεσε σε εφαρμογή η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο Αύγουστος είναι κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών με ταυτόχρονες εορταστικές εκδηλώσεις την περίοδο του 15Αύγουστου. Παράλληλα, δίνει συμβουλές για πρόληψη κλοπών στους πολίτες.

Ειδικότερα, το Σχέδιο Αστυνόμευσης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:

-Εντατικοποίηση των ένστολων πεζών και εποχούμενων περιπολιών και κυρίως αυτών με ευέλικτα δίκυκλα (ομάδες «ΔΙ.ΑΣ» και «Ζ»), σε διάφορα σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης για την πρόληψη κλοπών και σε τόπους πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων.

-Ενίσχυση περιπολιών αφανούς αστυνόμευσης με συμβατικά περιπολικά, με κύριο καθήκον την επιτήρηση εμπορικών κέντρων, τραπεζών, καταστημάτων κ.τ.λ.

-Διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε χώρους διασκέδασης, για τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, των διατάξεων για ηχορύπανση, καθώς και την προστασία των ανήλικων από κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

-Αύξηση των μέτρων Τροχαίας με το σύνολο των δυνάμεων και μέσων που διαθέτει η Υπηρεσία, κατά μήκος του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης.

-Συγκρότηση ειδικών συνεργείων για τον έλεγχο των πλέον επικίνδυνων παραβάσεων, όπως την παραβίαση του ορίου ταχύτητας, την οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, την αντικανονική προσπέραση και κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, κ.λ.π.  

Τι πρέπει να προσέχουμε φεύγοντας από το σπίτι

Επίσης, από την αστυνομία υπενθυμίζουν στους πολίτες ορισμένα βήματα που πρέπει να κάνουν για την πρόληψη κλοπών:

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε.

Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µην δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας.

Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόµατου φωτισµού.

Ενεργοποιείστε, αν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας.

Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής σας.

Σε περίπτωση κλοπής ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Αλλά και στο ταξίδι και στις παραλίες οι πολίτες θα πρέπει να μην αφήνουν εκτεθειμένα και ανεπιτήρητα τα χρήματα και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.

 

Χαλάει ο καιρός από σήμερα

 

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη, 15 Αυγούστου, με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, οι οποίες θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Την Πέμπτη θα επηρεαστούν, από τις μεσημβρινές ώρες η δυτική και η κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία και σταδιακά η ανατολική Μακεδονία. Τη νύχτα, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Την Παρασκευή, από τις απογευματινές ώρες, θα επηρεαστούν η κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Χαλκιδική), η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, και αργά το βράδυ οι Σποράδες και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ