Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυτές είναι οι τιμές για σπίτια – Πόσο κοστίζουν τα ενοίκια

Αύξηση 20% στα μισθώματα στο ιστορικό κέντρο σε σχέση με πρόπερσι - Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι αναζητούν σπίτι και τι να προσέχουν

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Βρισκόμαστε εν αναμονή της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα βάλει τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αμέσως μετά όμως, θα αρχίσει μια άλλη αγωνία, αυτή της ανεύρεσης φοιτητικής κατοικίας, που όπως φαίνεται δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχει νοικιαστεί το 30% των προς διάθεση σπιτιών, από όσους μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών ήταν σίγουροι ότι θα περάσουν σε κάποια σχολή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τους μεσίτες, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα σπίτια αλλά λίγα και θα εξαντληθούν άμεσα, ειδικά στο κέντρο και τις περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια. Αναμένεται ωστόσο να προκύψουν και άλλα προς διάθεση σπίτια. Όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόμενοι φοιτητές και γονείς βολιδοσκοπούν την αγορά για να έχουν μια εικόνα για τα μισθώματα. Οι περισσότεροι προσανατολίζονται στο ιστορικό κέντρο, ωστόσο οι τιμές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι δεν ανταποκρίνονται στο διαθέσιμο βαλάντιό τους.

Όπως λέει μιλώντας στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Πασαλίδης, "υπάρχει μια αύξηση της τάξης του 20% στα μισθώματα σε σχέση με πρόπερσι", λόγω της έλλειψης διαθέσιμων σπιτιών στην οποία έχει συμβάλει και η βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι φοιτητές, όπως επισημαίνει όταν επισκέπτονται τα μεσιτικά γραφεία της πόλης, ζητούν ανακαινισμένες γκαρσονιέρες στο ιστορικό κέντρο από 250-300 ευρώ. Ωστόσο, αυτά που ζητούν δεν ανταποκρίνονται στις τιμές που ισχύουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να "προσγειώνονται" απότομα στην πραγματικότητα και να αναγκάζονται είτε να ανεβάσουν το ποσό που σκόπευαν να διαθέσουν αρχικά ή να ξεκινούν την αναζήτηση σπιτιού σε περιοχές εκτός κέντρου, όπου μπορούν να βρουν φθηνά μισθώματα που να συμβαδίζουν με τις ανάγκες τους.

Οι τιμές σε κέντρο, δυτικά και ανατολικά

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Πασαλίδης, στο κέντρο το μηνιαίο μίσθωμα για μια γκαρσονιέρα αρχίζει από τα 350 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 700 ευρώ ενώ για τα δυάρια οι τιμές αρχίζουν από 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 700 ευρώ. Στις περιοχές ανατολικά του κέντρου, οι τιμές πέφτουν λίγο. Συγκεκριμένα, για μια γκαρσονιέρα ένας φοιτητής θα πληρώσει από 300-450 ενώ για δυάρι από 400-600 ευρώ. Σαφώς χαμηλότερα είναι τα ενοίκια για περιοχές στα δυτικά, όπως η Νεάπολη, οι Αμπελόκηποι κλπ. Εκεί, οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από 200 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 320 ενώ τα δυάρια κυμαίνονται από 350-420.

Συνήθως τα περισσότερα προς διάθεση σπίτια είναι και ανακαινισμένα. Οι μεσίτες συμβουλεύουν γονείς και φοιτητές να μην επηρεαστούν από την απόσταση καθώς "η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που σε 20 λεπτά μπορείς να είσαι σε όποιον προορισμό επιθυμείς", όπως λέει ο κ. Πασαλίδης.

Τι πρέπει να προσέχουν

Σημαντικό είναι οι ενδιαφερόμενοι να προσέχουν σε ποιον απευθύνονται για την ανεύρεση κατοικίας και επίσης να προσέχουν στη διάρκεια σύναψης του συμβολαίου. "Το 85% των σπιτιών είναι στα μεσιτικά", όπως αναφέρει ο κ. Πασαλίδης υπογραμμίζοντας "ότι δεν δίνουμε ποτέ προκαταβολές στο δρόμο, πηγαίνουμε πάντα στο γραφείο του μεσίτη".

Αλλά και σε ότι αφορά τα συμβόλαια επισημαίνει ότι υπάρχουν φαινόμενα όπου ιδιοκτήτες υπέγραψαν μόνοι τους συμβόλαια με μισθωτές και έβαλαν υπέρογκες αυξήσεις, "ενώ εμείς, ως μεσίτες, αντιλαμβανόμενοι την κρίση, προτείνουμε στους ιδιοκτήτες και εισακουγόμαστε, σταθερό ενοίκιο για 2 ή 3 χρόνια και μετά ετήσια αναπροσαρμογή της τάξης του 3-4%". Όπως λέει χαρακτηριστικά αναπροσαρμογές της τάξης του 8-10% κατ΄έτος ανήκουν στο παρελθόν, "συνέβαιναν 15 χρόνια πριν".

Από τη βραχυχρόνια επιστροφή στη μακροχρόνια μίσθωση

Η έλλειψη διαθέσιμων ακινήτων για ενοικίαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι αρκετά από αυτά έχουν διατεθεί προς βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb, αλλά και στο ότι υπήρξε μετακίνηση από τα προάστια προς το κέντρο. Παρατηρείται δηλαδή πολίτες που έμεναν σε Ωραιόκαστρο, Πανόραμα ή Ρετζίκι και είχαν σπίτι και στο κέντρο το οποίο μίσθωναν, πλέον να το χρησιμοποιούν οι ίδιοι εγκαταλείποντας τα προάστια λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης και συντήρησης των κατοικιών ή να το χρησιμοποιούν μέλη της οικογένειάς τους.

Την ίδια ώρα πάντως, τελευταία παρατηρείται ότι κάποιοι που διέθεταν το ακίνητό τους για βραχυχρόνια μίσθωση κάνουν στροφή και πάλι στη μακροχρόνια. "Νόμιζαν ότι θα βγάζουν μόνο χρήματα και ότι δεν θα είχαν έξοδα και ότι δε θα χρειαζόταν να κοπιάσουν. Δεν είναι έτσι. Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια διαρκής παροχή υπηρεσιών, είναι μια επιχειρηματική δράση", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πασαλίδης, ενώ αναφέρει και μια ακόμη παράμετρο, το γεγονός ότι στην πόλη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις. "Θα ανοίξουν και πολλά ξενοδοχεία στην πόλη με χαμηλές τιμές. Δεν θα συμφέρει σε κάποιον να πάει απαραίτητα σε airbnb, θα μπορεί να πάει σε ξενοδοχείο όπου θα έχει και το πρωινό του κ.λπ", όπως επισημαίνει.

Έντονη κινητικότητα για αγοραπωλησίες - Σε άνοδο οι τιμές

Τέλος, σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες κατοικιών, αυτές φαίνεται ότι ανεβάζουν ταχύτητα και στη Θεσσαλονίκη. "Παρατηρείται έντονη κινητικότητα αλλά με φοβερή έλλειψη σε διαθεσιμότητα σπιτιών για αγορά", όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πασσαλίδης. Ως γνωστόν η έλλειψη ανοικοδόμησης των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα να "ανακυκλώνονται" τα σπίτια που ήδη υπάρχουν. Αναφορικά με τις τιμές τώρα, κατά τον κ. Πασσαλίδη είναι ακόμη καλές αλλά με ανοδική πορεία. Ειδικότερα, ο ίδιος εκτιμά ότι η άνοδος είναι της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Οι παριστάμενοι θα παρακολουθήσουν τις «Λαζαρίνες», ένα παλιό ξεχωριστό έθιμο που έχει συνδεθεί με την Ανάσταση του Λαζάρου και προαναγγέλλει τον...
Αναβίωση του εθίμου «Λαζαρίνες» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Μεγάλο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για το Γιάννη Ρίτσο
Το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας «Γιάννης Ρίτσος. Ο Ποιητής της Ρωμιοσύνης» επέστρεψε στο σπίτι του, στην Πόλη και στο Ζωγράφειο
Μεγάλο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας για το Γιάννη Ρίτσο