Skip to main content

Πάνω από 30% η ανεργία στη Θεσσαλονίκη - Τι λένε τα εργατικά κέντρα

Συνέντευξη Τύπου ενόψει του συλλαλητηρίου ΕΚΘ ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις έξι το απόγευμα στο άγαλμα Βενιζέλου απηύθυναν σήμερα ΕΚΘ και ΓΣΕΕ.
Το μήνυμα είναι αγώνας για ζωή και όχι επιβίωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

"Βλέπουμε να πανηγυρίζουν οι κυβερνόντες για την εικονική μείωση της ανεργίας αλλά κανείς δεν λαμβάνει υπόψη του ότι έχουν φύγει 600.000 άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια στο εξωτερικό ψάχνοντας δουλειά", είπε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε ότι οι νέες θέσεις εργασίας είναι οι περισσότερες εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης που σημαίνει ότι η μία θέση γίνεται δυο και με αυτόν τρόπο γίνονται περισσότεροι φτωχότεροι και απασχολήσιμοι χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Το συλλαλητήριο θα αποτελέσει την κορύφωση της εβδομάδας δράσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με διάφορες εκδηλώσεις ενόψει ΔΕΘ. Στην σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο ΕΚΘ παρουσία του οργανωτικού γραμματέα της ΓΣΕΕ αλλά και προέδρων των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.Tο θέμα της ανεργίας και των εργασιακών σχέσεων ήταν αυτό που κυριάρχησε ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΘ αναφέρθηκε και σε τοπικά προβλήματα που αφορούν την περιοχή της Θεσσαλονίκης όπως το μέτρο, ο ΟΑΣΘ, ή ΕΛΒΟ ή Χαλυβουργία, η ΣΙΔΕΝΟΡ κ.α. (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ)

Σύμφωνα με τον κ. Τσαραμπουλίδη, η ανεργία στη Θεσσαλονίκη κινείται σε ποσοστό άνω του 30%. Οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους.

Ειδικότερα, περιέγραψαν την εργασιακή κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους, με την ανεργία, την απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία, να αποτελούν τις μεγαλύτερες εργασιακές "πληγές". Σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχειά, οι περισσότεροι εργασιακοί εκπρόσωποι της Μακεδονίας και της Θράκης μίλησαν για μια εικόνα στην αγορά εργασίας που συνεχίζει να είναι ζοφερή, ειδικότερα σε νομούς όπως της Ξάνθης όπου η ανεργία ξεπερνάει το 42%, της Κομοτηνής που παραμένει στο 40% αλλά και περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, όπως ο νομός Φλώρινας με την ανεργία στους νέους να αγγίζει το 75%.

Τα στοιχεία που δόθηκαν αποδεικνύουν πως ακόμα μια χρονιά, η αποβιομηχάνιση, τα λουκέτα και η αβεβαιότητα κυριαρχούν σε πολλές περιοχές, όπως στη Δράμα και στο Κιλκίς, ενώ ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν να ερημώνουν, με τη φυγή στο εξωτερικό να μοιάζει μονόδρομος, την ώρα που επιχειρήσεις σε πολλούς νομούς εξακολουθούν να μεταφέρουν την έδρα τους στις όμορες χώρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Τα ποσοστά ανεργίας ανά νομό έχουν ως εξής: Θεσσαλονίκη 30%, Κιλκίς 30%, Πιερία 19%, Χαλκιδική 16%-18% το καλοκαίρι, Καστοριά 55%-60%, Ροδόπη 40%, Ξάνθη 45%, Έβρος 13%, Σέρρες 28%-29%, Φλώρινα 42%, Δράμα 20%, Πέλλα 30%. Στη Φλώρινα η ανεργία στους νέους αγγίζει το 75%.

Από την πλευρά του, ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Μουτάφης, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν αλλά οι αντεργατικές πολιτικές παραμένουν. Είπε ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και κάποιοι "έπαιζαν και παίζουν με τη στατιστική επικοινωνία".

"Η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα συνεχίζουν να διεκδικούν μέσω του συλλαλητηρίου αποκατάσταση της ΕΓΣΣΕ, επαναφορά των κλαδικών, των μισθών στα επίπεδα που αξίζει και δουλεύει ο Έλληνας εργαζόμενος, επαναφορά του εργασιακού πλαισίου για πλήρη απασχόληση και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας", τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά 5 χρόνια, πρωθυπουργός συνάντησε τη φυσική ηγεσία των συνδικάτων.

Δείτε δηλώσεις του Π. Τσαραμπουλίδη 

Δείτε παρακάτω βίντεο με δηλώσεις των προέδρων του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς και Ν. Έβρου