Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε πλήρη εξέλιξη ο τρύγος στον βορειοελλαδικό αμπελώνα

Ο Αργύρης Γεροβασιλείου μιλά στο TyposThes. για τη φετινή χρονιά στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρύγος στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας και οι εργασίες στα κτήματα είναι πυρετώδεις για τη συγκομιδή των σταφυλιών. Πρόκειται για την πιο σημαντική στιγμή του χρόνου για αμπελουργούς και οινοποιούς.

 Ο «Τύπος Θεσσαλονίκης» μίλησε προ ολίγων ημερών με τον Αργύρη Γεροβασιλείου, γεωπόνο – οινολόγο, δεύτερη γενιά στο Κτήμα Γεροβασιλείου που βρίσκεται στην Επανομή Θεσσαλονίκης και το οποίο δημιούργησε ο πατέρας του, Βαγγέλης Γεροβασιλείου.

Όπως εκτιμά ο κ. Γεροβασιλείου ο φετινός τρύγος θα είναι ίσως από τους καλύτερους των τελευταίων ετών για το Κτήμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Όπως μας λέει ο υιός Γεροβασιλείου, η χρονιά για το αμπέλι ξεκίνησε πολύ καλά, «υπήρχαν κάποιες πολύ ευεργετικές βροχές κατά την περίοδο του Απριλίου που βοήθησαν τον καρπό να δέσει και να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή». Στη συνέχεια και η ωρίμανση πήγε πολύ καλά και δεν παρατηρήθηκαν καύσωνες.

Ο τρύγος στο Κτήμα Γεροβασιλείου ξεκίνησε φέτος στις 12 Αυγούστου γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για μια κλασσική χρονιά και όχι για μια πολύ πρώιμη, όπως ήταν η περσινή.

«Τις χρονιές που δεν έχουμε καύσωνες ή μεγάλα κρύα ο τρύγος αρχίζει πάντα την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γεροβασιλείου. Ο κύκλος του αμπελιού ολοκληρώθηκε σε φυσιολογικές συνθήκες και το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε και φέτος η έντονη περσινή πρωιμότητα, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα κόκκινα σταφύλια, «όπου θα έχουμε μεγαλύτερη φαινολική ωρίμανση», εξηγεί ο ίδιος.

Το πότε θα αρχίσει ο τρύγος εξαρτάται από τρεις παράγοντες, από τις ποικιλίες των σταφυλιών,  από την περιοχή που καλλιεργούνται και το πόσο ζεστή είναι καθώς και τη διακύμανση της θερμοκρασίας στη διάρκεια του 24ωρου και από τον ανθρώπινο παράγοντα. 

Ο άνθρωπος, όπως μας λέει ο κ. Γεροβασιλείου, επηρεάζει ανάλογα με τις καλλιεργητικές εργασίες που κάνει στο αμπέλι. Αν για παράδειγμα έχουμε ένα πολύ φορτωμένο αμπέλι, τα σταφύλια θα αργήσουν να ωριμάσουν.

 

Οι ποικιλίες

Στα 720 στρέμματα των αμπελώνων του κτήματος Γεροβασιλείου, στις πλαγιές της Επανομής, καλλιεργούνται λευκές και κόκκινες ποικιλίες, ενώ η ετήσια παραγωγή κρασιού φτάνει, ανάλογα με τη χρονιά, τις 400.000 φιάλες εκ των οποίων το 70% αφορά λευκό κρασί και το 30% κόκκινο.

 "Και εγώ και ο πατέρας μου πιστεύουμε ότι το 90% του τελικού προϊόντος είναι το αμπέλι οπότε δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη", μας λέει υπογραμμίζοντας τον στόχο παραγωγής ποιοτικών κρασιών από τον ιδιόκτητο αμπελώνα με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής.

Συγκεκριμένα καλλιεργούνται από ελληνικές λευκές ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, μια ξεχασμένη ποικιλία που αναβίωσε ο ίδιος ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ενώ από διεθνείςChardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier. Από ερυθρές καλλιεργούνται οι ελληνικές γηγενείς ποικιλίες: Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο από τις οποίες παράγεται το κρασί Avaton του κτήματος και από ξένες ποικιλίες η βασική που καλλιεργείται είναι το Syrah και λίγο Merlot.

Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και Ξινόμαυρο από το οποίο παράγεται το ροζέ κρασί του κτήματος.

gerobasileioy-trygos.jpg

Εξαγωγές

Περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής του κτήματος Γεροβασιλείου εξάγεται, σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ασία.

Οι γηγενείς ποικιλίες προχωράνε πολύ καλά στο εξωτερικό. "Σε πιο κλασσικές αγορές για το κτήμα όπως για παράδειγμα η Γερμανία στην οποία εξάγουμε κρασί τα τελευταία 25 χρόνια η ναυαρχίδα, είναι το Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό, το οποίο είναι Ασύρτικο Μαλαγουζιά, ενώ σε πιο νέες αλλά και πιο open minded αγορές, όπως αυτές της Αμερικής, του Καναδά και της Ν. Κορέας είναι κάποια κρασιά όπως η Μαλαγουζιά 100% και στα ερυθρά το Avaton", αναφέρει ο κ. Γεροβασιλείου.

Το πορτφόλιο του κτήματος διευρύνεται κάθε χρόνο με νέες αγορές. Η Ν. Κορέα αλλά και η Σιγκαπούρη αποτελούν δυο από τις προσθήκες των τελευταίων χρόνων.

Η Ελλάδα παραμένει πάντως ο πρώτος στόχος και επιδιώκεται η παρουσία των κρασιών του κτήματος, τα οποία διακρίνονται διεθνώς, σε σημεία της χώρας που προσελκύουν υψηλού επιπέδου τουρισμό.

Στις 21 Σεπτεμβρίου τα ΒορΟινά στο λιμάνι

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο οι οινοποιοί της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» γιορτάζουν τον τρύγο και μας προσκαλούν στα «ΒορΟινά», την ετήσια εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

Οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και μία σειρά από αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας, θα είναι, μαζί με τους δημιουργούς τους, στη διάθεση του κοινού.

boroina.jpg

Στην εκδήλωση θα υπάρχουν και ειδικά θεματικά περίπτερα, μεταξύ αυτών και μια ξεχωριστή δραστηριότητα για τους μικρούς επισκέπτες των ΒορΟινών, όπου με διαδραστικό τρόπο θα γνωρίσουν το σταφύλι και τον τρύγο, από το βιωματικό εργαστήρι "Παίζοντας σε Παραδοσιακά Μονοπάτια".

Η είσοδος για την κεντρική εκδήλωση «Τα ΒορΟινά» στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι 5€ το άτομο και περιλαμβάνει το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας.

*Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Κτήματος Γεροβασιλείου στο facebook

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης