Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γραφείο της EBRD στη Θεσσαλονίκη - Πώς θα βοηθά τις επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανοίγει γραφείο στη Θεσσαλονίκη

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με το οποίο υπογραμμίζει τη δέσμευσή της για στήριξη της Ελλάδας, στην οποία από το 2015 μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 3 δις. ευρώ, ενώ παρατείνει το πρόγραμμά της στη χώρα μας μέχρι το 2025 αντί του 2020 που έληγε κανονικά.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της EBRD Σούμα Τσακραμπάρτι (Suma Chakrabarti) χθες, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια του νέου γραφείου (θα βρίσκεται Βασ. Ηρακλείου και Καρόλου Ντηλ), του δεύτερου στην Ελλάδα, μετά αυτό της Αθήνας, η EBRD επεκτείνεται στην Ελλάδα γιατί πιστεύει στη χώρα και στο δυναμικό της. «Περισσότερο παρά ποτέ τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακραμπάρτι, ο οποίος επαίνεσε τον ελληνικό λαό «που αντιμετώπισε τόσες πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια», σημειώνοντας ότι η EBRD δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα.

ebrd-thessaloniki.jpg

Από την έναρξη δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα η EBRD έχει χορηγήσει δάνεια 3 δις. ευρώ. Μόνο πέρυσι οι χρηματοδοτήσεις έφτασαν τα 846 εκατ. ευρώ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα ως την 3η μεγαλύτερη αγορά στην οποία επενδύει για το 2018, μετά την Τουρκία και την Αίγυπτο, ενώ η εκτίμηση είναι ότι και το 2019 αλλά και τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται στο Top5 των χωρών. Η μικρότερη επένδυση στη χώρα μας ήταν της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ ενώ η μεγαλύτερη 1 δις. ευρώ (αφορούσε το κοινοπρακτικό δάνειο για τον αγωγό TAP).

Σε ερώτημα του Τύπου Θεσσαλονίκης στο περιθώριο της εκδήλωσης, αναφορικά με τους τομείς που ενδιαφέρουν την EBRD, ο κ. Τσακραμπάρτι απάντησε ότι η EBRD έχει επενδύσει και θα συνεχίσει να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό τομέα γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη μια μεγάλη επιβάρυνση από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στον ενεργειακό τομέα, όπου η EBRD έχει επενδύσει 300 εκατ. ευρώ για να δώσει ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα, στον τουρισμό και στη διευκόλυνση του εμπορίου, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν τις ελληνικές τράπεζες παρέχοντας εγγυοδοσία για εξαγωγές και εισαγωγές.

Συμβουλευτική για επιχειρήσεις

Παράλληλα με τις χρηματοδοτήσεις, η EBRD υλοποιεί και συμβουλευτικό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κόμβου Επενδυτικών Συμβουλών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω χρηματοδότησης από την ΕΕ, καθώς και με την υποστήριξη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σε αυτό από τον Μάρτιο του 2018  έχουν ενταχθεί περισσότερες από 40 επιχειρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιπλέον, αρκετές από αυτές είναι επιχειρήσεις που έχουν στο «τιμόνι» ή στο μάνατζμεντ γυναίκες και νέους. Αυτήν την στιγμή σε αναμονή για ένταξη στο συμβουλευτικό πρόγραμμα βρίσκονται πάνω από 100 επιχειρήσεις.

Το νέο γραφείο που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη θα αναλάβει κυρίως αυτό το ρόλο, της υποστήριξης δηλαδή των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και όσων ενδιαφέρονται για επέκταση στις χώρες των Βαλκανίων. Στόχος είναι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να φτάσουν σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα τους επιτρέψει να αναζητήσουν ευκολότερα χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Όπως εξήγησε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της EBRD, το γραφείο θα προσπαθεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στους τομείς που πιστεύουν ότι έχουν κάποια αδυναμία. Είπε για παράδειγμα ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις και πολλοί νέοι επιχειρηματίες έχουν εξαιρετικές ιδέες αλλά δεν έχουν τις διοικητικές ικανότητες για να τις μετουσιώσουν σε πράξη. Ένας άλλος τομέας για τον οποίο μπορεί να αναζητήσουν συμβουλευτική είναι η ενδυνάμωση των λογιστικών τους συστημάτων ή η βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας ή η εταιρική διακυβέρνηση, καθώς οι περισσότερες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και όσο μεγαλώνουν πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται θέματα που αφορούν την επέκταση του προσωπικού κλπ. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι επίσης ένα ζήτημα για το οποίο ενδιαφέρονται οι επιχειρήσεις. Για κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, το πρόγραμμα προσλαμβάνει τους εξειδικευμένους συμβούλους. Στην περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα, οι περισσότεροι είναι Έλληνες. Το 70-80% του ποσού που αφορά το κόστος της συμβουλευτικής καλύπτεται από την EBRD και το υπόλοιπο από την ίδια την μικρομεσαία επιχείρηση.

Η EBRD υποστηρίζει τις ΜμΕ και με άλλα εργαλεία, όπως με δωρεάν προγράμματα κατάρτισης για εξαγωγές διάρκειας 2-3 ημερών. Το πρώτο από αυτά πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο ενώ ακολουθούν άλλα δυο τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και στην Πάτρα. 

Εξάλλου, στο περιθώριο της εκδήλωσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της τράπεζας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Αθήνα ζήτησε από την EBRD να διερευνήσει τις δυνατότητες για χρηματοδότηση του τεχνολογικού πάρκου Thess Intec και της ανάπλασης της ΔΕΘ ενώ στη Θεσσαλονίκη δόθηκαν και άλλες ιδέες όπως για παράδειγμα αυτή που αφορά στη δημιουργία Ειδικής Ζώνης Εμπορίου στη Θεσσαλονίκη. Είπε πως τις βρίσκει ενδιαφέρουσες ιδέες ωστόσο για κάθε μία από αυτές το επιτελείο της τράπεζας θα πρέπει να προχωρήσει σε σχετικές αναλύσεις πριν αποφασίσει. 

Την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη χαιρέτησαν η υπεύθυνη της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Σαμπίνα Τζιούρμαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης και η συντονίστρια της συμβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ελένη Γιώτη.

 

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εργασίες κοπής πρασίνου πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις