Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας που έκανε πρεμιέρα σήμερα

Περίπου 17,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν ή εργάζονται σήμερα σε άλλο κράτος μέλος

Πρεμιέρα έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας με την πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις Βρυξέλλες,  έχοντας αποστολή την ενημέρωση και τον συντονισμό  πολιτών, επιχειρήσεων και κρατών-μελών για τα εργασιακά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις διασυνοριακών διαφορών.

«Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά εργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περίπου 17,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν ή εργάζονται σήμερα σε άλλο κράτος μέλος - δηλαδή δύο φορές περισσότεροι απ' ό,τι πριν από μία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας έρχεται να προστεθεί σε ένα σημαντικό σύνολο νομοθεσίας για τη ρύθμιση διαφόρων πτυχών της κινητικότητας, όπως  οι κανόνες για την απόσπαση των εργαζομένων, οι οποίοι κατοχυρώνουν την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία στον ίδιο τόπο, ενώ εκκρεμεί μια τελική συμφωνία για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Δεν θα δημιουργηθούν νέες αρμοδιότητες της Αρχής σε επίπεδο ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα παραμείνουν πλήρως υπεύθυνα για την εκτέλεση των εργασιακών κανόνων και των κανόνων κοινωνικής ασφάλισης. «Η προστιθέμενη αξία της Αρχής συνίσταται στο γεγονός ότι θα διευκολύνει τη συνεργασία των κρατών μελών, θα εξορθολογίσει τις υφιστάμενες δομές και θα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των κανόνων».

Ως το 2024 ο ετήσιος προϋπολογισμός της  Αρχής θα ανέλθει σταδιακά στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το προσωπικό της θα φτάσει τους 140 υπαλλήλους.

«Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθούν άμεσα τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν ή εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και εκατομμύρια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο στην ΕΕ», δήλωσε ο  Πρόεδρος  Γιούνκερ, ο οποίος είχε ανακοινώσει την ιδέα για τη δημιουργία της Αρχής στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 2017 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα παραβρεθεί στην εναρκτήρια τελετή στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη επέλεξαν τη Μπρατισλάβα ως έδρα της Αρχής. Παρόντες θα είναι επίσης οι Αντιπρόεδροι της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και Μάρος Σέφτσοβιτς και η Επίτροπος Μαριάν Τίσεν.

 «Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι το σημείο συνάντησης των εθνικών αρχών», είπε ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις , ενώ η Επίτροπος Τίσεν χαρακτήρισε τη νέα Αρχή Εργασίας «λάδι στη μηχανή της εσωτερικής αγοράς» και έναν χώρο στον οποίο ομόλογοι διαφόρων εθνικών αρχών θα κληθούν να συνεργαστούν και να δώσουν από κοινού λύση στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών, της Επιτροπής, των κοινωνικών εταίρων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από παρατηρητές από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και οργανισμούς της ΕΕ στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Ποιες ώρες θα είναι χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ σήμερα η Θεσσαλονίκη - Γιατί κάνουν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι, τι απαντά η διοίκηση του Οργανισμού
Χωρίς λεωφορεία σήμερα η Θεσσαλονίκη για 4 ώρες - Ξαφνική στάση εργασίας
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί