Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Επίδομα θέρμανσης: Οι δικαιούχοι και τα ποσά – Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις - Θα δοθεί εμπροσθοβαρώς στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να συμπληρωθεί η αίτηση στη σχετική εφαρμογή του TAXISNET για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2019/2020.

Όπως αναφέρεται το υπουργείο Οικονομικών σε χθεσινή του ανακοίνωση, το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί "εμπροσθοβαρώς και προσαυξημένο, σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους".

"Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι σημαντικά αυξημένο, αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα", σύμφωνα με το υπουργείο.

Πιο συγκεκριμένα πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.

Ωστόσο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Πώς θα δοθεί φέτος

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και των Υφυπουργών κ.κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου και Θεόδωρου Σκυλακάκη, φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. "Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους", υποστηρίζει το υπουργείο σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο "νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα".

Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών.

Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα. Επίσης, οι ορεινές κοινότητες που ανήκουν σε Δήμους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ορεινοί, θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20%, όπως προβλέπεται για τους ορεινούς Δήμους.

 

"Χαμένοι όσοι αγοράζουν περισσότερα λίτρα"

"Σε γενικές γραμμές, επιδοτούνται περισσότερο όσοι καταναλώνουν μικρές ποσότητες πετρελαίου, ενώ χαμένοι βγαίνουν όσοι αγοράζουν περισσότερα λίτρα", εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης Θέμης Κιουρτζής, σε ένα πρώτο σχόλιο προς τον "Τύπο Θεσσαλονίκης" σχετικά με την απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

Η αξία που επιδοτείται είναι για πολύ λίγα λίτρα, όπως λέει, με αποτέλεσμα όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης έπαιρναν έως και 33% περισσότερα πέρυσι από ότι θα πάρουν φέτος, ενώ σημειώνει ότι πρέπει να διευκρινιστεί από το υπουργείο τι εννοείται με τον όρο "αξία". "Μέχρι τώρα δεν επιδοτούταν η αξία αλλά τα λίτρα, εκτός και αν αλλάξει κάτι στον νόμο", επισημαίνει ο κ. Κιουρτζής εξηγώντας ότι η τιμή του λίτρου επηρεάζει την ποσότητα.

Αναφέρει ως παράδειγμα ένα νοικοκυριό με ένα παιδί στη Β΄Ζώνη σε μη ορεινό δήμο (σ.σ. στη Β΄ Ζώνη ανήκει η Θεσσαλονίκη) σήμερα επιδοτείται με 158 ευρώ που πέρυσι αντιστοιχούσε σε 987 λίτρα πετρελαίου. Η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι το νοικοκυριό αυτό θα μπορεί να πάρει επιδότηση 158 ευρώ, αρκεί να αγοράσει διπλάσιας αξίας καύσιμα. "Η αξία είναι σε ποσότητα ή σε χρήματα", διερωτάται ο κ. Κιουρτζής, τονίζοντας ότι σε χρήματα δεν μπορεί να το υπολογίσει κανείς γιατί οι τιμές αλλάζουν. Δηλαδή η τιμή του που χθες ήταν στο 1,05 ευρώ το λίτρο, μπορεί να πάει στο 1,10 στο 1,20 ή στο 0,97 ευρώ. 

Ένα ακόμη παράδειγμα που αναφέρει είναι για νοικοκυριό με δυο παιδιά σε μια ορεινή περιοχή στην επαρχία. Το μέγιστο που μπορούσε να πάρει κάποιος με το περσινό σύστημα ήταν 400 ευρώ ενώ τώρα είναι 300 ευρώ. "Άρα έπαιρνε πέρυσι 33% περισσότερο".

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες, η παραπάνω οικογένεια θα επιδοτηθεί με 300 ευρώ αρκεί "να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος", δηλαδή αν πάρει 600 ευρώ πετρέλαιο θα πάρει επιδότηση 300 ευρώ. "Τα 600 ευρώ αντιστοιχούν σε 545 λίτρα πετρέλαιο με την τιμή 1,10 που έχει το πετρέλαιο στην επαρχία. Για αυτά τα λίτρα ο φόρος είναι 185 ευρώ. Άρα θα πάρει περισσότερα χρήματα από ότι θα πληρώσει για ΕΦΚ", λέει ο κ. Κιουρτζής σημειώνοντας ότι και αυτό χρίζει διευκρίνισης.

Επισημαίνει ακόμη ότι στις ορεινές περιοχές 545 λίτρα είναι η κατανάλωση του μήνα όχι όλης της σεζόν.

Υπενθυμίζεται ότι με τα περσινά κριτήρια, η ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια στην Α΄Ζώνη ήταν έως 2.500 λίτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν μέχρι 1.500. "Στην επαρχία σε περιοχές με κρύο, τα 2.500 λίτρα τα ξόδευαν κάποιοι. Αυτοί έπαιρναν 400 ενώ τώρα θα πάρουν 300 ευρώ", όπως αναφέρει ο κ. Κιουρτζής. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη νοικοκυριό με 2 παιδιά μπορούσε να πάρει έως 240 ευρώ και φέτος παίρνει 216 ή 198 με ένα παιδί.

Πάντως σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κίνηση για παραγγελίες πετρελαίου. Οι καταναλωτές που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και δεν έχουν κάνει στροφή σε κάποια άλλη μορφή ενέργειας, φαίνεται πως τηρούσαν στάση αναμονής μέχρι να δουν τι θα γίνει με το επίδομα, ενώ μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο καιρός που διατηρήθηκε όλο αυτό το διάστημα ζεστός. Οι βενζινοπώλες αναμένουν αύξηση της κίνησης με την αλλαγή του καιρού αλλά και με την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

 

Πίστωση μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.

petrelaio.jpg
petrelaio2.jpg

Περιουσιακά κριτήρια

Σύμφωνα με την περσινή απόφαση τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους είχαν αυξηθεί από 100.000€ σε 130.000€ για τους άγαμους και από 200.000€ σε 250.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Συγκεκριμένα, με βάση την περσινή υπουργική απόφαση:

1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:

Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000€ για άγαμο, 20.000€ για έγγαμο και 22.000€ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο.

Β) Ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ