Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο πρώτος επιταχυντής για startups του τουρισμού είναι στη Philoxenia

Ο CapsuleT, μια πρωτοβουλία του ΞΕΕ, παρουσιάζει 9 νεοφυείς επιχειρήσεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

O CapsuleT, o πρώτος επιταχυντής στην Ελλάδα για startups που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες, συμμετέχει στην 35η Philoxenia στη Θεσσαλονίκη με 9 νεοφυείς επιχειρήσεις.

O πρώτος κύκλος του Προγράμματος Επιτάχυνσης που προσφέρεται δωρεάν έχει ήδη ξεκινήσει από τις 5 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 9 τεχνολογικών startups του ευρύτερου τομέα του τουρισμού και θα ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Το τρίμηνο πρόγραμμα περιλαμβάνει workshops, mentoring, καθοδήγηση από ειδικούς του κλάδου και επισκέψεις ομάδων σε ξενοδοχεία για επαφές με τα στελέχη τους. Κομμάτι του προγράμματος είναι και η προβολή των ομάδων και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρουσία του CapsuleT στη μεγάλη έκθεση τουρισμού της Θεσσαλονίκης.

«Στόχος είναι οι startups να έρθουν σε επαφή με τη Β. Ελλάδα, να συζητήσουν με ανθρώπους του τουρισμού, εκπροσώπους ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων και να παρουσιάσουν το προϊόν τους», τόνισε μιλώντας στο TyposThes. η διευθύντρια του CapsuleT Τravel – Hospitality Accelerator Κατερίνα Σαριδάκη, προσθέτοντας ότι αντίστοιχη παρουσίαση θα γίνει και σε έκθεση στην Αθήνα, ενώ γίνονται και άλλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των οποίων οι startups πραγματοποιούν χρήσιμες επαφές. Το CapsuleT είναι μια πρωτοβουλία του ΞΕΕ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης γι΄αυτό και οι υπηρεσίες του προσφέρονται δωρεάν. Ο στόχος του ΞΕΕ είναι διττός, από τη μία να βοηθήσει τις νέες επιχειρήσεις κυρίως να μπουν πιο δυναμικά και πιο γρήγορα στην αγορά και να βρουν πελάτες και δευτερευόντως να βρουν χρηματοδότηση και από την άλλη να φέρει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις του τουρισμού πιο κοντά στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Πώς γίνεται η επιλογή των ομάδων

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης πρέπει να κάνουν την ηλεκτρονική τους αίτηση την περίοδο των αιτήσεων. Όπως επισημαίνει η κ. Σαριδάκη η αίτηση είναι απαιτητική. Μεταξύ άλλων οι ομάδες πρέπει να έχουν δημιουργήσει ήδη ένα προϊόν και να αποτελούνται από δύο άτομα και πάνω να μην έχουν λάβει χρηματοδότηση πάνω από 500.000 ευρώ, να βρίσκονται δηλαδή στη φάση που επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα για την επιχείρησή τους στην αγορά. Μετά την κατάθεση της αίτησης, αυτή εξετάζεται και βαθμολογείται από 3 κριτές. Ακολουθεί και μια δεύτερη φάση στη διάρκεια της οποίας οι ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία πραγματοποιούν παρουσίαση σε ειδική επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από 7 εκπροσώπους του κλάδου οι οποίοι κάνουν και την τελική επιλογή. Στην επιτροπή συμμετέχει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ξενοδόχοι αλλά και startuppers που έχουν κάνει ήδη μεγάλα βήματα και έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις. Αναλυτικότερα συμμετέχουν ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός πρόεδρος του ΞΕΕ, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ και CEO του HotelBrain Group κ. Κωνσταντίνος Ζήκος, η κ. Στεφανία Φλέγγα, Managing Director - Yes! Hotels Group, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Managing Director - Aldemar Resorts, η Εμμανουέλα Μουσαμά Experience and Communication Director - Moussamas Bros, η Κατερίνα Σαντίκου Managing Director - Workathlon και ο Αλέξανδρος Τρίμης CEO & Co-Founder - Welcome Pickups.

Μετά την επιλογή, οι επιτροπή βλέπει τις ομάδες που πέρασαν μία φορά το μήνα και για την κριτική αξιολόγηση αλλά και για καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα.

Ο επόμενος κύκλος αιτήσεων

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί καθώς εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις πανελλαδικά. Μάλιστα θα υπάρχουν δυο κύκλοι αιτήσεων μέσα στο χρόνο. Ο επόμενος κύκλος αιτήσεων θα ανοίξει στις 15 Δεκεμβρίου ώστε οι νέες εταιρείες να ενταχθούν στο πρόγραμμα την άνοιξη.

Επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά το χειμώνα, το Idea Platform, το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές, απόφοιτους, ανέργους οι οποίοι χωρίς να έχουν κάποιο τελικό προϊόν θα μπορούν να καταθέσουν μια ιδέα τους.  Στους μελλοντικούς στόχους εντάσσεται εξάλλου και η ανταλλαγή με ξένες startups σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς, όπως λέει η κ. Σαριδάκη.

Οι ομάδες που συμμετέχουν

Ειδικότερα, στον πρώτο κύκλο του προγράμματος και στη Philoxenia συμμετέχουν οι παρακάτω ομάδες:

All Inclusive Dining

Το allindining.com προσθέτει άμεσα half board και full board dine out επιλογές στις υπηρεσίες ξενοδοχείων, tour operators, ταξιδιωτικών γραφείων, car rentals, αεροπορικών εταιρειών κλπ. «Εμείς σας αυξάνουμε τα έσοδα και τα θετικά reviews και εσείς εμπλουτίζετε την τουριστική εμπειρία του πελάτη σας».

Dishcover

Πρόκειται για μια εφαρμογή που παρέχει self-guided γευσιγνωστικές διαδρομές, τις οποίες κάνουν οι χρήστες στο δικό τους ρυθμό, χωρίς τους περιορισμούς ενός συμβατικού tour και σε τιμή έως 1/3 αυτού.

Escapades

Η Escapades προσφέρει αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες με premium χαρακτήρα. «Ανοίγουμε τις πόρτες οικογενειακών επιχειρήσεων σε ταξιδιώτες που επιθυμούν να γνωρίσουν ντόπιους και τα έθιμά τους».

Fisea

Η Fisea είναι μία πλατφόρμα παροχής ολοκληρωμένων αλιευτικών εκδρομών με στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των αλιέων και την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Grekaddict.com

Μία πρωτοποριακή πλατφόρμα κρατήσεων ταξιδιωτικών εμπειριών. «Είναι μοναδική καθώς γίνεται αυστηρή διαλογή των καλύτερων εμπειριών οι οποίες συνδέονται εύκολα με νέα κανάλια πωλήσεων».

GuestFlip

H GuestFlip έχει στόχο να βοηθήσει τα ξενοδοχεία να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών και να αυξήσουν τις κρατήσεις τους παρέχοντας μια πλατφόρμα διαχείρισης φήμης και στοιχείων ικανοποίησης πελατών.

HotelStand

Μία διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου να ανακαλύψουν ψηφιακά και να κάνουν κρατήσεις για δραστηριότητες που προτείνονται από το ξενοδοχείο τους.

Hoteltoolbox

Με το Hoteltoolbox οι ξενοδόχοι οργανώνουν και παρακολουθούν τις λειτουργίες του ξενοδοχείου, μειώνουν το λειτουργικό τους κόστος και παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους.

Nable Solutions

H Nable Solutions με την ψηφιακή πλατφόρμα “Assistant” συνδέει τα άτομα με αναπηρία με τους οργανισμούς και τις εταιρείες ενισχύοντας την ανεξαρτησία τους, ενώ παράλληλα βοηθάει τους οργανισμούς και τις εταιρείες να κατανοήσουν τις ανάγκες προσβασιμότητάς τους και να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ