Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται το εκθεσιακό "δίδυμο" Detrop Boutique - Artozyma

Από 22 έως 24 Φεβρουαρίου με πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Με 355 εκθέτες (άμεσους & έμμεσους) από 16 χώρες, σε 7 εκθεσιακά περίπτερα, πραγματοποιείται από 22 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου το εκθεσιακό «δίδυμο» Detrop Boutique και Artozyma στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ένα μοντέρνο «μπακάλικο» στα ράφια του οποίου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν προϊόντα των εκθετών και να γεύονται εκλεπτυσμένες γεύσεις, ταιριάσματα κρασιού και τυριού αλλά και μπύρας με αλλαντικά, συνέδριο για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φόρουμ για τις νέες τάσεις στη διατροφή, πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού αλλά και ανάδειξη των πιο γλυκών δημιουργιών μέσα από τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζαχαροπλαστικής, είναι μερικά μόνο από τα σημεία ενδιαφέροντος των εκθέσεων.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo οι δυο εκθέσεις θα υποδεχθούν συνολικά 230 Hosted Buyers και εμπορικούς επισκέπτες από 32 χώρες. Οι εμπορικοί επισκέπτες είναι,  μεταξύ άλλων, εισαγωγείς με εμπειρία στην προώθηση και πώληση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, διανομείς που προμηθεύουν μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες, αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που πραγματοποιούν απευθείας εισαγωγές, αλυσίδες delicatessen, εισαγωγείς βιολογικών προϊόντων κτλ.

Παρούσα στην έκθεση θα είναι η γαστρονομική Ελλάδα με 8 Περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας) και τον δήμο Καλαμάτας, ο οποίος θα παρουσιάσει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο.

Η καινοτομία στην παραγωγή τροφίμων, οι μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στις διεθνείς αγορές, τα τρόφιμα delicatessen, τα σύγχρονα κανάλια πωλήσεων και διανομής και όλες οι νεότερες εξελίξεις του κλάδου έχουν βρει την θέση τους στην 29η Detrop Boutique. Την ίδια στιγμή η 9η Artozyma η οποία είναι η μεγαλύτερη ανάλογη έκθεση της τελευταίας δεκαετίας, συγκεντρώνει τις σημαντικότερες επιχειρήσεις πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, αλλά και συσκευασίας & εξοπλισμού.

detrop-artozyma.jpg

Το παρών στη σημερινή συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σημειώνοντας ότι στόχος της συμμετοχής στην έκθεση είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της περιοχής και συγκεκριμένα του παρθένου ελαιολάδου και των ελιών. Όπως ανέφερε το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου παράγεται στη Μεσσηνία, ενώ η σοδειά φτάνει τους 60.000 τόνους ετησίως. Μετέφερε επίσης την πρόθεση της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με τη ΔΕΘ-Helexpo για τη διοργάνωση μιας θεματικής έκθεσης στην Καλαμάτα με επίκεντρο το ελαιόλαδο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα του κλάδου και σημείωσε ότι η Ομοσπονδία ζητά κατάργηση της διάταξης που εκχωρεί τον όρο αρτοποιός και αρτοποιείο στα καταστήματα που ψήνουν κατεψυγμένη ζύμη και την επαναφορά του μόνο στους πραγματικούς φούρνους και στα καταστήματα που ζυμώνουν, ψήνουν και διαθέτουν το ψωμί.

Όπως είπε, στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν περίπου 14.000 αρτοποιεία με τους άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους να υπολογίζονται σε 140.000. Όπως είπε, κατατίθεται τεκμηριωμένος φάκελος για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Με τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα και το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άμεσα πρέπει να καταργηθεί η σχετική διάταξη. Αυτό εξαρτάται καθαρά από την πολιτική βούληση», τόνισε ο κ. Μούσιος. Παράλληλα, παρουσιάστηκε έρευνα που αφορά τις συνήθειες και τις απόψεις των καταναλωτών σε σχέση με το ψωμί.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη του γλυκού, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών, Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Μάριος Παπαδόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στο Free From… Forum, το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, «Προφήτης Ηλίας» το Σάββατο. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό «να διαφυλάξουμε τις επιχειρήσεις από αυτές που λειτουργούν σε σπίτια».

Έκθεση που έχει πολύ… ψωμί χαρακτήρισε την Artozyma η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, «Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στο 4ο Πρωτάθλημα Ψωμιού που θα διοργανωθεί στο πλαίσιο της έκθεσης.

deth_artozyma-detrop-40.jpg

Οι παράλληλες εκδηλώσεις σε Detrop Boutique και Artozyma

Στην Detrop Boutique η σειρά εκδηλώσεων “Delicious Moments” σε συνεργασία με την εταιρεία Chef Stories, περιλαμβάνει:

-              Στο χώρο του Περιπτέρου 9 ένα μοντέρνο «μπακάλικο», το Delicious Grocery, στα ράφια του οποίου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα προϊόντα των εκθετών που συμμετέχουν.

-              Σε έναν χώρο οινογνωσίας, στο περίπτερο 8, το θεματικό σαλόνι Cheese n’ Wine, όπου μέσα από 10 ωριαίες εκδηλώσεις, παρουσιάζονται από εξειδικευμένο προσωπικό διαφορετικές ετικέτες κρασιών και αποσταγμάτων, αναδεικνύοντας την αξία του pairing με τυροκομικά προϊόντα, αλλά και αλείμματα κτλ.

detropboutique_saleskit.jpg

-              Επίσης θα υπάρχει στο περίπτερο 8 θεματικό σαλόνι “Beer & Cold Cuts”, όπου θα παρουσιαστούν διαφορετικές ετικέτες ζύθου με τον κατάλληλο συνδυασμό αλλαντικών, αλλά και συνοδευτικών προϊόντων.

Μεταξύ άλλων, το επόμενο τριήμερο διοργανώνεται στο περίπτερο 8 το 2ο Συνέδριο για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά με θέμα “Αρωματικά -Φαρμακευτικά Φυτά & ελληνικές υπερτροφές: ισχυρός οικονομικός μοχλός ανάπτυξης”, υπό την οργανωτική ευθύνη της Ένωσης Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας, σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo.

Στην Artozyma οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: 

•             To 4o Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, όπου συμμετέχουν συνολικά έξι τετραμελείς ομάδες που έχουν επιλεγεί από ολόκληρη τη χώρα. Φέτος τιμάται το ψωμί της πινακωτής.

pinakoti.jpg

•             Πολλών αστέρων θα είναι ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής που θα διοργανώσει η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος. Κορυφαίοι και αναγνωρισμένοι σε διεθνές επίπεδο pastry chefs θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή που θα αναδείξει τις πιο γλυκές δημιουργίες. Μέσα από τον διαγωνισμό θα συγκροτηθεί μια ομάδα Ελλήνων ζαχαροπλαστών που θα εκπροσωπεί την χώρα μας σε διεθνείς διαγωνισμούς.

•             Το Free From… Forum, ένα συνέδριο για όλες τις νέες τάσεις και τα μυστικά της υγιεινής διατροφής, για να μάθουν οι συμμετέχοντες τα καινοτόμα προϊόντα «free from…», τα οποία δεν περιέχουν ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη ή και οποιοδήποτε άλλο συστατικό, για τα μυστικά της vegan διατροφής κα.

Athens International Jewellery Show 2020

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα από 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα από τη ΔΕΘ-Helexpo η Athens International Jewellery Show 2020.

Τη δυνατότητα της ΔΕΘ-Helexpo να διοργανώνει παράλληλα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα υπογράμμισε o πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας.

Πάνω από 270 επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη ετήσια επιχειρηματική συνάντηση του κλάδου του κοσμήματος και των ωρολογίων που πραγματοποιείται στο Metropolitan Expo.

«Αν το γλυκό είναι το κόσμημα της γεύσης, το κόσμημα είναι το γλύκισμα της αισθητικής», όπως είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών, Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών, Πέτρος Καλπακίδης μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου και συνδέοντας με τον τρόπο αυτό τις τρεις εκθέσεις. Κάλεσε τους καταναλωτές να επιλέγουν ελληνικό κόσμημα, ενώ επανέλαβε το διαχρονικό αίτημα του κλάδου για κατάργηση του φόρου πολυτελείας στο κόσμημα. Ανέφερε ακόμη ότι σε πολύ θετική κατεύθυνση κινείται το ν/σ που αφορά τη σήμανση στο κόσμημα.

Στην Athens International Jewellery Show συμμετέχουν κατασκευαστές, εργαστήρια, σχεδιαστές, εισαγωγείς και αντιπρόσωποι κοσμημάτων και ωρολογίων, ενώ απευθύνεται σε επαγγελματίες που θέλουν να ανανεώσουν τις εμπορικές τους επαφές και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες με εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην μεγαλύτερη εκθεσιακή διοργάνωση για το κόσμημα και το ρολόι στην Ελλάδα συμμετέχουν και εκθέτες που προέρχονται από Γερμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ιταλία, Βέλγιο, Κύπρο και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναπτύσσεται συνολικά σε 12.000 τετραγωνικά μέτρα.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ