Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας για λουκέτα σε μαγαζιά λόγω κορωνοϊού

"H κίνηση στα καταστήματα είναι μηδενική και οι προοπτικές δυσοίωνες" - Τι ζητά η αγορά από το ΥΠΟΙΚ

Την αγωνία των 32 Εμπορικών Συλλόγων που είναι μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, μετέφερε με έγγραφό του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Φιλιππίδης, επισημαίνοντας ότι οι αγορές βρίσκονται κυριολεκτικά σε μηδενική βάση.

Τα γεγονότα που επικρατούν αυτό το χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, έχουν επιφέρει ένα ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Δυστυχώς ο εύλογος πανικός του κόσμου αφενός λόγω του Κορωνοϊού αφετέρου λόγω της κρίσιμης κατάστασης που επικρατεί στον Έβρο, δημιούργησαν μια πολύ κακή ψυχολογία και έλλειψη καταναλωτικής διάθεσης. Με βάση όλα αυτά, είναι δεδομένο ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τις επόμενες μέρες.

Η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα όσον αφορά τις υποχρεώσεις του επιχειρηματικού κόσμου στο επόμενο χρονικό διάστημα και όσο θα διαρκεί αυτή η συγκυρία, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ξεπεράσουν, όσο το δυνατόν αλώβητες, όλη αυτή τη δοκιμασία που περνάνε μετά από 10 χρόνια κρίσης.

Στο έγγραφο της Ομοσπονδίας προς τον Υπουργό Οικονομικών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου ήδη βρίσκεται αντιμέτωπο με τις υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν (100 ή 120 δόσεις, κόκκινα δάνεια κλπ) και τις τρέχουσες, με καθολική πτώση τζίρου. Για το λόγο αυτό, τα μέτρα που θα ληφθούν, θα πρέπει να περιλαμβάνουν το σύνολο της επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι ο φόβος του κόσμου εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που περνάει η πατρίδα μας και τις μικρές δυνατότητες της οικονομίας μας, σας καλούμε σήμερα να λάβετε όσο το δυνατόν πιο δραστικά μέτρα (γιατί αύριο θα είναι αργά) για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για να προλάβουμε ένα νέο μεγάλο κύμα λουκέτων που θα γυρίσει την οικονομία και την ανεργία χρόνια πίσω.

Στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας, είμαστε υποχρεωμένοι να συνδράμουμε όλοι όσο μπορούμε και με μια κοινή προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή την οικονομική και κοινωνική κρίση που μας μαστίζει.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την επιχειρηματική κοινότητα και αναμένοντας τα μέτρα που θα ανακουφίσουν και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα, σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας θα είναι παρούσα για να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων που έχουν ανακύψει λόγω των τρεχουσών συνθηκών».

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα που να δίνουν ανάσα στις εμπορικές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν με το λιγότερο δυνατό κόστος τη δοκιμασία στην οποία υπόκεινται αυτές τις μέρες, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι έμποροι και επαγγελματίες της χώρας μας πλήττονται βάναυσα από το σοβαρό θέμα που έχει ανακύψει με τον κορωνοϊο αλλά και από τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο.

Οι επιχειρηματίες μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης βιώνουν μια δραματική κατάσταση και δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, καθώς η κίνηση στα καταστήματα είναι μηδενική και οι προοπτικές δυσοίωνες.

Οι πολίτες παρακολουθούν τρομοκρατημένοι τις εξελίξεις και θέτουν σε τελευταία προτεραιότητά τους την καταναλωτική κίνηση σε αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης με βάση τα δεδομένα της χρονικής περιόδου που διανύουμε.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών για να προλάβουμε τα λουκέτα στην αγορά και την ανεργία που συνεπάγεται από αυτό το γεγονός αυτό και δηλώνει παρών σε κάθε προσπάθεια που μπορεί να γίνει με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της αγοράς.

 

ΕΕΘ: Η κατάσταση απαιτεί την κήρυξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και στην Αγορά

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Κορονοϊού απαιτεί την κήρυξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και στην Αγορά, επισημαίνει από την πλευρά του το ΕΕΘ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα αλλά και να λάβει τολμηρά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων πριν αυτές αντιμετωπίσουν το φάσμα του οικονομικού αφανισμού, λόγω του παγώματος πολλών συναλλαγών, που επιβάλλεται από την υφιστάμενη πανδημία, τονίζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται σ’ αυτήν, πολλά μέλη του Ε.Ε.Θ. εκπέμπουν μηνύματα ανησυχίας για το μέλλον τους, καθώς, είτε πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία, είτε βλέπουν τον κύκλο των εργασιών τους να συρρικνώνεται, αφού οι περισσότεροι πολίτες αναστέλλουν πολλές από τις συναλλαγές τους, τις προμήθειες, τις αγορές και τις δραστηριότητες τους.

Ιδιωτικά Σχολεία, φροντιστήρια, παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, κινηματογράφοι, θέατρα, χώροι εκδηλώσεων ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Αλλά και ταβέρνες, καφετέριες, εμπορικά καταστήματα και πολλές άλλες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι:

Επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της Πολιτείας.

Αναστολή στην καταβολή κάθε φόρου και εισφοράς επιχείρησης προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία για τέσσερις μήνες.

Αναστολή στην καταβολή του Φ.Π.Α για τέσσερις μήνες.

Πάγωμα κάθε υφιστάμενης ρύθμισης προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

Επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών των εργαζομένων από το κράτος, ώστε να μην έχουμε απολύσεις.

Θεσμοθέτηση νέας ρύθμισης τουλάχιστον 48 δόσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν το διάστημα της κρίσης.

Άσκηση πιέσεων προς τις Τράπεζες ώστε κατά το διάστημα της κρίσης να προχωρήσουν σε μέτρα διευκόλυνσης προς τις επιχειρήσεις αλλά και σε νέα δανειακά προϊόντα για την στήριξη της ρευστότητας τους.

Παροχή Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας στις επιχειρήσεις που σήμερα την διαθέτουν. Τυχόν καθυστερήσεις στις καταβολές που θα προκύψουν κατά το διάστημα της κρίσης να μην αίρουν των Ενημεροτήτων αυτών.

«Η πανδημία του Κορονοϊού δεν απειλεί δυστυχώς μόνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων αλλά ταυτόχρονα απειλεί και την Οικονομία, με πρώτους υποψήφιους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το καθεστώς της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ισχύσει και για την Αγορά. Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν για να μην καταρρεύσουν. Τα μέτρα πρέπει να είναι τολμηρά και να ληφθούν έγκαιρα, γιατί αν καθυστερήσουν ίσως να μην αποδώσουν ποτέ», τονίζει με την ευκαιρία της επιστολής του ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. και Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Ζορπίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Θα ήθελα να αναδειχθεί το θέμα των κλιματικών προσφύγων», σημείωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας», που προβάλλεται από...
«Η κλιματική κρίση επεκτείνεται γοργά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο»