Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Πώς θα λειτουργήσουν οι λαϊκές από την Πέμπτη

Τι αλλάζει στον τρόπο που θα προσέρχονται στις αγορές οι πωλητές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ομοσπονδίες και σωματεία παραγωγών και πωλητών λαϊκών, «μπορεί να χρειάστηκε να φτάσουμε στο απροχώρητο, όμως τελικά δόθηκε λύση και οι λαϊκές αγορές θα ανοίξουν την Πέμπτη 26 Μαρτίου».

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «η πίεση των ομοσπονδιών και των σωματείων του κλάδου των λαϊκών αγορών, ώθησε την διεύθυνση λαϊκών αγορών της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας και την διοίκηση της περιφέρειας να κάνουν επιτέλους το αυτονόητο».

Όπως εξήγησε μιλώντας στο TyposThes ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής, τις τελευταίες δυο μέρες (σήμερα και χθες) δημιουργήθηκε πρόβλημα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, εξαιτίας των λιστών με τα ονόματα παραγωγών που θα συμμετείχαν στις προκαθορισμένες αγορές, οι οποίες δημοσιεύονταν μόλις το προηγούμενο βράδυ, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και πωλητές να μην έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το απαραίτητο εμπόρευμα για να πουλήσουν. Όπως λέει ο κ. Δερετζής, την ώρα που στέλνονταν οι λίστες, η λαχαναγορά ήταν κλειστή. «Η λαχαναγορά έκλεινε 6 το απόγευμα και οι λίστες για το ποιοι θα δουλέψουν αύριο στέλνονταν το βράδυ», λέει χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου οι λαϊκές που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη υπολειτουργούσαν. «Στις λαϊκές ήταν το 5% των πωλητών και όχι το 50%» σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Δερετζής. Πρόβλημα δημιουργούταν και για τους παραγωγούς που έπρεπε να κόψουν προϊόντα από το χωράφι τους, για να είναι έτοιμοι για την λαϊκή της επόμενης ημέρας. Κανονικά θα έκοβαν την προηγούμενη ημέρα το μεσημέρι ή το απόγευμα, αλλά έπαιρναν τις λίστες 7 το απόγευμα. «Πότε θα πάνε στο χωράφι, μέσα στη νύχτα», διερωτήθηκε ο κ. Δερετζής.

Οι παραγωγοί και πωλητές τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, φορώντας μάσκες και γάντια, ενώ καλούν και τον κόσμο να είναι προσεκτικός και να τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις. Ο κλάδος έχει πληγεί από όλη την κατάσταση και γι αυτό ζητά να ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι αύριο δεν θα υπάρχουν λαϊκές λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου και από την Πέμπτη οι λαϊκές θα λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο.

Ειδικότερα:

Ο νέος τρόπος λειτουργίας των λαϊκών είναι ο εξής:

1.            Με ημερομηνία έναρξης λειτουργίας την 26η Μαρτίου 2020 και εναλλάξ ανά εβδομάδα έως και την 30η Απριλίου 2020 θα προσέρχονται οι πωλητές Λαϊκών Αγορών µε τον παρακάτω τρόπο:

2.            Κατά των πρώτη εβδομάδα λειτουργίας (26/3/2020 έως και 1/4/2020) θα δραστηριοποιούνται αυτοί που καταλαµβάνουν την πλευρά της οδού (οδών) µε µονή αρίθµηση, ενώ την επόµενη εβδοµάδα, στην ίδια Λαϊκή Αγορά, θα δραστηριοποιούνται αυτοί που καταλαµβάνουν θέσεις στην πλευρά της οδού (οδών) µε ζυγή αρίθµηση.

3.            Η προσέλευση θα εναλλάσσεται µε τον προαναφερθέντα τρόπο έως και την 30η Απριλίου 2020.

4.              Οι προσερχόµενοι προς δραστηριοποίηση πωλητές θα καταγράφονται καθηµερινά ανά λαϊκή αγορά από τους υπευθύνους των λαϊκών αγορών όπως αυτοί έχουν οριστεί από τα Σωµατεία που εκπροσωπούν τους πωλητές Λαϊκών Αγορών (επαγγελµατιών και παραγωγών) σε συνεργασία και µε τους επόπτες της ∆/νσης Λαϊκών Αγορών και θα αποστέλλονται µε κάθε πρόσφορο τρόπο στη ∆/νση Λαϊκών Αγορών Π.Κ.Μ. στο email [email protected], fax 2313330073, σε καταστάσεις, οι οποίες θα φέρουν το ονοµατεπώνυµο του εκάστοτε δραστηριοποιούµενου πωλητή και την υπογραφή του.

5.            Η υποχρέωση καταβολής του αναλογούντος ηµερησίου τέλους αφορά µόνο τους κάθε φορά προσερχοµένους πωλητές , ενώ για τις ηµέρες µη δραστηριοποίησης θα απαλλάσσονται µε απόφαση του φορέα λειτουργίας .

6.            Από τη λειτουργία εξαιρείται η δραστηριοποίηση πωλητών µε βιοµηχανικά είδη της κατηγορίας Ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του Ν. 4497/2017, εκτός των ειδών ατοµικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας, κατ΄ εφαρµογή των εξαγγελθέντων µέτρων, όπως διατυπώνονται στην αριθµ.∆1α/ΓΠ.ΟΙΚ.20006/20-3-2020 (ΦΕΚ 943/Β΄) ΚΥΑ, ώστε να διασφαλιστεί ο περιορισµός της διασποράς του κορονωϊού, για το διάστηµα από 23-3-2020 έως και 30-4-2020 , τηρουµένων και των λοιπών µέτρων προστασίας που αναφέρονται στην 5/2020/18-3-2020 Εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και µε ενδεχόµενο, κατά περίπτωση, περιορισµό του µήκους ανάπτυξης των εγκαταστάσεων πώλησης, όπου απαιτείται, προς εξασφάλιση της ελάχιστης απόστασης των πέντε (5) µέτρων µεταξύ των πάγκων, χώρος ο οποίος θα πρέπει να παραµένει ελεύθερος.

Παράταση πληρωμής τελών 

Στο μεταξύ, την παράταση της πληρωμής των τελών λαϊκών αγορών από παραγωγούς και πωλητές για τέσσερις μήνες αποφάσισε, σήμερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, ύστερα από σχετική εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Παράλληλα, το Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση κονδυλίου, ύψους 700.000 ευρώ, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών λόγω του κορονοϊού.

   Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά και διά περιφοράς, με βάση την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Περιφέρειας και όπως ορίζεται στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων στον ΟΛΘ
Η Διοίκηση της Ρ.Α.Λ. ενημερώθηκε διεξοδικά για την πρόοδο του επενδυτικού πλάνου και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη
Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων στον ΟΛΘ