Skip to main content
Menu Αναζήτηση

ΕΚΤΑΚΤΟ – Κορωνοϊός: Προκαταβολή απευθείας από το κράτος σε επιχειρήσεις

Ανακοινώσεις για το τέταρτο πακέτο οικονομικών μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε την Κυριακή σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ανακοινώθηκε σήμερα από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας:

 • Επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ. Συνολικά μπορούν να τη λάβουν 1,7 εκατ. εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
 • Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους και τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας. Συνολικά καλύπτονται μέσα από διαφορετικά σχήματα περίπου 800.000 επιχειρήσεις που συνιστούν το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων. Εξαιρούνται πλέον ελάχιστες επιχειρήσεις αφού καλύπτεται το 86% των ΚΑΔ. Για τις περισσότερες από αυτές, δηλ για το 99% αυτών που καλύπτονται προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία. Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών Απριλίου, παρέχεται έκπτωση 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
 • Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους στις ρυθμίσεις μέχρι σήμερα η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον Απρίλιο είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας από τη χρονική στιγμή ολοκλήρωσης των σημερινών ανακοινώσεων.
 • Καλύπτονται επιπλέον με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτου νομικής μορφής.
 • Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για επιπλέον στήριξη μικρών ΜμΕ που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται. Το συνολικό ύψος του χρηματοδοτικού σχήματος είναι 1 δις. ευρώ. Η λειτουργία του συνίσταται στην άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση επιχειρήσεων η οποία είναι μερικώς ή συνολικώς επιστρεπτέα προς το κράτος ανάλογα και με την πορεία της επιχείρησης. Χορηγείται απευθείας από το κράτος στο πλαίσιο του taxis. Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται πρέπει να γραφτούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ mybusinessupport την περίοδο 2-10 Απριλίου 2020. Το χρηματοδοτικό σχήμα έχει ως βασική στόχευση τη στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να διατηρούν τις θέσεις απασχόλησης. Όσες το αξιοποιήσουν καταλαμβάνονται από τη ρήτρα μη απολύσεων που ισχύει από σήμερα, από την στιγμή ολοκλήρωσης των ανακοινώσεων.
 • Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.
 • Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.
 • Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
 • Κονδύλι 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
 • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι:

 • Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.
 • Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.

Δείτε ζωντανά τις ανακοινώσεις. 

 

Περισσότερα σε λίγο.

Με πληροφορίες από newsit.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ