Τ.Τ.
«Μακρόσυρτη και σταδιακή». Έτσι χαρακτήρισε την μελλοντική άρση των μέτρων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Άλλωστε, η μάχη με τον κορωνοϊό, όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, επ’ ουδενί δεν έχει κριθεί, καθώς το Πάσχα θα είναι η κρισιμότερη καμπή για την «αναχαίτιση» της πανδημίας στη χώρα μας.
Το Πάσχα θεωρείται κομβικό καθώς στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται – σύμφωνα με τους επιστήμονες – η «κορύφωση» της επιδημιολογικής καμπύλης, ενώ παράλληλα θα κριθεί και το μεγάλο στοίχημα της χώρας, το οποίο δεν είναι άλλο από την τήρηση των μέτρων, χωρίς συναθροίσεις και δημιουργεία νέων εστιών εξάπλωσης της νόσου.
Άπαξ και η Ελλάδα βγει νικήτρια από την κρίσιμη αυτή περίοδο, εφαρμόζοντας πιστά τις «εντολές» των επιστημόνων που μέχρι τώρα δικαιώνονται απόλυτα, η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη το σχέδιο «χαλάρωσης» των μέτρων. Σημειώνεται πως τίποτε δεν θα γίνει εντός του Απριλίου (σ.σ. ούτως ή άλλως σε ισχύ είναι οι περιορισμοί μέχρι 27 Απριλίου), με τα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου να είναι οι ημερομηνίες που θα δρομολογηθεί η πολύ προσεκτική και σταδιακή χαλάρωση.
Τι θα γίνει με τα καταστήματα – Ποια θα ανοίξουν πρώτα
Όπως τονίζει η κυβέρνηση προϋπόθεση για την σταδιακή χαλάρωση είναι η τήρηση των μέτρων και ουδείς θα πρέπει να περιμένει την επιστροφή στην κανονικά σε μία ημέρα. Μάλιστα, πληροφορίες του TyposThes τοποθετούν την χαλάρωση των μέτρων και των περιορισμών να διαρκούν έως και δύο μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes, όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα θα υπάρχουν τρεις «ταχύτητες» για το άνοιγμά τους. Σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα με αυστηρούς όρους όσον αφορά την είσοδο πελατών στο εσωτερικό τους. Σε δεύτερη φάση θα ανοίξουν τα μεγαλύτερα καταστήματα, με όρους αντίστοιχους με τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Τέλος, τελευταία θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα.
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Ειδικότερα, το άνοιγμα σε καφέ και εστιατόρια θα γίνει με αυστηρούς όρους για την αποφυγή συνωστισμού. Εξετάζεται μάλιστα να υπάρξει και πλαφόν πολύ κάτω της δυναμικότητας των καταστημάτων, ενώ αντίστοιχη ειδική ρύθμιση θα υπάρξει και για τα τραπεζοκαθίσματα.
Με προσεκτικές κινήσεις θα δρομολογηθούν και οι αλλαγές στην κυκλοφορία των πολιτών, με την άρση να μην είναι ταυτόχρονη.