Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται πτώση στα ενοίκια μέχρι 30% - «Θα αδειάσουν» μαγαζιά

Απλήρωτα ενοίκια, πτώση μισθωμάτων και περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα - Μεγάλο το πλήγμα και στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Με ορατό το ενδεχόμενο απλήρωτων ενοικίων θα βρεθούν αντιμέτωποι αρκετοί ιδιοκτήτες μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού, ενώ στην αγορά θα σημειωθεί πτώση στις τιμές των ενοικίων κατά 20-30%. Στο κομμάτι των καταστημάτων πολλά από αυτά θα βάλουν στο επόμενο διάστημα ταμπέλες ενοικιαστηρίων, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων ίσως προβούν σε πωλήσεις βλέποντας την επερχόμενη οικονομική κρίση.

Κάπως έτσι συνοψίζεται η εικόνα στα όσα θα συμβούν στο επόμενο διάστημα στον χώρο των ακινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεσίτη κ. Κώστα Γεωργάκου.

«Αυτή την στιγμή το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο για τον απλό πολίτη, όσο όμως προχωράμε προς τη άρση των μέτρων θα έχουμε πιο σαφή εικόνα. Υπάρχουν κάποιες τάσεις που ήδη φαίνονται: ένας μεγάλος αριθμός από ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα προς πώληση θα τα αποσύρουν βλέποντας πως δεν θα μπορέσουν να πετύχουν την τιμή που θέλουν. Άλλοι πάλι ιδιοκτήτες θα βάλουν ακίνητα προς πώληση για να πάρουν άμεσα χρήματα, προβλέποντας πως η κατάσταση θα χειροτερέψει. Επίσης σε πολλά καταστήματα θα δούμε σύντομα να μπαίνουν πινακίδες ενοικιαστηρίων, ενώ αρκετά καταστήματα δεν θα ξαναανοίξουν μετά την άρση των μέτρων», σχολίασε ο κ. Γεωργάκος που διαθέτει μεσιτικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

 

Πτώση στις τιμές των ενοικίων

Ως προς τις εκμισθώσεις κατοικιών είπε πως «αυτό το διάστημα υπάρχει μικρό ενδιαφέρον και αυτό θα μειωθεί περαιτέρω και μετά την άρση των μέτρων, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν σίγουρα». Ο ίδιος προέβλεψε «μια πτώση στις τιμές των ενοικίων ακινήτων κατά 20-30%, αν λάβουμε και δεδομένη την μείωση του ενοικίου κατά 40% που έγινε και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση για την περίοδο από τις 20 Μάρτη μέχρι και τέλη Απρίλη. Αυτό δεν είναι μόνιμο μέτρο, όμως δείχνει μια τάση».

 

Χωρίς ρεαλιστική βάση οι προηγούμενες αυξήσεις ενοικίων

3f1b.jpg

Ο κ. Γεωργάκος σχολίασε πως στο προηγούμενο διάστημα οι τιμές των ενοικιαστηρίων ανέβηκαν δίχως όμως να έχουν υπάρξει αυξήσεις σε μισθούς ή να μειωθεί η ανεργία. Και τόνισε πως αυτό έχει και θα έχει αντίκτυπο στις εισπράξεις των ενοικίων.

«Δεν είχε αλλάξει κάτι στην οικονομική μας κατάσταση για να εξηγεί την αύξηση των ενοικίων τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες ζητούσαν παραπάνω χρήματα. Και πολύ φοβάμαι πως τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην τους πληρώνουν τα ενοίκια», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε πως εσείς κι εγώ έχουμε από ένα ακίνητο στην Τσιμισκή στον ίδιο όροφο και εσείς ζητάτε 600 ευρώ και εγώ 800 ευρώ. Αν εγώ το δώσω προς την τιμή που θέλω το πιο πιθανό είναι μετά τους τρεις μήνες να έχω απλήρωτα ενοίκια. Και επίσης στα δεδομένα που θα υπάρξουν μετά τα μέτρα να μην μπορώ να το νοικιάσω. Εσείς αντίθετα αν το νοικιάσατε στα 550 ευρώ είναι πιο πιθανό να πάρετε τα ενοίκια και να κατεβείτε ενδεχομένως στα 400 ευρώ».

Παράλληλα σχολίασε πως από τον Νοέμβρη του 2019 «η αγορά είχε στασιμότητα». Επίσης έριξε τα πυρά του κατά γνωστού πόρταλ ενοικιάσεων και πωλήσεων ακινήτων που «διαστρεβλώνει την εικόνα σε σχέση με το τι επικρατεί στην πραγματικότητα στον χώρο της αγοράς των ακινήτων».

Σημείωσε πως οι μόνοι τομείς που ήταν το προηγούμενο διάστημα σε καλύτερη κατάσταση ήταν ο τουρισμός και η εστίαση και πως και οι δύο θα κάνουν χρόνια για να ορθοποδήσουν και πάλι.

Σχολίασε πως στην μετά covid-19 θα πάμε «σε αχαρτογράφητα εδάφη».

«Ο κορωνοϊός έχει φέρει και θα φέρει μείωση εισοδημάτων στα περισσότερα επαγγέλματα και αυτό θα έχει επίπτωση και στον χώρο της αγοράς ακινήτων», υπογράμμισε.

 

Μεγάλο πλήγμα στους ιδιοκτήτες σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης

3f1.jpg

Σε δύσκολη θέση βρεθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Το Airbnb είναι τάση της εποχής, μια μόδα. Είτε γίνονταν από ιδιοκτήτες που είχαν διαμερίσματα σε χαμηλή τιμή όμως δεν εισέπρατταν ενοίκια και είχαν αποθαρρυνθεί, είτε σε άτομα που είχαν ακίνητα όπου πριν φιλοξενούνταν γραφεία και βιοτεχνίες και πλέον τους είχαν δημιουργηθεί χρέη. Αρκετοί μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν ανακαινίσεις, να αγοράσουν έπιπλα με σχέδιο να κάνουν απόσβεση του κεφαλαίου που διέθεσαν σε μια πενταετία. Αυτοί έχουν καταστραφεί πλήρως. Οι 88.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έφεραν εκατομμύρια στην χώρα μέσω του τουριστών που ήρθαν και έμειναν στα σπίτια τους και στην χώρα μας είναι στο χείλος της καταστροφής. Κανείς δεν έλαβε κάποιο μέτρο για αυτούς. Πρόκειται για άτομα που πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο κράτος και που τώρα θα φορολογηθούν για εισοδήματα του 2019 και θα κληθούν να πληρώσουν φόρους. Ειδικά για αυτούς πρέπει να υπάρξει πίστωση χρόνου για τις πληρωμές τους», σχολίασε ο κ. Γεωργάκος.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ