Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μαγαζιά βάζουν «πωλητήριο» - Πωλούνται σε χαμηλές τιμές

Πολλοί επαγγελματίες ήδη προσπαθούν να πουλήσουν τα μαγαζιά τους στη Θεσσαλονίκη - «Ελάχιστα μαγαζιά θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας»

Του Γιώργου Καλλίνη

Η επόμενη μέρα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη είναι δύσκολη και πολλοί επαγγελματίες προβληματίζονται για το μέλλον των μαγαζιών τους. Οι παράγοντες της αγοράς βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον πολλών επαγγελματιών και ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ειδικά στο κέντρο της πόλης όπου ο κόσμος πλέον δεν κατεβαίνει γιατί φοβάται το συνωστισμό και να μπει σε λεωφορεία», δηλώνει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Β' Αντιπρόεδρος Χρήστος Νικολόπουλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και συμπληρώνει ότι «πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν, είναι σίγουρο, καθώς απλώς περιμένουν βοήθεια από το κράτος μήπως επιβιώσουν».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι φυσικά ότι δεν θα έρθουν οι τουρίστες. Πάρα πολλά μαγαζιά στηρίζονταν στους επισκέπτες της τουριστικής σεζόν, η οποία κρατούσε από αυτήν εποχή μέχρι και τουλάχιστον το Σεπτέμβριο. Πλέον, περιμένουμε να αλλάξουν πάρα πολλά στην αγορά με την απουσία αυτών των ανθρώπων. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει ούτε με τα νοίκια, όπου όλοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή», συμπληρώνει ο κ. Νικολόπουλος.

Οι επαγγελματίες ήδη επιλέγουν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές τις επιχειρήσεις τους, για να φύγει από τα χέρια τους μια κατάσταση που θα έχει πολλά περισσότερα έξοδα, από τι έσοδα, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, όμως τι συμβαίνει με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να τα εφαρμόσουν;

«Το σωστό θα ήταν στο ίδιο τραπέζι με τους επιστήμονες να καθίσουν επαγγελματίες και άνθρωποι της αγοράς, για να συζητήσουν όλοι μαζί τι είναι εφικτό να γίνει. Η πλειοψηφία των μαγαζιών δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν τα μέτρα και τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Δηλαδή αν έχω ένα μαγαζί δεξιά και αριστερά μου, που να πάρω για να χωρέσω περισσότερο κόσμο… πάνω τους;», σημειώνει ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ.

Το κράτος θα έπρεπε να έχει βοηθήσει πιο πολύ τα καταστήματα γενικότερα με περισσότερους τρόπους, εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος. «Τι νόημα έχει να ανοίξει κάποιος το μαγαζί του πλέον; Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και τα πρόστιμα ακόμη περισσότερα. Ανοίγεις και περιμένεις να έρθει η αστυνομία για τα μέτρα προστασίας, τον αντικαπνιστικό, την εφορία, δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει το πρόστιμο πλέον. Δεν έχει νόημα…», καταλήγει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ