Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Κλειστό θα μείνει το 40%» από τα καταστήματα εστίασης

Άμεσα μέτρα στήριξης για εστιατόρια, μπαρ, καφέ ζητά η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας φόβους για λουκέτα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Άμεση στήριξη από την κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους χωρίς προβλήματα ζητούν μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για λουκέτα και για συσσώρευση χρεών.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σήμερα Σάββατο (16/5) το άνοιγμα της εστίασης είναι πιθανό να γίνει στις 25 Μαιου, αντί για την 1η Ιουνίου. Τα καταστήματα είχαν σταματήσει την λειτουργία τους από τα μέσα Μαρτίου στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης έχουν κάνει έκκληση στο κράτος για να κατεβεί το ΦΠΑ στο 6% ώστε να μπορέσουν μετά από 3-4 μήνες να δουν κάποιο όφελος, το επίδομα ενοικίου να ισχύσει και για τους τρεις μήνες που τα καταστήματά τους παρέμειναν κλειστά, και να τους δοθεί το κεφάλαιο κίνησης πριν την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν το απαραίτητο εμπόρευμα.

Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Επιτροπίδης σημείωσε πως «πρέπει να είναι ίσο με το 5% επί του τζίρου του 2019». «Δεν ζητάμε να λάβουμε αντίστοιχα ποσά πχ με αυτά που έδωσε η Γερμανία στους εστιάτορες. Εμάς ακόμη και τα 800 ευρώ μας τα έδωσαν με χίλια ζόρια. Χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα από το κεφάλαιο κίνησης», είπε. Παράλληλα ανέφερε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή, παρότι έγιναν 90.000 αιτήσεις, δόθηκε σε μόλις 8.000, γιατί υπάρχουν αυστηρές δικλείδες ασφαλείας με έλεγχο βιβλίων σε βάθος 10ετίας.

«Δεν έχουν άδικο οι ιδιοκτήτες για τα take away»

Παράλληλα υπογράμμισε πως τα καταστήματά τους πρέπει «να επαναλειτουργήσουν άμεσα», πως «το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το πώς θα ανοίξουν», ενώ σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν με τα μπαρ που ανοίγουν με take away είπε πως «δεν έχουν άδικο οι ιδιοκτήτες». «Μετά από μια δεκαετή κρίση και με τέσσερις μήνες αντικαπνιστικό νόμο κανείς δεν έχει στην άκρη χρήματα. Και όλοι προσπαθούν με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν. Δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να πωλούν το εμπόρευμά τους», τόνισε ενώ συμπλήρωσε πως ένα ποσοστό 40% των καταστημάτων στον κλάδο δεν πρόκειται καν να ανοίξει, ενώ συνολικά ένα 80% των μαγαζιών δεν έχει χώρο για να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. «Με τα σημερινά δεδομένα το 25 με 40% δεν έχει δυνατότητα να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στον εξωτερικό χώρο. Άρα θα παραμείνουν κλειστά. Ένα 40% έχει έως 25 τετραγωνικά. Και αυτοί πάλι δεν μπορούν να λειτουργήσουν το κατάστημα τους με 8 πελάτες», σημείωσε.

Οπότε είναι πιθανό να μπουν λουκέτα, ενώ δεν αποκλείεται επιχειρήσεις να βάλουν πωλητήρια. Να σημειωθεί πως η Ένωση έχει 1100 μέλη αυτό το διάστημα.

Καλύτερη η τήρηση μέτρων σε καταστήματα αντί συνωστισμού σε παραλία

Αναφορικά με τα φαινόμενα συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους της πόλης είπε πως «η κατάσταση που αντικρίζουμε στις Ομπρέλες, στα πάρκα της Νέας Παραλίας και αλλού δεν είναι η ιδανική. Ο ένας είναι πάνω στον άλλο. Οι παρέες είναι κολλητά η μία στην άλλη. Φυσικά και δεν τηρούνται οι αποστάσεις. Αντίθετα αν ανοίξουν τα καταστήματά μας θα μοιραστεί ο κόσμος και θα υπάρχει τήρηση των μέτρων. Και έπειτα αν τυχόν βρεθεί ένα κρούσμα θα μπορεί να γίνει πιο εύκολα η ιχνηλάτιση μέσω πχ της πληρωμής που θα έχει κάνει ο πελάτης με την κάρτα του ή των καμερών ασφαλείας που έχουμε, ενώ μην ξεχνάτε πως αρκετοί από τους πελάτες είναι θαμώνες οπότε τους γνωρίζουμε και προσωπικά».

Καταγγελίες για διακοπή ρεύματος σε καταστήματα

Ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε επίσης καταγγελίες μελών της γραμματέας της Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών & Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης πως ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος τους στέλνουν μηνύματα προειδοποιώντας τους ότι θα τους κόψουν το ρεύμα αν δεν πληρώσουν το 60% του λογαριασμού. Παράλληλα σημείωσε πως στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς υπολογίζουν ένα ποσό που μπορεί πριν το lockdown να ήταν ρεαλιστικό όμως με τα καταστήματα κλειστά δεν είναι πλέον. «Δεν είναι δυνατόν να ζητούν 400 ευρώ ρεύμα το μήνα για ένα κατάστημα που είναι κλειστό και στο οποίο λειτουργεί μόνο ένα ψυγείο και ένας καταψύκτης», σχολίασε και τόνισε πως θα ερευνήσουν περαιτέρω το θέμα με τη βοήθεια δικηγόρου.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ