Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Η Κρήτη πρώτος «hot» προορισμός – Με 4 πτήσεις από Θεσσαλονίκη

Σε λειτουργία τα αεροδρόμια, τι δείχνουν τα στοιχεία για τις κρατήσεις σε πλοία

Μερική επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την αεροπορική σύνδεση της Κρήτης από σήμερα, με τα μέτρα προστασίας σε αεροσκάφη και αερολιμένες να καθορίζουν τη νέα πραγματικότητα.

Ηράκλειο

Τέσσερα συνολικά δρομολόγια προς το Ελ. Βενιζέλος εκτελούνται από σήμερα από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης, στο οποίο τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αερολιμενάρχη του Αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» Γιώργο Πλιάκα, οι επιβάτες από την είσοδό τους στο χώρο του Αεροδρομίου αλλά και μέσα στα αεροσκάφη φορούν προστατευτικές μάσκες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους του Αεροδρομίου.

«Η κίνηση προφανώς δεν μπορεί να ομοιάζει με τις εποχές που είχαμε ημερησίως 180 πτήσεις. Είναι η πρώτη ημέρα σήμερα που μπορούν να ταξιδέψουν όσοι επιθυμούν να το πράξουν και ήταν αναμενόμενο ότι η κίνηση δεν θα έχει κάποια τεράστια αλλαγή. Από σήμερα έχει προστεθεί μία ακόμη πτήση για Αθήνα και συνολικά εκτελούνται εβδομαδιαίως τέσσερις πτήσεις από το Ηράκλειο για τη Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Πλιάκας. 

Χανιά
 
Με δύο προγραμματισμένες πτήσεις, προς την Αθήνα στις 14:30 και στις 17:40 «ανοίγει» για το αεροδρόμιο Χανίων η επιστροφή στη μερική κανονικότητα ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι αεροπορικές εταιρείες να πυκνώσουν τα δρομολόγια τους στις γραμμές εσωτερικού.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Fraport Greece στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων όπως και στα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται, λαμβάνονται στο ακέραιο όλα τα μέτρα για τη δημόσια υγεία , τηρούνται στο ακέραιο οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και το επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας είναι πολύ υψηλό.

Τα μέτρα αφορούν το προσωπικό που απασχολείται στο αεροδρόμιο καθώς και τους επιβάτες που διακινούνται μέσω του αεροδρομίου Χανίων.

Όπως έχει ανακοινώσει η εταιρεία έχουν γίνει προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό της διαχειρίστριας εταιρείας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, ρόμπες μιας χρήσης, σκουφάκια και γυαλιά προστασίας). Οι υπάλληλοι ασφαλείας (security) στα σημεία ελέγχου επιβατών κατά την αναχώρηση φορούν υποχρεωτικά μάσκες ενώ η χρήση γαντιών προβλέπεται ούτως ή άλλως στην πρότυπη διαδικασία σε όλα τα αεροδρόμια διαχείρισης της Fraport Greece. Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια προχωρούν αδιάλειπτα σε συστάσεις για τήρηση της απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου για τους επιβάτες που περιμένουν τόσο στον έλεγχο όσο και στις πύλες αναχώρησης.

Παράλληλα, τα συνεργεία καθαρισμού έχουν εντατικοποιήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας και προληπτικής απολύμανσης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του αεροδρομίου.

Αυξημένο το ενδιαφέρον όσων θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο

Έτοιμα να αναχωρήσουν απόψε από το λιμάνι του Ηρακλείου για όσους επιβάτες επιθυμούν να μεταβούν στον Πειραιά, είναι τα πλοία της γραμμής. Το πλοίο της ΑΝΕΚ-BLUESTAR αναχωρεί στις 10 και μισή το βράδυ και στις 11 παρά τέταρτο το πλοίο των Μινωικών Γραμμών, με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, να ελέγχονται από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λιμενάρχης του Κ.Λ Ηρακλείου Ευθύμης Δουβής, η επιβίβαση και η αποβίβαση των επιβατών με απόσταση 1,5 μέτρου και η θερμομέτρηση στην επιβίβαση από μέλη του πληρώματος, είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να τηρείται κατά γράμμα, ενώ απαραίτητη θα είναι κατά την επιβίβαση και η χρήση μάσκας. Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ηρακλείου και η δυναμική των πλοίων είναι ευθυγραμμισμένη με τα μέτρα, καθώς ο αριθμός των επιβατών δεν μπορεί να ξεπερνάει τα όρια που έχουν τεθεί.  

«Υπολογίζεται ότι από τα 2.100 άτομα που μπορούσαν να ταξιδέψουν πριν από την κρίση της πανδημίας, τα πλοία με καμπίνες πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν περίπου το 55% της δυναμικής τους. Μιλάμε ανά πλοίο, χίλια περίπου άτομα ότι θα μπορούν να ταξιδέψουν. Μέσα στις καμπίνες θα βρίσκεται μόνο ένα άτομο, αν και σε ό,τι αφορά τους συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού έχει προβλεφθεί ότι μπορούν μέχρι και τέσσερα άτομα να είναι στην ίδια καμπίνα. Πρόβλεψη υπάρχει και για τα άτομα με αναπηρίες και τους συνοδούς τους» εξήγησε ο κ. Δουβής.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον πάντως, όπως δήλωσε η διευθύντρια Μάρκετινγκ των Μινωικών Γραμμών Κατερίνα Αποστολίδη, έχει αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. «Μέχρι στιγμής για το αποψινό δρομολόγιο από το Ηράκλειο για τον Πειραιά, έχουν εκδοθεί 329 εισιτήρια ωστόσο πιστεύουμε ότι ο αριθμός μέχρι το βράδυ θα αυξηθεί. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κόσμου, όμως πρέπει να καταστεί σαφές ότι με δεδομένο ότι όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε τα δρομολόγια για τους επιβάτες που μπορούσαν να ταξιδέψουν, υπάρχει πλέον εμπειρία στην τήρηση των μέτρων από την πλευρά των πληρωμάτων» είπε η κ. Αποστολίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.   

Ο διευθυντής Γραφείου Ηρακλείου της ΑΝΕΚ -BLUESTAR Δημήτρης Γιαλεσάκης, δήλωσε ότι μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχαν εκδοθεί για το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς περίπου 250 εισιτήρια. «Το ενδιαφέρον είναι πιο ζωηρό από τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη διστακτικότητα από την πλευρά των επιβατών. Είναι η πρώτη ημέρα που μπορούν να ταξιδέψουν και είναι απόλυτα λογικό ο κόσμος να έχει αυτή την αντίδραση» σημείωσε ο κ. Γιαλεσάκης.  

Στα Χανιά, με δύο πλοία «ανοίγουν» τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών εταιρειών από το λιμάνι της Σούδας προς τον Πειραιά. Στις 6.45 το απόγευμα θα αναχωρήσει από τη Σούδα με προορισμό τον Πειραιά και ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Ηρακλείου το πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» των Μινωικών Γραμμών, ενώ στις 10 το βράδυ θα αναχωρήσει το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ» της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ - Attica Group με προορισμό τον Πειραιά. Και στα δύο πλοία με δεδομένο ότι διαθέτουν καμπίνες υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης του 55% του αριθμού επιβατών που προβλέπει το πρωτόκολλο του κάθε πλοίου.

Και οι δύο εταιρείες έχουν προσαρμοστεί απόλυτα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ , ενημερώνοντας παράλληλα τους επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν για τα μέτρα που και αυτοί πρέπει να τηρούν κατά την επιβίβαση τους , αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Εντός των πλοίων έχει γίνει διαμόρφωση των χώρων, ενώ η χρήση καμπίνας γίνεται ανά επιβάτη, εκτός αν πρόκειται για μέλη οικογενειών.

Αναφορικά με την πληρότητα των πλοίων κατά την σημερινή πρώτη ημέρα «ανοίγματος» της Κρήτης σαφής εικόνα θα υπάρχει το βράδυ καθώς πολλοί επιβάτες εκδίδουν εισιτήρια λίγο πριν από την αναχώρηση τους, από τα σημεία έκδοσης, που βρίσκονται στο λιμάνι της Σούδας. Ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι και το μεσημέρι στοιχεία με το «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ», αναμένεται να ταξιδέψουν περίπου 500 επιβάτες.

Στέλεχος της ΑΝΕΚ μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκτίμησε ότι μετά τις 15 Ιουνίου όταν και θα κλείσουν τα σχολεία η κίνηση θα αυξηθεί ωστόσο σχολιάζοντας την πρώτη ημέρα «ανοίγματος» της Κρήτης επεσήμανε ότι, «από τα 50 άτομα που ταξίδευαν τις ημέρες των μέτρων υπάρχει σήμερα μια σημαντική αύξηση». Παράλληλα επεσήμανε ότι με βάση και την σημερινή κίνηση δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα και με το νέο πρωτόκολλο στο ποσοστό διακίνησης των επιβατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ