Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πτώση μεγαλύτερη του 50% στις πωλήσεις κοσμημάτων λόγω κορωνοϊού

«Επιμένουμε Ελληνικά για κοσμήματα – ρολόγια», συμβουλεύουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΒΑΚΟ – Σήμερα γιορτάζουν οι προστάτες της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πτώση μεγαλύτερη του 50% στις πωλήσεις κοσμημάτων και ρολογιών είδε τις μέρες αυτές ο κλάδος των Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών.

Τα καταστήματα από τις 18 Μάρτη έως και τις 11 Μαΐου 2020 είχαν παραμείνει κλειστά, ενώ μετά την επαναλειτουργία οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όπως δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών κ. Πέτρος Καλπακίδης, «κατά το προηγούμενο διάστημα τελετές για γάμους και βαφτίσεις, είχαν αναβληθεί. Πλέον διεξάγονται δειλά δειλά».

kosmimata.jpg

Ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως τονίζει, θα είναι στο κομμάτι του τουρισμού. «Ένα μεγάλο κομμάτι των πωλήσεών μας γίνεται μέσα από τα μεγάλα ξενοδοχεία ή σε μαγαζιά που στηρίζονται από τον τουρισμό. Οπότε αναμένεται να έχουμε μεγάλο πλήγμα. Και η πραγματική εικόνα πιστεύω θα είναι ξεκάθαρη τον Σεπτέμβρη. Αν δεν δουλέψουν τα τουριστικά επαγγέλματα και ό,τι σχετίζεται γύρω από τα ξενοδοχεία, τότε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα», δήλωσε.

kalpakidis.jpg

Παράλληλα σημείωσε: «Είμαι ελάχιστα αισιόδοξος για τον τουρισμό. Και δεν ξέρω αν είναι πράγματι καλή ιδέα να θυσιάσουμε αυτά που καταφέραμε στην καραντίνα των δύο μηνών. Από την άλλη η χώρα μας δεν μπορεί να στηριχθεί οικονομικά στις δικές της δυνάμεις. Θέλει ζεστό χρήμα από το εξωτερικό. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχει βασιστεί μόνο στον τουρισμό. Αλίμονο στην χώρα που στηρίζεται για οικονομική επιβίωση μόνο σε αυτό τον κλάδο. Γιατί είναι ο πρώτος που επηρεάζεται από γεωπολιτικές εξελίξεις, από πολέμους, σεισμούς, φυσικές καταστροφές και πανδημίες εν προκειμένω. Ίσως είναι καιρός να αλλάξουμε την νοοτροπία αυτή. Δεν γίνεται για παράδειγμα να στηριζόμαστε για μάσκες από την Κίνα και να μην μπορεί να τις φτιάξει μια δική μας βιοτεχνία».

 

Επιμένουμε Ελληνικά για καλύτερη ποιότητα, τεχνική και σχέδια

kwstadinato.jpg

Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών γιορτάζει τους προστάτες της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας, Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Συγκεκριμένα μετά τη θεία λειτουργία θα τελεστεί αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Γ’ Σώμα Στρατού Θεσσαλονίκης.

«Η γιορτή αυτή έχει τις ρίζες της στο βυζαντινό Κωνσταντινάτο, νόμισμα-φυλακτό, το οποίο αναπαράχθηκε όσο κανένα άλλο από τους τεχνίτες αργυροχρυσοχόους και συντροφεύει ως δώρο σημαντικές στιγμές στη ζωή του ανθρώπου, όπως η γέννηση και η βάφτιση», ανέφερε ο κ. Καλπακίδης. Πρόσθεσε πως «ακόμη και σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που θα αγοράσουν Κωνσταντινάτα για τα νεογέννητα που θεωρείται πως θα τους φέρουν καλή τύχη».

«Είναι και μια επένδυση ο χρυσός σε εποχές οικονομικής κρίσης. Παίρνεις το νόμισμα που έχει χρυσό, έχεις τον χρυσό, και αν βρεθείς σε ανάγκη μπορείς να το αξιοποιήσεις», σχολίασε.

Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση για τον κλάδο Αργυροχρυσοχοΐας στην χώρα μας είπε πως «οι κατασκευαστές στην Ελλάδα φτιάνουν αριστουργήματα που έχουν πολύ καλή ποιότητα και μοναδική τεχνική. Ωστόσο λείπουν τα μεγάλα brand names ίσως επειδή συνήθως οι περισσότερες βιοτεχνίες/ εργαστήρια είναι οικογενειακές επιχειρήσεις». Πάντως υπογράμμισε πως «πρέπει να επιμένουμε Ελληνικά στο κόσμημα».

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ στη Θεσσαλονίκη: Δίπλωσε νταλίκα στον Περιφερειακό – Μπαράζ τροχαίων
Έχει μείνει ανοιχτή μόνο μια λωρίδα και έχει σχηματιστεί μεγάλο μποτιλιάρισμα – Σε ποιο σημείο έγινε το ατύχημα
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ στη Θεσσαλονίκη: Δίπλωσε νταλίκα στον Περιφερειακό – Μπαράζ τροχαίων