Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πάνω από 60% η πτώση του τζίρου στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη

«Μουδιασμένη» η κίνηση και την δεύτερη εβδομάδα μετά το άνοιγμα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

«Μουδιασμένη» εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται η κίνηση που παρατηρείται στα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη και τη δεύτερη εβδομάδα, μετά το άνοιγμά τους, με την πτώση του τζίρου να υπερβαίνει το 60%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν άνοιξαν καν, κάποια διατίθενται προς πώληση, ενώ άλλα έχουν ήδη αδειάσει. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι θα μπουν «λουκέτα» σε αρκετά καταστήματα τον Αύγουστο, λόγω έλλειψης κίνησης, τα οποία από προσωρινά θα γίνουν μόνιμα με τα καταστήματα να μην ξανανοίγουν πάλι από τον Σεπτέμβριο. Φόβοι εκφράζονται εξάλλου και για απολύσεις προσωπικού από τις 10 Ιουλίου και μετά. Την ίδια ώρα, στην αγορά έχουν αρχίσει ήδη να πραγματοποιούνται έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ πέφτουν και πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, τα οποία είναι μάλιστα «τσουχτερά».

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης εκφράζουν ανησυχία για το επόμενο διάστημα αφουγκραζόμενοι την κατάσταση που επικρατεί. «Η κίνηση ξεκίνησε μουδιασμένα την πρώτη εβδομάδα και συνεχίζει να είναι μουδιασμένη και τη δεύτερη εβδομάδα. Όπως πηγαίνει η κατάσταση είναι καταστροφική για την εστίαση», αναφέρει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Όλοι άνοιξαν περιμένοντας να «ρεφάρουν» κάτι το οποίο δεν έγινε και τώρα μπορούμε να ξαναφωνάξουμε ότι η εστίαση «πεθαίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει ο ίδιος, όλα τα καταστήματα εστίασης «μπαίνουν μέσα». «Έχουμε τα μισά τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματά μας λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται και των μέτρων και δεν μπορούν από αυτά να γεμίσουν ούτε τα μισά. Η πτώση του τζίρου είναι πάνω από 60% στον κλάδο της εστίασης», σημειώνει.

 

Από Σταυρό μέχρι Περαία

Είναι ενδεικτικό ότι ένα κατάστημα που πριν τον Μάρτιο του 2020 χωρούσε 100 άτομα και γέμιζε, αυτήν τη στιγμή λειτουργεί με 50 καθίσματα και δεν μπορούν να γεμίσουν ούτε αυτά. «Καταλαβαίνεται πόσος είναι ο τζίρος», λέει ο κ. Επιτροπίδης, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που το διαπιστώνει κανείς σε καταστήματα από τον Σταυρό και την Ασπροβάλτα μέχρι και την Περαία και την Αγία Τριάδα, περιοχές μάλιστα για τις οποίες αυτοί οι μήνες ήταν οι καλύτεροί τους.

Αλλά και για το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι αυτήν την στιγμή αν κάνει κάποιος μια βόλτα θα διαπιστώσει ότι πέρα από συγκεκριμένα καταστήματα που μαζεύουν κυρίως νεολαία, όλα τα άλλα εστιατόρια υπολειτουργούν και αγχομαχούν γιατί δούλευαν με τον τουρισμό, ο οποίος αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες με το άνοιγμα ορισμένων πτήσεων εξωτερικού από 15 Ιουνίου, καθώς εκτιμάται ότι θα αλλάξει κάτι μόνο στα κεντρικά καταστήματα και στα νησιά.

Εκτός από την εστίαση ο κ. Επιτροπίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν και μεγάλα καφέ που δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα ενώ και μεγάλα μαγαζιά με πολύχρονη λειτουργία δεν θα ανοίξουν καν.

Από την άλλη, όσοι άνοιξαν έκαναν ανάκληση αναστολής στο 40% του προσωπικού ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μετά τις 10 Ιουλίου, όταν τελειώσει το 45ήμερο θα γίνουν και πολλές απολύσεις.

 

Τι ζητούν από την κυβέρνηση

Η Ένωση έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μπορεί να καλύψει το κράτος τις εργασιακές εισφορές και όχι την ανεργία. «Δεν το έκαναν αυτό, κάλυψαν μόνο αυτούς που είναι με πλήρη απασχόληση», λέει ο κ. Επιτροπίδης, ενώ το 80% των απασχολούμενων στην εστίαση δουλεύουν εκ περιτροπής.

Επιπλέον, έχει ζητηθεί να δοθεί από το κράτος κεφάλαιο κίνησης. «Μας έδωσαν μόνο δάνεια με κάποιες προϋποθέσεις και αναγκάστηκε όλος ο κόσμος να μπει σε αυτή τη διαδικασία με τα δάνεια». Οι καταστηματάρχες επισημαίνουν ότι αυτό δεν τους ικανοποιεί καθώς «δεν παύει να είναι δάνειο το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί. Θα καταστραφεί κόσμος με αυτά τα δάνεια», λέει ο κ. Επιτροπίδης.

Ο κλάδος ζητά να ισχύσει και εδώ «ότι ισχύει για την υπόλοιπη Ευρώπη», να δοθούν δηλαδή χρήματα για να μπορεί ο κόσμος πληρώσει τα ενοίκια, τις υποχρεώσεις του σε τηλέφωνο, ρεύμα κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης υπήρξαν διακοπές ρεύματος μέσα στην καραντίνα, με τα προβλήματα να προέρχονται κυρίως από ιδιωτικές εταιρίες. Σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, η Ένωση καλεί τους καταστηματάρχες να συμβουλευθούν τους μηχανικούς τους προκειμένου να είναι νόμιμοι και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Όπως λένε περιοριστικός είναι ο όρος για 2 τ.μ. ανά άτομο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ