Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτά τα μισά ξενοδοχεία – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων

Οι πληρότητες και οι προσδοκίες – Πρόβλημα ότι δεν υπάρχει ακόμη ξενοδοχείο κρουσμάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΞΘ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα μισά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τουρίστες, με την πληρότητα που σημειώθηκε στην πόλη κατά το πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας τους να φτάνει στο 11,5%. Οι ξενοδόχοι προσδοκούν ότι το «άνοιγμα» των πτήσεων θα αυξήσει τις πληρότητες, ωστόσο αναμένουν ότι θα υπάρξουν και πιθανά κρούσματα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκη κ. Ανδρέας Μανδρίνος, τόνισε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει ξενοδοχείο υποδοχής κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Έχουν ανοίξει τα μισά ξενοδοχεία της πόλης και περίπου το 40% του συνόλου των κλινών, καθώς τα ξενοδοχεία που άνοιξαν είναι τα περισσότερα μικρά, όπως ανέφερε ο κ. Μανδρίνος σημειώνοντας ότι το πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας τους η Θεσσαλονίκη είχε πληρότητα 11,5% των συνολικών κλινών της.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη όλα τα ξενοδοχεία που λειτουργούν είναι 12μηνης λειτουργίας. Κάποια ακόμη ξενοδοχεία αναμενόταν να ανοίξουν χθες και τα περισσότερα εκτιμάται ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μανδρίνο θα υπάρξει και πολύ μικρός αριθμός ξενοδοχείων που δεν θα ανοίξουν.

«Δεν υπάρχει ακόμη ξενοδοχείο κρουσμάτων στην πόλη»

Σε ότι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων ο πρόεδρος της ΕΞΘ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. «Το μεγάλο μας πρόβλημα αυτήν την στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη ξενοδοχείο κρουσμάτων στην πόλη», τονίζει.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε στις 12 Ιουνίου ότι αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του προδημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την προσφορά τουριστικών καταλυμάτων, κύριων και βοηθητικών, προς μίσθωση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων Covid – 19.

«Οι τιμές που έδωσε είναι πάρα πολύ χαμηλές», τονίζει ο κ. Μανδρίνος, εκτιμώντας ότι κανένα ξενοδοχείο δεν πρόκειται να συμβληθεί με το υπουργείο Τουρισμού και έτσι αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι έρχονται αεροπλάνα και δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ξενοδοχείο για την αντιμετώπισή πιθανών κρουσμάτων. Η ΕΞΘ έχει προβεί ήδη στις απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμοδίους και αναμένει άμεση λύση του ζητήματος εντός 48ωρου.

Θα έπρεπε να γίνει κάποια απευθείας ανάθεση έστω για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει ξενοδοχείο κρουσμάτων στην πόλη, όπως υπάρχει στην Αθήνα από την αρχή της κρίσης, εκτιμούν οι ξενοδόχοι.

Επισημαίνεται ότι το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα της πρόσκλησης αναλαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού και υπολογίζεται ανά δωμάτιο διαμορφούμενο σε 30 ευρώ/ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ/ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά. «Καλά καλά τα χρήματα δεν φτάνουν όχι για το δωμάτιο και την απολύμανση που θα απαιτηθεί μετά, αλλά ούτε ίσα ίσα για το φαγητό του πελάτη», λέει ο κ. Μανδρίνος.

Οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα

Το σημερινό «άνοιγμα» των πτήσεων από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δημιουργεί την προσδοκία για αύξηση στις πληρότητες αλλά αναμένονται και κρούσματα. «Φυσιολογικά θα ανεβούν οι πληρότητες και θα υπάρχουν και κάποια κρούσματα, αν κρίνουμε από τις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πτήσεις», λέει ο κ. Μανδρίνος. Ωστόσο το ύψος της αύξησης στις πληρότητες αλλά και ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων είναι και αυτό που αποτελεί το στοίχημα της επόμενης ημέρας, όπως σημειώνει.

Η εικόνα που υπάρχει αυτήν την στιγμή από τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης είναι ότι υπάρχουν μεν κρατήσεις αλλά οι αριθμοί είναι μικροί.

«Ευελπιστούμε ότι αυτό το 11,5% στις πληρότητες, τον Αύγουστο θα φτάσει περίπου το 20-25%», τονίζει ο κ. Μανδρίνος προσθέτοντας ότι όταν μιλάμε για πληρότητες 20-25% μιλάμε για «μη βιωσιμότητα» των ξενοδοχείων στην ουσία. Οι ξενοδόχοι θέλουν να πιστεύουν ότι θα αυξηθούν κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο οι πληρότητες αν δεν υπάρξει νέος κύκλος κρουσμάτων σε ένα σημείο το οποίο θα είναι σημείο βιωσιμότητας για τα ξενοδοχεία της πόλης. Και πάντα μιλάμε για φυσιολογικά νούμερα και όχι για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανοιχτές μεγάλες υποχρεώσεις από τα ξενοδοχεία κλπ., όπως διευκρινίσει ο κ. Μανδρίνος.

Ήδη κάποια ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν λόγω τέτοιων προβλημάτων, ωστόσο ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός, σύμφωνα με τον ίδιο. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις και ότι γρήγορα θα επανέλθουμε», αναφέρει υπογραμμίζοντας πως το μυστικό είναι η γρήγορη επαναφορά.

Σε ότι αφορά τις εθνικότητες που αναμένονται, αφορούν χώρες με τις οποίες η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικά και κατά κύριο λόγο η Κύπρος το Ισραήλ και η Γερμανία και από εκεί και πέρα η Θεσσαλονίκη αναμένει τουρίστες και από τα Βαλκάνια, μέσω οδικού τουρισμού. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μανδρίνος, δυστυχώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στα Βαλκάνια.

 

Ζητείται επέκταση αναστολής συμβάσεων

Η πτώση στις πληρότητες των ξενοδοχείων επηρεάζει και την απασχόληση. «Για ένα ξενοδοχείο που είχε πληρότητα κατά μέσο όρο 80% και τώρα θα έχει 20% όπως καταλαβαίνετε για ένα μέρος των εργαζομένων δεν θα υπάρχει εργασία», επισημαίνει ο κ. Μανδρίνος, τονίζοντας ότι και σε αυτόν τον τομέα η ΕΞΘ έχει προχωρήσει σε προτάσεις προς την κυβέρνηση, ζητώντας επέκταση του μέτρου αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

«Εφόσον η κυβέρνηση θέλει πραγματικά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, θα πρέπει η αναστολή των συμβάσεων να επεκταθεί πέραν της 31ης Ιουλίου και τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με μικρότερο ποσοστό εργαζομένων», λέει ο κ. Μανδρίνος, «έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που όσο θα ανεβαίνει η πληρότητα τόσο θα μπορούν να αξιοποιούνται περισσότερα άτομα». Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει σύμφωνα με τον ίδιο να καλύπτονται από το κράτος οι εργαζόμενοι γι αυτούς τους δυο-τρεις μήνες. «Συνεπώς θα υπάρχει διατήρηση της θέσης εργασίας και εφόσον κατορθώσουμε να αυξήσουμε την πληρότητα σε ένα φυσιολογικό νούμερο, όχι στα νούμερα που είχαμε παλιά, θα μπορέσουν να διατηρηθούν όσο περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται», επισημαίνει. Αυτήν την στιγμή τα ξενοδοχεία που άνοιξαν λειτουργούν περίπου με ένα 30% του προσωπικού και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή.

Τέλος, σχετικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ο πρόεδρος της ΕΞΘ τονίζει ότι είναι σαφώς θετικό το ότι είναι μεγαλύτερο το ποσό που θα διατεθεί φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, τονίζει όμως ότι υπάρχει πάντα ένα ερωτηματικό όσον αφορά τα αστικά κέντρα και το αν οι τουρίστες θα επιλέξουν να κατευθυνθούν προς αυτά.

 

Επανεκκίνηση για εποχικά καταλύματα και ιαματικά λουτρά

 

Σημειώνεται ότι από χθες και μετά από 3 μήνες αναστολής λειτουργίας λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της COVID-19 επανεκκινούν την δραστηριότητά τους και τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας. Επίσης επανεκκινούν και οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών, οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων. Αναρτήθηκε  στην αρχική σελίδα του υπουργείου Τουρισμού σύνδεσμος,  στην εφαρμογή https://www.healthfirsttourism.gr/, που παραπέμπει στην ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για Ξενώνες Φιλοξενίας Νέων και Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, η δυναμικότητα των ξενώνων, αλλά και η παρουσία στις εγκαταστάσεις θερμαλισμού, περιορίζεται στο 50% , ενώ για τους ξενώνες, μεταξύ άλλων, θα τηρείται υποχρεωτικά απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των κλινών.

Παράλληλα, προβλέπονται οι κανόνες ασφαλούς λειτουργίας και η χρήση όλων των μέτρων προστασίας. και αποφυγής της μετάδοσης του Covid – 19.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ