Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μυστακίδης: «Μπήκε» στην Τράπεζα Πειραιώς ο μεγιστάνας από Θεσσαλονίκη

Με καταγωγή από Θεσσαλονίκη ο δισεκατομμυριούχος που αγόρασε το 5,1232% στην Τράπεζα Πειραιώς

Με ποσοστό άνω του 5% συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς ο μεγιστάνας επιχειρηματίας Αριστοτέλης Μυστακίδης, όπως γνωστοποιήθηκε στις χρηματιστηριακές αρχές. Ο κ. Μυστακίδης δραστηριοποιείται στον κλάδο των μετάλλων και έχει μεταξύ άλλων ποσοστό 3,4% στην Glencore, ενώ στην Ελλάδα έχει επενδύσεις στο τομέα της ανάπτυξης ακινήτων. Συγκαταλέγεται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes με 1,4 δισ. δολάρια καθαρή αξία περιουσίας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται από τραπεζικές πηγές ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα όπως και στην διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως αναφέρεται  στην σχετική ανακοίνωση,  σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3556/2007, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει, κατόπιν της από 12.06.2020 ληφθείσας σχετικής γνωστοποίησης, ότι το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει άμεσα ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης και ενσωματώνονται σε μετοχές ανήλθε την 11.06.2020 του ελαχίστου ορίου του 5%. Ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης κατέχει άμεσα 22.370.811 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές (ήτοι ποσοστό 5,1232% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας).

Ποιος είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης

Η δυναμική είσοδος του 57χρόνου Έλληνα δισεκατομμυριούχου, ο οποίος χαρακτηρίζεται διεθνώς ως «ο Βασιλιάς του Χαλκού» θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την χώρα μας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Σύμφωνα με τους Forbes η περιουσία του Αριστοτέλη Μυστακίδη ανέρχεται στα 1,4 δισ. δολάρια και λογίζεται ως ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας μετά τον Φίλιππο Νιάρχο.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Μυστακίδης πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ρώμη, όπου ο υδροβιολόγος πατέρας του εργαζόταν για τα Ηνωμένα Έθνη. Έφυγε τελικά στην Αγγλία ως οικότροφος σε σχολείο στο Έσεξ, προτού ξεκινήσει τις σπουδές του στο LSE. O Μυστακίδης ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill, όπου ήταν trader μη σιδηρούχων μετάλλων και στη συνέχεια μετέβη στην March Rich το 1993. Αργότερα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε Glencore και ο Μυστακίδης ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος χαλκού, τόσο για τις συναλλαγές, όσο και για τις εξορύξεις.

Έγινε πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας (ένας από τους μεγαλύτερος μετόχους της Glencore). Ο Μυστακίδης παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος χαλκού το 2018, μετά από δύο δεκαετίες στην εταιρεία. Στην προσωπική του ζωή, επιλέγει να κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει τη δημοσιότητα. Για μόνιμη κατοικία έχει επιλέξει το Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του, ενώ περνάει αρκετό χρόνο και στο Παρίσι όπου βρίσκεται το προσωπικό του γραφείο.

Είναι λάτρης των αυτοκινήτων και μάλιστα έχει μεγάλη συλλογή. Έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα ακίνητα, στα οποία έχει επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Διατηρεί βίλα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, η οποία σύμφωνα με εκτιμητές ακινήτων αποτιμάται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Ανάμεσα στα ακίνητα που ξεχωρίζουν είναι το πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ. Πρόκειται για το τρίτο πιο ακριβό διαμέρισμα στη Βρετανία, το οποίο  απέκτησε έναντι 64 εκατ. λιρών (πάνω από 80 εκατ. ευρώ). Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανέφερε πως η αγορά του συγκεκριμένου σπιτιού καταγράφηκε στις σημαντικότερες όλων των εποχών στην Αγγλία.

Ανάμεσα στα πολλά πολυτελή ακίνητα που του ανήκουν, είναι και δυο μεγάλα διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, όπου λέγεται πως ζει η μητέρα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δίκη Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη», λέει ιαροδικαστής
Ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης απέδωσε το θάνατο του κοριτσιού σε οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών...
Δίκη Πισπιρίγκου: «H Τζωρτζίνα δεν πέθανε από κεταμίνη», λέει ιαροδικαστής
Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Στα χέρια των πλημμυροπαθών θα βρίσκονται μέσα στις επόμενες ώρες τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης -...
Θεσσαλονίκη: Στον Παλαμά φτάνει η πρώτη βοήθεια από τον δήμο Νεάπολης - Συκεών
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»
Παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις σε επενδυτές στη Ν. Υόρκη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας για επενδύσεις
Μητσοτάκης: Συνάντηση με επενδυτές στη Νέα Υόρκη - «Ελκυστικός προορισμός η Ελλάδα»