Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλληνας εισηγητής για τον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή

Ο Παναγιώτης Γκόφας είναι ο μοναδικός Έλληνας εισηγητής για την γνωμοδότηση με θέμα «Tourism and transport in 2020 and beyond» - Θα προτείνει λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον στον τουρισμό

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στο κομμάτι του τουρισμού που τόσο έχει πληγεί φέτος με την πανδημία του κορωνοϊού θα επιχειρήσει να δώσει ο Παναγιώτης Γκόφας, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας εισηγητής για την γνωμοδότηση με θέμα «Tourism and transport in 2020 and beyond».

Ο επιχειρηματίας που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, όπου και διαμένει μοιράζοντας τον χρόνο με τις Βρυξέλλες, από το 2006 έως και σήμερα είναι εκλεγμένο μέλος και σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή EESC, ενώ είναι ιδιοκτήτης γνωστού εστιατορίου στην πόλη μας.

Μεταξύ άλλων έχει υπάρξει εισηγητής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις το 2020, για το νέο πολιτικό πλαίσιο στον Ευρωπαϊκό Τουρισμό από το 2010-2012, και  για την υπερφορολογία που επηρεάζει την κατανάλωση από το 2008-2010.

Όπως εξήγησε ο επιχειρηματίας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» σε τηλεφωνική μας επικοινωνία «η γνωμοδότηση είναι μια διαδικασία τυπική που γίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της [COM(2020) 550 final]». Με άξονα τον διάλογο πάνω στα προβλήματα, τις προοπτικές και το μέλλον του τουρισμού στην Ευρώπη, ο κ. Γκόφας, είναι ο Έλληνας εισηγητής για τον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή.

Και στο πλαίσιο της γνωμοδότησης ο ίδιος θα συναντηθεί και θα συνεργαστεί με την ΕΕ, το ΕΚ και την Επιτροπή των Περιφερειών, καθώς επίσης με φορείς του τουρισμού σε Ισπανία και Ιταλία μέσα στο επόμενο διάστημα ανοίγοντας μια ευρεία συζήτηση για τον τουρισμό, προκειμένου να συμπεριληφθούν προτάσεις των φορέων προς την ΕΕ και το ΕΚ.

 

Προσπάθεια για εύρεση λύσεων στον τουρισμό

5f1.jpg

«Η γνωμοδότηση δεν θα αφορά μόνο στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή η πτώση στον τουρισμό ξεπερνά το 85%. Και όταν μιλάμε για τουρισμό δεν εννοούμε μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και την εστίαση, τα προγραμματισμένα ταξίδια, τις κρουαζιέρες κλπ. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να προτείνουμε πιθανές λύσεις ώστε να βοηθήσουμε αυτή η πτώση να μην είναι τόσο ελεύθερη. Για παράδειγμα τέτοιες λύσεις μπορεί να είναι η ρευστότητα, η χαμηλή δανειοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, η αναβολή/ αναστολή πληρωμών, αλλά και η προσπάθεια να κινητοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν σε όλη την Ευρώπη, να αποφασίσει ο κόσμος να βγει εκτός συνόρων δίχως φόβο, και στο να άρουν τα κράτη μέλη κάποιους περιορισμούς στις μετακινήσεις», ανέφερε ο κ. Γκόφας.

Παράλληλα εξήγησε πως ο τουρισμός σε όλη την Ευρώπη είναι «ένα ξεχωριστό εργαλείο και κινητήριος μοχλός του οικονο-κοινωνικού συστήματος. Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και περιοχές όπως η Νότια Γαλλία». Τόνισε πως «υπάρχουν πλέον δύο κατευθύνσεις: ο εσωτερικός και ο εξωτερικός τουρισμός. Ο εξωτερικός έχει παγώσει πλήρως. Για τον εσωτερικό προσπαθεί η Επιτροπή να πει στα κράτη μέλη πώς να κινηθούν με προτάσεις πχ τύπου voucher. Δυστυχώς και αυτό είναι λίγο και δεν αρκεί, δεν σώζει την κατάσταση. Χρειάζεται άμεση ρευστότητα στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό για να σωθούν».

Η γνωμοδότηση θα παραδοθεί ως τα μέσα Σεπτέμβρη, όπως εξήγησε ο επιχειρηματίας. Ο ίδιος πέρα από τις συναντήσεις που θα έχει με Ευρωπαίους φορείς του τουρισμού, θα έχει ανάλογες επαφές και στην Μύκονο με φορείς της χώρας μας και ιδιαίτερα για την κίνηση των Κυκλάδων ώστε να διερευνηθούν προτάσεις για την τουριστική ενίσχυση της περιοχής.

 

Η γνωμοδότηση & ο στόχος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

Εξάλλου ο κ. Γκόφας ανέφερε πως η γνωμοδότηση που θα προκύψει στην ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη ιδρυτική συνιστώσα της ενότητας «EU NEXT GENERATION Sustainable Tourism Policies and programs», που είναι ικανή να συνδυάσει τις ανάγκες και τις συνθήκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών ως τουριστών και καταναλωτών, υποστηρίζοντας δικαιώματα και πρότυπα σε υγεία και ασφάλεια, σε μια πιο συνεκτική και ανανεωμένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ