Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Αναστολή βραχυχρόνιων μισθώσεων ζητούν ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς με τίτλο "ανευθυνότητα σε περίοδο πανδημίας" στέλνουν επτά Ομοσπονδίες τουριστικών καταλυμάτων στην οποία θέτουν ερωτήματα για τη διαμονή τουριστών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία όπως αναφέρουν «λειτουργούν ανενόχλητα εν μέσω πανδημίας χωρίς καμία προδιαγραφή».

Οι ομοσπονδίες δηλώνουν ότι συμφωνούν με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο ακίνητα.

“Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τ.μ. με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού”, σημειώνουν.

Αναλυτικά η επιστολή:

 

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας προσπαθούν απεγνωσμένα να ορθοποδήσουν τον Τουρισμό από το πλήγμα του covid-19. Πολύ σωστά η κυβέρνηση καθιέρωσε υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται στους χώρους εισόδου, διαμονής, διατροφής και διακίνησης των τουριστών. Όλοι οι επιχειρηματίες ξενοδοχειακών καταλυμάτων, πειθαρχήσαμε και τα εφαρμόζουμε, παρά τις δυσκολίες και το υψηλό για τις επιχειρήσεις μας κόστος (πχ: για ειδικές συσκευές απολύμανσης, πολλαπλάσιο χρόνο καθαρισμού, προμήθεια υγειονομικού υλικού, ειδικών αναλωσίμων, σεμινάρια, πιστοποιήσεις, ειδικούς κανονισμούς διαχείρισης πελατών – προσωπικού – ιματισμού κλπ.)

Τι γίνεται όμως με την διαμονή των τουριστών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν ανενόχλητα εν μέσω πανδημίας χωρίς καμία προδιαγραφή;

Χωρίς υγειονομικό πρωτόκολλο ! Χωρίς προδιαγραφές πυρασφάλειας !

Αυτούς τους τουρίστες-πολίτες-καταναλωτές, δεν έχει υποχρέωση η πολιτεία να τους προστατεύσει; Γιατί επί 5 χρόνια το Ελληνικό κράτος δεν έχει βάλει περιορισμούς και κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως έχει κάνει κάθε τουριστικά ανεπτυγμένη χώρα και πόλη; Μέχρι σήμερα η πολιτεία μεροληπτει σκανδαλωδώς υπέρ των συγκεκριμένων καταλυμάτων, αδιαφορώντας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επί πέντε χρόνια (!) δέχονται οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικοί ισχυρίζονταν ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τουρίστες … που φτάνουν για όλους! Τώρα όμως που οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, ενώ η Ελλάδα έχει γεμίσει παράνομα «ξενοδοχεία», θεωρούν λογικό να κλείσουν οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, για να μείνουν τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά καταλύματα; Αυτό λοιπόν ονειρεύονται, ως αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού;

Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιοι πολιτικοί και αρμόδιοι θα είναι υπεύθυνοι για τα κρούσματα που θα προκύψουν σε τουρίστες που διαμένουν σε τέτοια καταλύματα τα οποία δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο και δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης κανόνων υγείας και ασφάλειας; Ποια ποινή θα πρέπει να τους επιβληθεί που επέτρεψαν αυτό το τουριστικό, οικονομικό και πλέον υγειονομικό μπάχαλο; Θα υπάρξουν συνέπειες για αυτούς, αν αδίκως χαθούν ζωές, αν κολλήσουν οι ανύποπτοι γείτονες στα διπλανά διαμερίσματα, αφού χιλιάδες διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται μέσα σε πολυκατοικίες; ή ως συνήθως θα πουν απλως ότι «αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη» και .. ξεμπερδέψανε;

Καταλήγουμε δηλώνοντας ότι συμφωνούμε με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο ακίνητα. Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τμ με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού.

 

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών,

Σπύρου Αθανάσιος, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κοτσώνης Ανδρέας, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Κουκουράκης Ιωάννης, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ « Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Κατσαρός Περικλής, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Καρατάσος Αντώνιος, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

"ΚΥΚΛΟΣ"

Βογιατζή Όλγα, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -

ΕΥΒΟΙΑΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια
Αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις του και οι προβολές του θα επεκταθούν έως και το καλοκαίρι του 2021
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια
Κορωνοϊός: Κατέρρευσε κολοσσός ένδυσης με 450 καταστήματα και 13.000 εργαζόμενους
Ο όμιλος απέτυχε να εξασφαλίσει δάνειο 30 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετώπιζε
Κορωνοϊός: Κατέρρευσε κολοσσός ένδυσης με 450 καταστήματα και 13.000 εργαζόμενους