Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξενοδόχοι: Εξετάζουν 5ήμερα πακέτα με έκπτωση έως 20%

Ο Ιούλιος «έχει φύγει» χωρίς πολυήμερες διανυκτερεύσεις Ελλήνων λέει ο Γρ. Τάσιος – Στόχευση στον Αύγουστο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα νέο πρόγραμμα προτείνουν ξενοδόχοι στη Χαλκιδική, όπως είπε ο πρόεδρος της τοπικής ένωση ξενοδόχων αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Covid Bonus» και προβλέπει την επιβράβευση υγιών τουριστών του εξωτερικού που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο για 5ήμερα πακέτα με έκπτωση μέχρι 20% για Έλληνες τουρίστες.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Τάσιος, το Covid Bonus είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, η οποία έχει ήδη κάνει την πρώτη επαφή με τα μέλη της κυρίως «για να προλάβουμε τον Αύγουστο», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Στόχος ωστόσο είναι η πρωτοβουλία αυτή, μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Πιερία, στη Θάσο, στην Καβάλα αλλά και σε άλλους προορισμούς.

Μέσω της ΠΟΞ εξάλλου, έχει υπάρξει μια επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού όσον αφορά την προβολή του προγράμματος αλλά και προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιδότησης μιας τέτοιας δράσης από το κράτος.

«Εμείς σαν επιχειρήσεις προτείνουμε να καλύπτουμε το 50%  του τεστ κατά την άφιξη του τουρίστα στη ρεσεψιόν», εξηγεί ο κ. Τάσιος. Δηλαδή ο τουρίστας που θα έρχεται σε ένα ξενοδοχείο θα αποδεικνύει ότι το τεστ που έκανε είναι αρνητικό και θα προσκομίζει την απόδειξη ώστε να καλύπτει το ξενοδοχείο το 50% του κόστους. Μεσοσταθμικά σε ένα 7ήμερο πακέτο -η πρόταση είναι για 7 μέρες διαμονή- προκύπτει ότι το κόστος για έναν ξενοδόχο θα ισοδυναμεί με μια διανυκτέρευση.

 

Η εσωτερική αγορά

Ερωτηθείς αν οι ξενοδόχοι σχεδιάζουν κάποιο «πακέτο» για τον εγχώριο τουρισμό, ο κ. Τάσιος αναφέρει: Έχουμε πει ήδη στις ενώσεις να κάνουν διαβουλεύσεις με τους ξενοδόχους για πενθήμερα πακέτα με μια έκπτωση μέχρι 20%. Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει, όπως λέει, καθώς σημειώνει ότι ο Ιούλιος «φεύγει» χωρίς πενθήμερες διανυκτερεύσεις από Έλληνες «και δεν έχουν σχέση οι τιμές. Έχει σχέση το ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα».

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Εξάλλου από τους ξενοδόχους επισημαίνει ότι τα ξενοδοχεία έχουν να ανταπεξέλθουν σε πρόσθετο κόστος – λόγω υγειονομικών μέτρων – περίπου 5 έως 7%, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν καταλύματα διαφόρων κατηγοριών ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός.

Ο μέσος όρος πληρότητας αυτήν την στιγμή (για τον Ιούλιο) στη Χαλκιδική είναι 25% ενώ στις αρχές Ιουλίου ήταν στο 40%. Οι κρατήσεις χάθηκαν λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στα Βαλκάνια και του μέτρου για υποχρεωτικό τεστ, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο.

«Μετά την λήψη, εν μέσω της τουριστικής περίοδού, του μέτρου του υποχρεωτικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας, οι κρατήσεις από τις βαλκανικές χώρες πάγωσαν και άρχισαν να ακυρώνονται και οι ήδη πραγματοποιθείσες. Μέσα σε μια ημέρα οι πληρότητες που σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας φαινόταν πως μπορεί να έφθαναν στο 40 και το 50% έπεσαν στο 20%! Αυτό δε συνέβη όχι λόγω αυτού καθ΄αυτού του μέτρου (το οποίο άλλωστε και εμείς είχαμε προτείνει), αλλά εξαιτίας του γεγονότος πως αυτό προβλέφθηκε κατόπιν εορτής, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα όποιος προγραμματισμός είχε γίνει να ανατραπεί και πάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά η ΠΟΞ σε πρόσφατη επιστολή προς την ηγεσία του Yπουργείου Τουρισμού, με την οποία ενημέρωνε για προβλήματα που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς και για προτάσεις της προκειμένου να ξεπεραστούν.

Όπως προκύπτει από την κίνηση, οι ξενοδόχοι σε ότι αφορά την ελληνική αγορά στρέφουν πλέον το «βλέμμα» τους στον Αύγουστο, καθώς μέχρι στιγμής οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων σε ότι αφορά τη Χαλκιδική τουλάχιστον, περιορίζονται σε ένα βράδυ.

Για τον Αύγουστο οι ξενοδόχοι αναμένουν μέση πληρότητα περίπου στο 30%. «Μέχρι τις 5 Αυγούστου φαίνεται ότι δεν υπάρχει έντονη κινητικότητα», λέει ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι προσπαθούν για το καλύτερο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ