Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσοχή στην αγορά ψησταριάς – Γιατί πρέπει να ζητάτε γνήσιο πυρότουβλο

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός πυρότουβλου σε σχέση με ένα κεραμικό τούβλο

Την εποχή του κορονοϊού με στόχο την αποφυγή συνωστισμού σε καταστήματα, είναι όλο και πιο δημοφιλές να μαζεύονται οι οικογένειες στα σπίτια συγγενών και φίλων και να ψήνουν σε χτίστες ψησταριές (barbeque)  από πυρότουβλο, ενώ όλο και πιο προσφιλής γίνεται η νέα τάση στην μόδα με την χρήση ψησταριάς με μαύρο πυρότουβλο. Το μαύρο πυρότουβλο αποτελεί τη νέα διακοσμητική τάση της αγοράς χτιστών ψησταριών συνδυάζοντας μια εξαιρετική διακοσμητική  αισθητική, design και μοντέρνο στυλ .

Τι πιο ωραίο από μια χτιστή ψησταριά στο σπίτι, στο εξοχικό, σε αυλές και κήπους; Το κόστος τους φαίνεται τελευταία να μειώνεται αισθητά, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν γίνονται "εκπτώσεις" και στην ποιότητα.

Πράγματι, πολλά από τα μοντέλα χτιστών ψησταριών του εμπορίου αντικαθιστούν τα πυρίμαχα τούβλα που χρειάζεται μια ψησταριά, με κόκκινα ή καφέ κεραμικά τούβλα ή και με πυρότουβλα εισαγωγής από τρίτες χώρες χωρίς καμία εγγύηση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πρώτων υλών και της σύνθεσης των υλικών.

Ένα φαινόμενο που έχει πάρει έντονες διαστάσεις είναι η χρήση κόκκινων κεραμικών τούβλων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του τοίχου στην παραγωγή χτιστής ψησταριάς όπως και στην παραγωγή παραδοσιακού ξυλόφουρνου. Οι διαστάσεις των προϊόντων που χρησιμοποιείται από τους αντίστοιχους παραγωγούς είναι παρεμφερής με αυτή του πυρότουβλου με αποτέλεσμα να είναι αρκετά δύσκολο για έναν οικιακό καταναλωτή να διακρίνει την διαφορά.

Πιο μεγάλη έκταση έχει πάρει το φαινόμενο στην Bόρεια Ελλάδα, όπου ακόμα και μεγάλα επώνυμα εμπορικά καταστήματα πουλάνε αυτά τα προϊόντα χωρίς όμως να ενημερώνουν τους καταναλωτές πως πρόκειται για κόκκινο κεραμικό τούβλο αντί πυρότουβλου με αποτέλεσμα εάν και εφόσον το ανακαλύπτουν να αντιδρούνε έντονα και να ζητάνε δικαίως αντικατάσταση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός πυρότουβλου σε σχέση με ένα κεραμικό τούβλο και για ποιον λόγο υπάρχει τόση αντίδραση στην αγορά

Με βάση το άρθρο του καταξιωμένου διεθνώς επιστήμονα Timothy Burns στο Hunker, τα πυρότουβλα είναι ειδικά πυρίμαχα προϊόντα τα οποία ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες της τάξεως των 1.200°C σε αντίθεση με το κεραμικό που παράγεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Κατασκευάζονται από κατεξοχήν πυρίμαχα υλικά και χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τζακιών, ψησταριών και φούρνων, ενώ η συνιστώμενη χρήση του κεραμικού είναι για κατασκευή κτιρίων, όπως και για επένδυση τοίχων.

Το πάχος του πυρότουβλου είναι κατ’ ελάχιστο 3 εκατοστά, ενώ οι ειδικοί συνιστούν πάχος 5-6 εκατοστών για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα κεραμικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση έχουν πάχος ενός εκατοστού, όμως επειδή είναι τοποθετημένα στην βάση της ψησταριάς ο καταναλωτής δεν μπορεί να διακρίνει τη διαφορά.

Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής πετάξει με ένταση στην ψησταριά ένα ξύλο, το κεραμικό θα σπάσει λόγω του πάχους και του υλικού, ενώ το πυρότουβλο θα αντέξει.

Η θερμική αγωγιμότητα είναι πολύ πιο έντονη στο πυρότουβλο, καθώς η ίδια η φύση του υλικού είναι θερμοσυσσωρευτική με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λιγότερη καύσιμη ύλη για περισσότερα παραγόμενα kw σε σχέση με το κοινό κεραμικό τούβλο. Αυτό οδηγεί  σε ομοιόμορφο ψήσιμο. Πέραν της εξοικονόμησης καύσιμης ύλης κατά την διάρκεια της πύρωσης η θερμοκρασία διατηρείται για δύο έως τρεις ώρες επιπλέον από την στιγμή που θα σβήσει η φλόγα και τα κάρβουνα σε αντίθεση με το κεραμικό το οποίο δεν διατηρεί θερμοκρασίες μετά το σβήσιμο της φλόγας.

Το πυρότουβλο έχει μεγαλύτερη αντοχή στις θερμικές μεταβολές σε σχέση με το κεραμικό και αντέχει και στον παγετό.

Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε μια ψησταριά με γνήσιο πυρότουβλο από μια ψησταριά κατασκευασμένη με υποκατάστατο κεραμικό

Η σύνθεση των πυρότουβλων είναι διαφορετική από αυτή των κοινών κεραμικών τούβλων. Το χρώμα είναι πιο έντονο κόκκινο ματ, η επιφάνεια είναι πορώδης και ζαγρέ σε αντίθεση με τα κεραμικά που είναι εντελώς λεία. Το πυρότουβλο έχει μικρά κίτρινα και άσπρα στίγματα τα οποία προέρχονται από ειδικά πυρίμαχα υλικά, τα οποία βοηθούν στην θερμοσυσσώρευση σε αντίθεση με το κεραμικό που έχει ένα απόλυτα σταθερό μονότονο χρωματισμό.

keramiko.jpeg

Κεραμικό 

purotouvlo.jpeg

Πυρότουβλο 

Οι καταναλωτές πρέπει παράλληλα να ζητάνε από τους παραγωγούς και τους εμπόρους ψησταριών και φούρνων να μάθουν την προέλευση του πυρότουβλου, έγγραφα από ανεξάρτητους διεθνής οίκους έρευνας τα οποία διαβεβαιώνουν πως τα πυρότουβλα που χρησιμοποιούν έχουν πιστοποίηση επαφής με την τροφή, δεν εμπεριέχουν αμίαντο και δεν είναι επιβλαβή για την υγεία του καταναλωτή, ιδιαίτερα από εισαγόμενα προϊόντα από την Ασία.

purotouvlo-3.jpeg
purotouvlo-2.jpeg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο
Δεδομένου ότι οι τιμές σε δημοφιλή προϊόντα σοκολάτας έχουν ανέβει έως και 50% από πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί...
Σοκολάτα: «Τσουχτερή» για αγρότες και καταναλωτές η τιμή του κακάο