Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κυνήγι» φοιτητικής στέγης: Οι τιμές για σπίτια και ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

«Μουδιασμένος» ακόμη ο κόσμος λόγω κορωνοϊού, βλέπει αλλά δεν κλείνει

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μπορεί να βρισκόμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων των Βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ωστόσο το «κυνήγι» της κατάλληλης φοιτητικής στέγης έχει αρχίσει ήδη για κάποιους. Στα μεσιτικά γραφεία της Θεσσαλονίκης παρατηρείται μια κινητικότητα από γονείς που μαζί με τα παιδιά τους βλέπουν τα ενοικιαστήρια και ενημερώνονται για τις τιμές, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η κίνηση δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές και παρατηρείται μια διστακτικότητα, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στην αβεβαιότητα για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. «Κοιτάζουν αλλά δεν κλείνουν» και κατά συνέπεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα. Ωστόσο, οι τιμές, τουλάχιστον για τις γκαρσονιέρες που αποτελούν και το «μήλον της έριδος» για την πλειοψηφία των πρωτοετών φοιτητών, έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε».

 

«Μουδιασμένος ο κόσμος»

Ειδικότερα, όπως αναφέρει μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Νίκος Μανομενίδης, εκπαιδευτής μεσιτών και κτηματομεσίτης, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων, αυτό το διάστημα παρατηρείται μεν μια κινητικότητα στα μεσιτικά γραφεία, όμως άλλες χρονιές τέτοια εποχή ο κόσμος που έψαχνε σπίτι ήταν πολύ περισσότερος και προχωρούσε και στη σύναψη μισθωτήριου συμβολαίου, ενώ τώρα είναι κάπως «μουδιασμένος». Οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής καθώς λόγω κορωνοϊού δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τις σχολές των πανεπιστημίων κλπ, οπότε προς το παρόν περιορίζονται σε έρευνα αγοράς αλλά διστάζουν να προχωρήσουν σε ενοικίαση. «Υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια γιατί ο κόσμος είναι ακόμη λίγο επιφυλακτικός, βλέπει αλλά δεν κλείνει», όπως λέει ο κ. Μανομενίδης χαρακτηριστικά.

Οι τιμές

Ανέκαθεν οι νέοι φοιτητές αναζητούν γκαρσονιέρες δηλαδή διαμέρισμα με ένα δωμάτιο και σαλοκουζίνα στις περιοχές του κέντρου γύρω από τα πανεπιστήμια, αλλά έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε» πολύ οι τιμές σε αυτού του είδους τα διαμερίσματα. Όπως λέει ο κ. Μανομενίδης, υπάρχουν πλέον σπίτια πολύ πιο ποιοτικά σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε ανακαινίσεις, ωστόσο αυτό έχει ανεβάσει το κόστος. Έτσι, στο κέντρο η ελάχιστη τιμή ξεκινάει από τα 350 ευρώ -χωρίς να είναι επιπλωμένο. Σε περίπτωση που το διαμέρισμα είναι επιπλωμένο η τιμή ανεβαίνει και μάλιστα μπορεί να ανεβαίνει και κατά πολύ αν πρόκειται για διαμέρισμα που επιπλώθηκε για να γίνει Airbnb, έχει δηλαδή καινούρια και σύγχρονης αισθητικής επίπλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμή μπορεί να ξεπερνά και τα 500 ευρώ το μήνα. Εάν πρόκειται για παλαιότερη επίπλωση, από προηγούμενους χρήστες κλπ τότε η τιμή δεν αυξάνεται κατά πολύ συγκριτικά με τα διαμερίσματα χωρίς επίπλωση. Στις δυτικές συνοικίες οι τιμές ενοικίασης ξεκινούν από χαμηλότερες τιμές, από 250-300 ευρώ περίπου ενώ στις ανατολικές οι τιμές δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα σε σχέση με αυτές του κέντρου. Κυμαίνονται δηλαδή περίπου στα 350 ευρώ το μήνα, απλά είναι λιγότερα τα σπίτια. Σε ότι αφορά τα μονόχωρα στούντιο, οι τιμές είναι λίγο χαμηλότερες στα 320-330.

 

Από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες

Τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας και κυρίως στις παραδοσιακές φοιτητουπόλεις, όπως και η Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλους παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα προς διάθεση ακίνητα ειδικά στο κέντρο. Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην τουριστική κίνηση φαίνεται ότι ωθεί κάποιους ιδιοκτήτες ακινήτων στο να «γυρίσουν» τις μισθώσεις από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες, ωστόσο προβαίνουν σε αυτήν την κίνηση αν εξασφαλίσουν ότι θα έχουν κατ’ ελάχιστον έσοδα 500 ευρώ καθώς έχουν επενδύσει σε ανακαινίσεις κλπ. «Σε κάποιες περιπτώσεις γύρισαν τις μισθώσεις από βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δοκιμάζουν», όπως λέει ο κ. Μανομενίδης. Αν δουν ότι μπορούν να έχουν έσοδα 500 – 550 ευρώ το μήνα περίπου επιλέγουν τη μακροχρόνια μίσθωση.

 

Αγοραπωλησίες: «Ό,τι βγαίνει πωλείται»

Η εικόνα σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά, όμως δεν υπάρχει προσφορά, ενώ και οι τιμές δεν έχουν επηρεαστεί και παραμένουν αρκετά υψηλές. «Δεν υπάρχουν σπίτια, ό,τι βγει πουλιέται», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανομενίδης ενώ σε ότι αφορά τις τιμές αναφέρει ότι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από 2.000 το τ.μ. Διαφορετική είναι η εικόνα στα επαγγελματικά ακίνητα, όπου ο κορωνοϊός επηρέασε και τις τιμές και κυρίως είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι μισθώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επιχειρήσεις που είχαν σκοπό να κάνουν έναρξη «πάγωσαν» τις διαδικασίες αναμένοντας να δουν τι «μέλει γενέσθαι», ειδικά επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία
Τι είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, καταργούμε τη γραφειοκρατία