Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν μέχρι 10.054 ευρώ – Τα χρήματα ανά κατηγορία

Πληρώνονται οι συνταξιούχοι με ένα ποσό κοντά στα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο

Αναδρομικά 11 μηνών μόνον για τις κύριες συντάξεις θα εισπράξουν εντός του εξαμήνου και μέχρι το τέλος του 2020 σε μία δόση περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχοι. Τα ποσά, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ξεκινούν από 550 ευρώ και φτάνουν ως 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ.

Μένουν εκτός τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και Δώρων, τα οποία είναι διεκδικούμενα από τους συνταξιούχους και η επιστροφή τους θα κριθεί πλέον από τα δικαστήρια ή και από μια νέα πιλοτική δίκη στο επόμενο διάστημα.

Συνολικά τα αναδρομικά θα πληρωθούν σε περίπου 1.100.000 συνταξιούχους όλων των Ταμείων με μία, δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις και συνολικά με 2.250.000 κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και με συνολικό άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ. Δεν θα πάρουν επιστροφές 630.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ που έχασαν τα Δώρα και 700.000 συνταξιούχοι με επικουρική.

Η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε μια λύση που δεν καλύπτει το σύνολο των διεκδικήσεων, παρότι οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 που επιστρέφονται στις κύριες κρίθηκαν αντισυνταγματικές και για τις επικουρικές αλλά και για τα καταργημένα Δώρα σε κύριες και επικουρικές.

Τη ρύθμιση για τα αναδρομικά ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το απόγευμα κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο η σχετική τροπολογία. «Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Δικαίωμα το οποίο επεκτείνεται όμως και στους συνταξιούχους του Δημοσίου συνολικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει το όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» και ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους». «Οι συνταξιούχοι μας», είπε, «δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις να αυξηθεί αυτό το ποσό, ώστε να καλυφθούν Δώρα, επικουρικές συντάξεις. Θέλω όμως να απευθυνθώ στους συνταξιούχους. Να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων αποτελεί μία πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών και οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, άδικο για τους εργαζομένους, άδικο για τις επόμενες γενιές».

Τα αναδρομικά θα επιστραφούν άτοκα σε όλους τους συνταξιούχους είτε έκαναν αγωγές είτε όχι. Με αγωγές είναι 250.000 συνταξιούχοι και χωρίς αγωγές πάνω από 1 εκατομμύριο.

Με την καταβολή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις, αναφέρεται στην τροπολογία, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κυρίων και επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του Ν. 4387/2016, αποσβέννυνται». Ουσιαστικά η κυβέρνηση λέει ότι με τα αναδρομικά κύριων συντάξεων εξαλείφεται η υποχρέωση της Πολιτείας για πληρωμή αναδρομικών επικουρικών και Δώρων.

Οι συνταξιούχοι μπορούν όμως να διεκδικήσουν τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων διά μέσω της δικαστικής οδού, καθώς όπως λέει η τροπολογία «διασφαλίζεται η ακώλυτη πρόοδος των εκκρεμών δικών, αναφορικά με αξιώσεις για την καταβολή ποσών πέραν των διά της παρούσας ρυθμίσεως καταβαλλόμενων».

Ο δρόμος για τα αναδρομικά επικουρικών και Δώρων δεν έκλεισε καθώς οι δίκες δεν θα τελειώσουν και οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, τα αναδρομικά θα ξεκινούν από 550 ευρώ και θα φτάνουν ως 10.054 ευρώ για τις υψηλές συντάξεις. Ο μέσος όρος αναδρομικών είναι κοντά στα 1.500 ευρώ.

Αναλυτικά όλα τα ποσά ανά κατηγορία συνταξιούχων

anadromika2.jpg
anadromika3.jpg
anadromika4.jpg
anadromika5.jpg
anadromika1.jpg

Γεωργιάδης Θέμα 104,6: Δημοσιονομικό το κίνητρο για τα αναδρομικά - Συνεχώς έχουμε αιτήματα επενδύσεων

Για τα κίνητρα της απόφασης της κυβέρνησης να ανακοινώσει την καταβολή εφάπαξ των αναδρομικών των συνταξιούχων εντός του 2020 μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στον Θέμα 104,6 και τους Γιάννη Μακρυγιάννη και Βασίλη Γούλα.

“Από τη μια πρέπει να εφαρμοστεί μια δικαστική απόφαση και να αποκατασταθούν κάποιες αδικίες, από την άλλη αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην τινάξει στον αέρα τη χώρα” ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι “εάν συμφωνούμε όλοι καλόπιστα σε αυτές τις αρχές, καταλαβαίνετε ότι η απόφαση της κυβερνήσεως είναι απολύτως σταθμισμένη”.

Εξηγώντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε πως “η δικαστική απόφαση μιλάει για τη δικαίωση μόνο όσων προσέφυγαν και μιλάει μόνο για τις κύριες συντάξεις και δεν αφορά τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, των οποίων η απόφαση κρίνεται ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τι λέει η κυβέρνηση; Αντί να βάλουμε χιλιάδες ανθρώπους να τρέχουν στα δικαστήρια, που από αυτούς πολλοί δεν θα πάνε γιατί τα ποσά που θα λάβουν είναι μικρά...[…] πάμε εμείς και λέμε τα πληρώνουμε σε όλους”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε μάλιστα πως “δεν περιμένουμε καν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους καθόσον το παίρνουμε ως θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας και πάμε και πληρώνουμε το ανώτατο όριο που αντέχει ο προϋπολογισμός σε όλους τους συνταξιούχους, για να κλείσουμε μια αδικία του παρελθόντος”.

Όσον αφορά τα δώρα και τα επιδόματα, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως “αυτά δεν έχουν κριθεί ακόμα στο δικαστήριο”. “Πιθανολογούμε βάσιμα όλοι ότι εφόσον αυτά τα θέτει το δικαστήριο για τις κύριες συντάξεις θα αποφάσιζε στο μέλλον με παρόμοιο τρόπο και για αυτό. Όμως, αυτό θα σήμαινε για τους περισσότερους ανθρώπους πολλά χρόνια μετά από σήμερα” παρατήρησε ο υπουργός. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ακόμα πως “δεν υπάρχει θέμα κουρέματος, υπάρχει θέμα μιας απόφασης που σταθμίζει να αποφύγουν την ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους, να αποφύγουν τους δικηγόρους”.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί “εξαπάτησης”, “σε κάθε περίπτωση, αν ήθελε ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν τα έδινε;” διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, προσδιορίζοντας στα 1,4 δις ευρώ το συνολικό κόστος της εξαγγελίας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος, Πρώτο Θέμα  

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η υπ. Παιδείας για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη
Κανείς, και πόσο μάλλον μια μειοψηφία, δεν μπορεί να παρεμποδίσει το δικαίωμα στην εκπαίδευση για τους άλλους, τονίζει
Η υπ. Παιδείας για την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη