Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στο "μικροσκόπιο" η τηλεργασία για εργαζόμενους αλλά και εργοδότες

Μιλάει στο "TyposThes", ο δικηγόρος - εργατολόγος της Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μαυραγάνης

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για την εξ αποστάσεως εργασία, τηλεργασία κατά το κοινώς λεγόμενον, όπου γίνεται σαφές τι προβλέπεται τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους, σε τρεις κύριους άξονες. Με δυο λόγια παρατείνεται μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, ο δε εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το σχετικό αίτημα, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

Επιπλέον η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει την διάταξη αυτή, θα υφίσταται πρόστιμο, ύψους 5.000 ευρώ.

Ο "Τύπος Θεσσαλονίκης", απευθύνθηκε στον δικηγόρο - εργατολόγο, Ανδρέα Μαυραγάνη, ούτως ώστε τα παραπάνω να γίνουν έτι περαιτέρω κατανοητά. Ο κ. Μαυραγάνης τονίζει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το μέτρο παρατείνεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, και για τις ευπαθείς ομάδες.

"Με μια απλή αίτηση του εργαζόμενου με οποιονδήποτε τρόπο, ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί από τον εργοδότη του ν δουλεύει με τηλεργασία, δηλαδή από το σπίτι, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι υποχρεωμένος να το αποδεχτεί ο εργοδότης εφόσον είναι εφικτό.

Δηλαδή εφόσον είναι μια εργασία η οποία μπορεί να εξυπηρετηθεί από το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, ο εργοδότης πρέπει να μεριμνήσει ώστε ο εργαζόμενος να δουλεύει  "back office", δηλαδή να μην έρχεται σε επαφή με το κοινό. Εφόσον", συνεχίζει, "και αυτό δεν είναι εφικτό, δηλαδή πρέπει να συναλλάσσεται με το κοινό οπωσδήποτε, είναι η φύση της δουλειάς τέτοια, τότε μπορεί να μπει σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και να λάβει στην περίπτωση αυτή, 534 ευρώ".

Ο κ. Μαυραγάνης, τονίζει στη συνέχεια ότι, "σε περίπτωση που ο εργοδότης παραβεί την υποχρέωσή του αυτή, δηλαδή δεν ικανοποιήσει το αίτημα του εργαζόμενου και πάντοτε εφόσον αυτό είναι εφικτό, δηλαδή να δουλεύει εξ αποστάσεως, ο εργοδότης απειλείται για κάθε παράβαση με πρόστιμο 5.000 ευρώ".

Στο ερώτημά μας αν για μετά τις 30 Σεπτεμβρίου προβλέπεται κάτι άλλο, λέει ότι "είναι πιθανόν, ωστόσο θα περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ουσιαστικά επί του παρόντος πάμε βήμα βήμα". Τώρα όσον αφορά τις "ευπαθείς ομάδες", μας λέει ότι "θα βγει καινούργια υπουργική απόφαση που θα ορίζει ξανά ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και ποια πιστοποιητικά πρέπει να προσκομίσει ο εργαζόμενος με τα οποία θα αποδεικνύει το  ότι ανήκει σ' αυτές. Μέχρι τώρα είχε καθοριστεί ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες, αλλά αναμένεται να ορισθεί εκ νέου".

Ως γνώστης του αντικειμένου και βιώνοντας την όλη κατάσταση στα εργασιακά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, μας λέει στη συνέχεια πώς βλέπει να διαμορφώνονται αυτά, από πλευράς εργαζομένων αλλά και εργοδοτών. "Οι συνθήκες αυτές είναι πραγματικά πρωτόγνωρες", επισημαίνει, "ελήφθησαν κάποια μέτρα τα οποία για την προστασία των εργαζομένων κατά το δυνατόν, των ευπαθών ομάδων κλπ, σε γενικές γραμμές, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα, δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των εργοδοτών, κυρίως για τις αναστολές των συμβάσεων που γίνονταν πιο πριν... Είναι μια κατάσταση πολύ ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη για όλους μας και γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπισθεί με τα αναγκαία μέτρα. Πάρθηκαν κάποια μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες, προκειμένου να τηρηθεί μια ισορροπία", σημειώνει.

"Τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται από όλους, να μην γίνεται κατάχρηση των δικαιωμάτων που δίνει ο νόμος, από οποιονδήποτε, θα πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της καλής πίστης γενικώς σε όλα αυτά τα ζητήματα", τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης αναφερόμενος και στις συνθήκες πρόληψης και υγιεινής στους χώρους εργασίας αλλά και στα τεστ για τον κορωνοϊό, αναφέρεται στα αυτονόητα, ότι δηλαδή όλοι θα πρέπει να παίρνουν αυστηρά μέτρα, ωστόσο το τεστ ειδικά, αφορά κάποιες αθλητικές ομάδες που έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται κάθε δυο τρεις μέρες, και όχι όλους τους εργαζόμενους. 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ