Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ισοπεδώθηκε η Χαλκιδική: Δραματική η πτώση τζίρου – «Γκρεμίστηκε» 80%

Σήμερα παρουσιάζεται από το Επιμελητήριο έρευνα για την κατάσταση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος στο Νομό – Σύσκεψη παρουσία Χαρδαλιά ζητούν με επιστολή τους δήμαρχοι και φορείς

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Ένα δύσκολο καλοκαίρι ήταν το φετινό για την Χαλκιδική που είδε πτώση στον τζίρο έως και 80% με τα ξενοδοχεία να λειτουργούν με λιγότερες κρατήσεις, ενώ καταστήματα εστίασης επλήγησαν ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου λόγω των πρόσθετων μέτρων στο πλαίσιο περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το καλοκαίρι για την Χαλκιδική τελειώνει. Μόνο κάποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά και τον Σεπτέμβρη κυρίως για ξένους τουρίστες με πληρότητα όχι πάνω από 35%», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Και συμπλήρωσε: «Ο Ιούλιος είχε 40% μέση πληρότητα, ο Αύγουστος 35-40%, ενώ θα μπορούσε να είναι στο 60% αν δεν είχαν μπει τα έξτρα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις 21/8. Χάσαμε τον Αύγουστο λόγω των έκτακτων μέτρων και έχουμε την απορία για ποιο πήραν παράταση από την στιγμή που δεν έχουμε επίσημη πληροφόρηση για την εικόνα που υπάρχει με την πανδημία στο νομό Χαλκιδικής. Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει».

«Γνωρίζαμε πως θα ζούσαμε ένα covid καλοκαίρι , όμως η πραγματικότητα ήταν χειρότερη. Σημειώθηκαν απώλειες τζίρου 75-80%», σχολίασε, ενώ υπογράμμισε πως τα μέτρα στήριξης θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. «Τώρα αναμένεται η τρίτη δόση της “επιστρεπτέας προκαταβολής” που θα αφορά στους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο που θα παρέχει χρηματοδότηση για τις εποχιακές επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζονται διευκολύνσεις όπως οι ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο», ανέφερε και τόνισε πως «το 2021 θα είναι έτος επιβίωσης».

 

«Επιτακτική η ανάγκη να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στο νομό»

3f1.png

«Μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση υπήρξε μεγάλη μείωση τόσο στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και δωμάτια, όσο και στην εστίαση.

Δεν έρχονται πλέον επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα στο νομό μας. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η εικόνα ήταν παρόμοια. Χθες υπήρξε μεγάλη επιστροφή με αποτέλεσμα από σήμερα η Χαλκιδική να παρουσιάζει μια εικόνα φθινοπώρου», μάς ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης.

Δήλωσε πως είναι «επιτακτική η ανάγκη να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στο νομό καθώς η οικονομική ζημιά που υπάρχει είναι τεράστια». Πρόσθεσε πως για να καταγραφεί η κατάσταση που επικρατεί έγινε και έρευνα για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής στις επιχειρήσεις –μέλη του Επιμελητηρίου, για την κατάσταση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος στο Νομό εν μέσω πανδημίας covid-19, με σκοπό την υποβολή προτάσεων στο Ταμείο Υποστήριξης για την υλοποίηση δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σήμερα Τρίτη το μεσημέρι στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. «Θέλουμε να δούμε μέσα από τα στοιχεία της έρευνας ποιοι κλάδοι επλήγησαν περισσότερο ώστε να κάνουμε προτάσεις για το ταμείο Υποστήριξης και να πιάσουν τόπο για να μην μείνει κανείς πίσω», συμπλήρωσε ο κ. Κουφίδης.

 

«Για κάποιον λόγο, κάποιοι αποφάσισαν να “κλειδώσουν” την Χαλκιδική και να πετάξουν το κλειδί!»

3f1b.jpg

Εν τω μεταξύ την πραγματοποίηση «ειδικής σύσκεψης στη Χαλκιδική, παρουσία του κ. Χαρδαλιά και επιστημόνων του ΕΟΔΥ, που θα αφιερώσουν επαρκή χρόνο για την ανάλυση όλων των επιδημιολογικών και άλλων δεδομένων, που καθιστούν αναγκαίες τις δυσβάσταχτες νέες θυσίες που καλούνται να κάνουν οι τοπικές κοινωνίες, οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, καθώς και χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι του νομού» ζητούν με κοινή επιστολή τους δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης και φορείς της Χαλκιδικής, με αφορμή τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της πανδημίας στο νομό.

Τονίζουν πως θεωρούν «δεδομένη την εξαγγελία μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων ειδικά για τη Χαλκιδική», όπως και δεδομένη «τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των Δήμων στην Χαλκιδική που αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της δραματικής μείωσης των εσόδων τους».

Κάνουν λόγο για ένα «αίσθημα αδικίας που επικρατεί αυτές τις ημέρες, απ` άκρο εις άκρο του νομού» και εξηγούν τα παρακάτω:

«1ον) Το μόνο σημαντικό επισήμως εντοπισμένο «επίκεντρο» τοπικής έξαρσης κρουσμάτων υπήρξε επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, που όμως, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνέβαλε τα μέγιστα στην έγκαιρη αποτροπή της περαιτέρω διασποράς, σε συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό του ΕΟΔΥ και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

2ον) Η Χαλκιδική «ενοχοποιείται» συλλογικά και κατά τρόπο ισοπεδωτικό για κρούσματα της Θεσσαλονίκης, με κύρια αφορμή ...τη διάχυση πληροφοριών περί «υπερματάδοσης» μέσω συναυλίας, για την οποία όμως ουδείς κλήθηκε να λογοδοτήσει, καμία κύρωση δεν έγινε γνωστή, καμία λεπτομέρεια δεν ανακοινώθηκε επισήμως, σε αντίθεση με όσα έλαβαν χώρα σε άλλες περιοχές και σε άλλες περιπτώσεις τέτοιων φαινομένων.

3) Τα μέτρα επιβλήθηκαν οριζοντίως σε όλον τον νομό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ολόκληροι δήμοι, χωρίς αξιοσημείωτο πρόβλημα τοπικής έξαρσης, ή καταγεγραμμένες συμπεριφορές αγνόησης των μέτρων προστασίας που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα».

Στην επιστολή τονίζεται ότι πως με αυτές τις συνθήκες δήμαρχοι και φορείς του νομού γίνονται «κυματοθραύστες» της αγανάκτησης επιχειρηματιών που εξαναγκάζονται σε παύση λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Και οι φορείς, δήμαρχοι και ο αντιπεριφεριάρχης συμπληρώνουν πως δεν έχουν επαρκή ενημέρωση που απαιτείται, καθώς «όταν κάθε προσπάθειά τους να αντλήσουν την ενημέρωση αυτή πέφτει επιεικώς στο κενό».

Υπογραμμίζουν ότι «το δε αίσθημα αδικίας, επιτείνεται ακόμα περισσότερο, όταν διαπιστώνουν, μετά από καταγγελίες συμπολιτών, πως σε περιπτώσεις κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί, δεν έχει γίνει η παραμικρή ιχνηλάτηση των επαφών τους, από πλευράς ΕΟΔΥ.

Αυτή ειδικά η τελευταία λεπτομέρεια, είναι που δημιουργεί σε πολλούς συμπολίτες μας την υποψία, πως για κάποιον λόγο, κάποιοι αποφάσισαν να «κλειδώσουν» την Χαλκιδική και να πετάξουν το κλειδί!».

Την επιστολή υπογράφουν: οι δήμαρχοι Πολυγύρου κ. Αστέριος Ζωγράφος,  Νέας Προποντίδας κ. Εμμανουήλ Καρράς, Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος,  Κασσάνδρας κα Αναστασία Χαλκιά, Σιθωνίας κ., Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Γιώργος και εκ των φορέων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων «Ο Αριστοτέλης» Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου και ο  Πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής Αντώνης Δεληδημητρίου".

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες
Θα λαμβάνουν μηνιαίως και για εννέα μήνες ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που, σήμερα, ανέρχεται στα 830 ευρώ
Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες