Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυξάνονται τα χρέη για τα καταστήματα εστίασης

Τα αιτήματά τους καταθέτουν σήμερα στον πρωθυπουργό μέλη του κλάδου μέσω υπομνήματος που έδωσαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα τα χρέη των καταστημάτων εστίασης που έχουν δει το τελευταίο διάστημα μειωμένο τον τζίρο τους από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Τα καταστήματα εστίασης συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να λειτουργούν έστω και με 100 ευρώ τζίρο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν εργατικές και ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους... Συνεπώς τα χρέη αυξάνονται», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Αναφορικά με την κίνηση στα εστιατόρια και στα μπαρ τόνισε πως «από αυτή την εβδομάδα και μετά θα επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές του. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η πόλη είχε αδειάσει λόγω και του καύσωνα. Εξάλλου αρκετοί είχαν και υποχρεώσεις που έπρεπε να καλύψουν, οπότε επέλεξαν να μην βγουν έξω για να φαγητό ή ποτό».

Αυτό το διάστημα συνεχίζεται η έρευνα που πραγματοποιεί η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης για την καταγραφή των επιπτώσεων του κορωνοϊού στα καταστήματα εστίασης. «Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε μια πλήρη εικόνα. Πάντως από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν υπάρχουν τόσο απολύσεις, όσο περισσότερο οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων. Λίγα άτομα είναι σε αναστολή εργασίας. Για τα λουκέτα μια πιο καθαρή εικόνα θα έχουμε μέσα στις επόμενες μέρες», σχολίασε ο κ. Επιτροπίδης.

 

Πτώση τζίρου 30% και στα ταξί, ως επίπτωση από το κλείσιμο στις 12

 

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που όπως έχουν προτείνει επιδημιολόγοι κλείσουν τα καταστήματα λόγω αυξημένων κρουσμάτων στην πόλη, σημείωσε πως «ουσιαστικά και με το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 υπάρχει ένα είδος lockdown. Όμως δεν καλύπτεται ως τέτοιο. Αν θέλουν να κλείνουν τα μεσάνυχτα τα καταστήματα πρέπει να λάβουν μέτρα για τα άτομα που εργάζονται σε αυτά. Υπολογίζουμε πως περί το 20% των επιχειρήσεων εστίασης έχουν πληγεί από αυτό το μέτρο, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους όπως πχ στις μεταφορές με ταξί. Σκεφτείτε πως θα μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που παίρνουν ταξί μετά τις 22.00 γνωρίζοντας ότι στις 12 κλείνουν τα καταστήματα. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ταξί μας είπε πως υπάρχει πτώση τζίρου στα ταξί της τάξης του 30%».

 

Αιτήματα προς τον πρωθυπουργό

 

Με δεδομένο πως σήμερα θα βρίσκεται στην πόλη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο κ. Επιτροπίδης μάς είπε πως έχουν δώσει ένα υπόμνημα προς το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, για να γνωστοποιηθεί στον πρωθυπουργό της χώρας μας. «Ζητάμε να είναι το ΦΠΑ στο 6%, να συσταθεί οργανισμός για τα πνευματικά δικαιώματα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, να υπάρξει ρευστότητα για την εστίαση με επιστρεπτέα προκαταβολή ή άλλους τρόπους, δίχως όμως την εμπλοκή τραπεζών και ενίσχυση της εργασίας, όχι της ανεργίας, με κάλυψη 100% των εργασιακών εισφορών και 50% των μισθολογικών. Έτσι θα είναι χαρούμενοι και οι εργαζόμενοι, και οι επιχειρήσεις και το κράτος», ανέφερε.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ