Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα 10 πιο «ηχηρά» λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια

Οι δικοί μας κολοσσοί που αποδείχτηκε πως είχαν πήλινα πόδια

Επιχειρήσεις που όλοι οι Έλληνες είχαν επισκεφτεί τα καταστήματά τους ή είχαν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που παρήγαγαν. Επιχειρήσεις που ήταν συνυφασμένες για χρόνια με το εμπορικό γίγνεσθαι της χώρας μας, ωστόσο, δεν άντεξαν τα τελευταία χρόνια της διαρκούς οικονομικής ύφεσης – με μικρά μόνο διαστήματα ανάκαμψης.

Δείτε τις δέκα πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά τα τελευταία χρόνια.

Glou

Τον Ιούλιο του 2019 ο όμιλος Glou μετά από 34 χρόνια πορείας στην ένδυση έκλεισε. Η εταιρία το 2012 διέθετε 42 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια. Την περίοδο εκείνη κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών της, ο Αντώνης Γλου, είχε συλληφθεί για οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο.

Μαρινόπουλος

marinopoulos.jpg

 

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στην ιστορία της Ελλάδας, η Μαρινόπουλος ΑΕ «έριξε» τίτλους τέλους τα τελευταία χρόνια. Το δίκτυο της εταιρίας αριθμούσε στις 31/3/2016 συνολικά 406 εταιρικά καταστήματα και 329 καταστήματα σε καθεστώς δικαιόχρησης (franchise). Την 1η Μαρτίου του 2017, το brand name της αλυσίδας άλλαξε και στη θέση μπήκε το σήμα της Σκλαβενίτης.

Fokas

fokas.jpg

 

Μια από τις πιο ισχυρές εταιρίες ένδυσης και υπόδησης η «Fokas» δεν άντεξε την επέλαση του μνημονίου και το 2014 κήρυξε πτώχευση αφήνοντας πολλά εκατομμύρια χρέη σε προμηθευτές, τράπεζες και εργαζόμενους.

Sprider

sprider.jpg

 

Η αναφορά στην επίσημη ιστοσελίδα της ακουγόταν υπερβολική, αλλά ήταν πραγματικότητα. Επρόκειτο για τη «μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική αλυσίδα Οικονομικής Μόδας». Ξεκινώντας από μια μικρή βιοτεχνία ρούχων στην Ξάνθη, ο Σάκης και ο Σάββας Χατζηιωάννου έβαλαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στο μάτι τη Sprider Stores, θέλοντας να δημιουργήσουν τα ελληνικά «Zara». Η Sprider ιδρύθηκε το 1978 από τον Θανάση Αργυρό με κύριο αντικείμενο την εμπορία μαγιό και αθλητικών ειδών.

Στόχος της διοίκησης της εταιρείας ήταν τα 100 σημεία στην Ελλάδα και τα 30 καταστήματα στο εξωτερικό μέχρι το 2013. Ο στόχος έμοιαζε να είναι κοντά, στην πραγματικότητα όμως απείχε έτη φωτός. Η εταιρία είχε εκτεθεί τόσο πολύ σε τράπεζες, προμηθευτές και κόστος λειτουργίας και εργασιών που έσκασε σαν «φούσκα» περίπου όπως η ελληνική οικονομία. Η χαριστική βολή δόθηκε με τη μεγάλη πυρκαγιά του Φεβρουαρίου του 2012 στις εγκαταστάσεις της Ανθούσας. Η καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2012 και αποδόθηκε σε «κουκουλοφόρους ταραξίες», που είχαν προκαλέσει επεισόδια ως αντίδραση στην ψήφιση του μνημονίου. Οι πρώτες πληροφορίες για το περιστατικό είχαν αναφέρει ότι οι «κουκουλοφόροι», αφού χτύπησαν και έδεσαν το φύλακα του χώρου, προκάλεσαν εστίες φωτιάς, που κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο των 20.000 τ.μ. Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας ωστόσο, ο εισαγγελέας θεώρησε ότι στόχος της όλης καταστροφικής επιχείρησης εμπρησμού, ήταν η είσπραξη ασφαλιζόμενου ποσού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους των ιδιοκτητών, οι οποίοι βέβαια αρνήθηκαν τα πάντα.

Αγνό

agno.jpg

 

Οι τίτλοι τέλους για την γνωστή γαλακτοβιομηχανία έπεσαν το 2014 αν και τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από το 2003. Εκείνη την περίοδο είχε αλλάξει χέρια και είχε εξασφαλίσει δάνεια, τα οποία από ένα σημείο και μετά είχαν πάψει να αποπληρώνονται. Συνολικά, 375 εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.

Neoset

neoset.jpg

 

Τι κι αν υπήρξε μια από τις πιο πετυχημένες βιομηχανίες επίπλων; Οδηγήθηκε σε πτώχευση τον Μάρτιο του 2014 και είχε κατασχεθεί το οικόπεδο εργοστασίου της στην Εύβοια. Είναι χαρακτηριστικό πως η εταιρεία εμφάνιζε ζημιές ύψους 53,1 εκατ. Ευρώ.

Nutriart (πρώην Κατσέλης)

nutriart.jpg

 

Η πιο γνωστή αρτοβιομηχανία της Ελλάδας, με δεκαετίες λειτουργίας πίσω της, έβαλε λουκέτο το φθινόπωρο του 2013. Περίπου 500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες έκαναν μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουν στη ζωή την εταιρεία.

Ηλεκτρονική Αθηνών

ilektroniki.jpg

 

Διατηρούσε 44 καταστήματα στην Ελλάδα και άλλα 3 στην Κύπρο. Συνολικά απασχολούσε περίπου 450 εργαζομένους. Μετά από 60 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά πτώχευσε οριστικά στις 9 Μαρτίου 2016, γεγονός που ήρθε ως απόρροια των capital controls κατά βάση.

Softex

softex.jpg

 

Στις ημέρες δόξας της είχε φτάσει να «εκπροσωπείται» σε παραπάνω από τα μισά νοικοκυριά της Ελλάδας. Το brand είναι τόσο ισχυρό που ακόμα και μετά… θάνατον έκανε το θαύμα του.

Δεν θα έπρεπε ποτέ βέβαια να είχε «καταδικαστεί» σε θάνατο ένα τέτοιο brand. Ακόμα και σήμερα σε πολλούς δεν είναι γνωστό ότι το πιο γνωστό σήμα χαρτιού στην Ελλάδα βυθίστηκε στην ανυποληψία και τελικά παρέδωσε πνεύμα, οδηγώντας στην ανεργία και την απελπισία εκατοντάδες εργαζόμενους.

H ιστορία της Softex είναι ταυτισμένη με την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας και συνιστά έναν ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των μεγάλων εγχώριων εταιριών που έφεραν έντονη τη σφραγίδα των νεολληνικών παθογενειών και μέσω αυτών οδηγήθηκαν – όπως και η μαμά πατρίδα – στην πτώχευση.

Carouzos

carouzos.jpg

 

Άλλη μία ιστορική φίρμα ένδυσης έβαλε οριστικά «λουκέτο» τον Μάιο του 2014, έπειτα από 42 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά. Η οικογένεια του ιδρυτή της εταιρείας Αντώνη Καρούζου εξάντλησε κάθε περιθώριο σε εταιρικό και -κυρίως- προσωπικό επίπεδο για να σώσει την επιχείρηση, αφού, όπως είναι γνωστό, εδώ και καιρό έφθασε στο σημείο να υποθηκεύσει το σύνολο των ακινήτων της οικογένειας, κλείνοντας το ένα κατάστημα πίσω από το άλλο.

Πληροφορίες: fortunegreece.com, menshouse.gr, newsbeast.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάκληση για επικίνδυνο προϊόν από ράφια καταστημάτων – Μπορεί να εκραγεί (ΦΩΤΟ)
Ανάκληση για επικίνδυνο power bank καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ανάφλεξής του – Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές
Ανάκληση για επικίνδυνο προϊόν από ράφια καταστημάτων – Μπορεί να εκραγεί (ΦΩΤΟ)
Θεσσαλονίκη: Δρομολογείται το νέο Ογκολογικό – Παραχωρήθηκαν 150 στρέμματα
Υπεγράφη η σύμβαση για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου Α΄», για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου
Θεσσαλονίκη: Δρομολογείται το νέο Ογκολογικό – Παραχωρήθηκαν 150 στρέμματα
Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο
Συνολικά τρεις συλλήψεις από την αστυνομία για κλοπές – Συνελήφθη και 42χρονος που έκλεψε τσάντες από κατάστημα
Θεσσαλονίκη: Πιάστηκαν με κλεμμένα κλιματιστικά από εγκαταλειμμένο κτήριο