Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φιλιππίδης: Μονόδρομος τα δάνεια σε επιχειρήσεις χωρίς αποκλεισμούς

Άρθρο του Παντελή Φιλιππίδη, προέδρου του ΕΣΘ στον Τύπο Θεσσαλονίκης

Του Παντελή Φιλιππίδη

Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στις δυσκολίες της δεκαετής οικονομικής κρίσης έρχεται να προστεθεί και η μετά κορονοϊού οικονομική συνθήκη, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά,  με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παλεύουν για την επιβίωση τους. Η παρατεταμένη αναδουλειά αλλά και η έλλειψη τουριστών έπληξαν όλους τους κλάδους της οικονομίας και κατ’ επέκταση τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.

Η ακύρωση της φετινής ΔΕΘ θα προσθέσει, και αυτή με τη σειρά της, μια επιπλέον γκρίζα πινελιά στη θλιβερή πραγματικότητα. Οι κλάδοι του εμπορίου, της φιλοξενίας και της εστίασης είναι προφανές ότι θα πρέπει να βρουν άλλες πηγές στήριξης για να καλύψουν τις απώλειές τους.

Το πλήγμα στην πραγματική οικονομία της Θεσσαλονίκης από τη ματαίωση της ΔΕΘ είναι μεγάλο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης  κατέθεσε προτάσεις για μέτρα για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου στην κυβέρνηση ήδη από την άνοιξη, τα οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκαν.

Δυστυχώς το πρόβλημα έχει βάθος και δεν λύνεται με τη λογική των ελάχιστων απωλειών. Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούν οι επιχειρηματίες στις υποχρεώσεις πληρωμών τους, καλύπτοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στην ώρα τους, είναι η λήψη δανείου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από όποιο σχετικό οργανισμό (Αναπτυξιακή τράπεζα, ΕΤΕΑΝ κλπ). Δηλαδή λήψη Δανείου, χωρίς αποκλεισμούς, το οποίο θα αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτή ήταν και η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η Πρόταση έγινε για δημιουργία δύο (2) πλατφορμών και την καταγραφή σε αυτές όλων των απωλειών - δαπανών λόγω κορωνοϊού: 1) για το  χρονικό διάστημα από έναρξη έως τέλους lockdown και 2) από την ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων και έως 31/12/2020. (Οι πλατφόρμες είναι αναρτημένες στο site του Συλλόγου).

Ως προτεινόμενος χρόνος πληρωμής ήταν οι 60 ισόποσες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στις πλατφόρμες θα πληρωθούν στην ώρα τους (ΑΜΕΣΑ). Εξυπακούεται ότι δεν θα δινόταν χρήματα απευθείας στον ενδιαφερόμενο, αλλά θα πληρωνόταν ως έναντι οι υποχρεώσεις για λογαριασμό του.

Παράλληλα, χρειάζεται να ληφθεί άμεσα ειδική μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια και ειδικά αυτά της Α΄ κατοικίας. Έτσι θα αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις που σίγουρα θα επηρέαζαν την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χάναμε καταναλωτικό κεφάλαιο από την αγορά.

Επιπλέον προτείνουμε άμεσα την κατάργηση του άδικου φόρου επιτηδεύματος.

Όταν ο τζίρος πέφτει σε βαθμό που οι επιχειρήσεις αδυνατούν να επιβιώσουν, μοιραία σπάει η καταναλωτική αλυσίδα και το πρόβλημα γενικεύεται. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να καταλάβουμε ότι πρέπει να συνδράμουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις προς όφελος όλων (επιχειρηματιών – υπαλλήλων – Κοινωνία – Κράτος). Το σημαντικότερο όλων είναι ότι πρέπει η Κυβέρνηση να δράσει γρήγορα στη σωστή κατεύθυνση για να μην χαθεί από τους επιχειρηματίες Η ΕΛΠΙΔΑ.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ειδικό αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ