Skip to main content

Μανδρίνος: Το κράτος να ισοσκελίσει την ματαίωση της ΔΕΘ

Άρθρο του Ανδρέα Μανδρίνου, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ)

Του Ανδρέα Μανδρίνου

Προέδρου της ΕΞΘ

Ο ξενοδοχειακός κλάδος της Θεσσαλονίκης θεωρούμε ότι το κράτος θα έπρεπε να έχει λάβει την απόφαση αναφορικά με τη ΔΕΘ με μεγαλύτερη προσοχή. Η ΔΕΘ, από τη στιγμή που είχαν ήδη ανακοινωθεί από τη Διοίκηση της όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλά, θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει κάλλιστα με επαγγελματίες και συγκεκριμένους επισκέπτες. Παρ’ όλη λοιπόν την επιβεβλημένη από την υπεύθυνη ομάδα επιστημόνων ματαίωση της φετινής ΔΕΘ, αυτή αποτελεί σίγουρα ένα τεράστιο πλήγμα για της οικονομία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της. Η απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων για τον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης μας είναι δεδομένη όχι μόνο από την ματαίωση της ΔΕΘ αυτής καθαυτής αλλά και από τις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις που ζωντανεύουν κάθε Σεπτέμβριο τη Θεσσαλονίκη και της δίνουν ξανά παλμό μετά το καλοκαίρι. Κάθε χρόνο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στηριζόμαστε στα έσοδα αυτής της εποχής, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανελαστικές υποχρεώσεις μας του χειμώνα. Μπορεί λοιπόν κανείς να καταλάβει ότι η οικονομική ζημιά, ειδικά υπό τις παρούσες πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι ανυπολόγιστη για όλη την τοπική αγορά.

Η υποχρεωτική απαγόρευση λειτουργίας των καταλυμάτων όλη τη φετινή άνοιξη λόγω της πανδημίας και ένα καλοκαίρι που συνεχίστηκε με σοβαρότατα προβλήματα για τον τουρισμό, έφεραν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής αντιμέτωπες με εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές καταστάσεις . Το φθινόπωρο που έχει ξεκινήσει με αυτή την κακή εξέλιξη, προβλέπεται να εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα όπου τα ξενοδοχεία της περιοχής μας δυστυχώς θα χρειαστεί να δώσουν αγώνα για τη βιωσιμότητά τους. Σημειωτέο ότι δεν έχουν επαναλειτουργήσει ακόμη όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας, προβλέπεται δε η κατάσταση αυτή δυστυχώς να συνεχιστεί. Το τέλος του οικονομικού μέτρου ενίσχυσης από την Πολιτεία αναφορικά με την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων μας, που μέχρι αυτή τη στιγμή ισχύει και για τον επόμενο μήνα Οκτώβριο, θα σημάνει τεράστιες απώλειες σε θέσεις εργασίας. Για αυτό το λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη το μέτρο να εξακολουθήσει να ισχύει μέχρι να αρχίσει να διαφαίνεται το τέλος της πανδημίας, προκειμένου οι απώλειες των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις μας να είναι οι λιγότερες δυνατές.

Δεδομένων λοιπόν των συνθηκών, για να μπορέσει να ανασάνει οικονομικά αλλά και να επιβιώσει η Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί άμεσα τη στήριξη της Κεντρικής Κυβέρνησης. Το κράτος πρέπει να βρει τρόπους για να στηρίξει την κοινωνία της περιοχής μας, προκειμένου να ισοσκελιστεί στο μέτρο του δυνατού όχι μόνο το πλήγμα της ματαίωσης της ΔΕΘ αλλά και η οικονομική «πανδημία» της μείωσης των τζίρων και του εισοδήματος των τοπικών επιχειρήσεων. Με ανακούφιση πληροφορηθήκαμε την πιλοτική δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας με την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης σε αυτές συνολικού ποσού εκατόν πενήντα εκατομμυρίων ευρώ. Ανάλογες δράσεις περιμένουμε να πραγματοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον για να μπορέσουν να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Τέλος, το Κράτος πρέπει να φροντίσει να επισπευσθεί η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής της περιοχής μας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσής τους, ούτως ώστε μετά τη λήξη της πανδημίας η Θεσσαλονίκη να έχει αναβαθμιστεί σημαντικά ως προς τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές της και να έχει ενισχυθεί η ανάπτυξη της.

Στα πλαίσια του πολιτικο – οικονομικού φόρουμ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, αναμένουμε με αγωνία και προσοχή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ευελπιστώντας στην άμεση θεσμοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας μας.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ειδικό αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου