Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσακίρης από Θεσσαλονίκη: Τα 24 δισ. θα "αγγίξει" το νέο ΕΣΠΑ

Τι είπε για το "δίχτυ προστασίας" που δημιουργήθηκε για επιχειρήσεις - Τοποθέτηση στο Thessaloniki Helexpo Forum

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα 24 δις. ευρώ περίπου φαίνεται ότι θα «αγγίξει» το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, μαζί με την εθνική συμμετοχή, έναντι των 21 δις. ευρώ αυτήν την προγραμματική περίοδο, όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας σήμερα στο πάνελ του Thessaloniki Helexpo Forum με θέμα «Ρευστότητα, χρηματοδοτικά εργαλεία και ΕΣΠΑ».

Ο υφυπουργός που είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων είπε πιο συγκεκριμένα, επικαλούμενος το τεχνικό δελτίο που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ότι φαίνεται πως το νέο ΕΣΠΑ μαζί με την εθνική συμμετοχή θα ανέλθει λίγο πιο κάτω από τα 24 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για ένα έξτρα βοήθημα, που θα βοηθήσει μακροπρόθεσμα στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. 

Το νέο ΕΣΠΑ όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσακίρης θα είναι «εντελώς διαφορετικό, πολύ πιο απλό και πολύ πιο γρήγορο», ενώ η διαδικασία θα είναι περισσότερο ψηφιοποιημένη.

Είπε πως όταν ήρθε στην Ελλάδα ανακάλυψε ότι η γραφειοκρατία που έχει βάλει η Ελλάδα στο ΕΣΠΑ, είναι μιάμιση φορά παραπάνω από αυτήν που έχει βάλει η Ευρώπη. Έφερε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της συγκριτικής αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι είναι κάτι που το επέβαλε η ελληνική γραφειοκρατία.

Μπορεί να υπάρχει όπως τόνισε το σύστημα, όπως γίνεται συνήθως στις άλλες χώρες, «first in, first out», δηλαδή καταθέτεις, περνάς τη βάση και παίρνεις το ποσό. Όποιος είναι πιο γρήγορος εντάσσεται και έχει 6 μήνες καιρό να κάνει την επένδυση. Αν δεν την κάνεις τη χάνεις και έρχεται ο επόμενος στη λίστα. Μίλησε για ένα σύστημα «που τρέχει συνέχεια» και μάλιστα με πολύ λίγες ανάγκες σε επίπεδο υπηρεσιών «και γίνεται η δουλειά».

panel_xrhmatodotika_espa.jpg

«Δίχτυ προστασίας»

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δίχτυ προστασίας που δημιούργησε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

-Ξεκινήσαμε όπως τόνισε με το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου των υφιστάμενων δανείων ΜμΕ, το οποίο χρηματοδότησε 100% τους τόκους δανείων που είχαν. Στο πρόγραμμα ύψους 350 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν 30.000 επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά 450.000 εργαζόμενους.

-Η κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ενισχύσεις μικρού μεγέθους σε πάρα πολλούς δικαιούχους. Αυτήν τη στιγμή τρέχει η 3η φάση και θα υπάρξει και 4η όπως τόνισε. «Η 1η και 2η φάση ενίσχυσε περίπου 150.000 επιχειρήσεις με μέσο όρο επιδότησης τις 12.500-13.000. Ο αριθμός των επιχειρήσεων θα διπλασιαστεί με τις επόμενες φάσεις. Έως τώρα το μέτρο αυτό έχει κοστίσει κάτι λιγότερο από 2 δις εκ των οποίων το 1 δις. είναι ΕΣΠΑ.

-Σε ότι αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας ανέφερε ότι άλλαξε το υπάρχουν ΤΕΠΙΧ και μέσα από εκεί έως σήμερα 12.000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνειο με μέσο όρο δανείου γύρω στις 140.000 ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και την τρίτη φάση, άλλες 6.000 επιχειρήσεις για 850 εκατ. ευρώ. Και αυτό το πρόγραμμα αφορούσε ΜμΕ και ήταν εξολοκλήρου από πόρους ΕΣΠΑ.

-Για το Εγγυοδοτικό είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Έως σήμερα περίπου 6000 επιχειρήσεις έχουν λάβει δανειοδότηση. Το εγγυοδοτικό αφορά και μεγάλες επιχειρήσεις με μέσο όρο δανείου τις 300.000 ευρώ περίπου στις ΜμΕ και 4,6 εκ. στις μεγάλες.

«Δημιουργήσαμε πλέγμα δράσεων και προγραμμάτων, ξεκινώντας από 13.000 ευρώ μ.ό. ενίσχυσης, περνώντας μετά στο ΤΕΠΙΧ με 136.000 ευρώ μ.ό. δανείων και ένα βήμα ακόμη παραπάνω στο εγγυοδοτικό με μ.ό για ΜμΕ τις 300.000 ευρώ.

«Όλα αυτά με πόρους του ΕΣΠΑ που υπολογίζουμε έως το τέλος του 2020 συνολικά θα έχουν διοχετευθεί στην αγορά περίπου 12 δις. ευρώ ίσως και κάτι παραπάνω», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι πρόθεση του υπουργείου ήταν το δίχτυ προστασίας να «πιάσει» όσο δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ προανήγγειλε συνέχεια με νέα προγράμματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν μόνιμοι εγγυοδοτικοί μηχανισμοί για ΜμΕ, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Έκλεισε λέγοντας ότι πίσω από τις επιχειρήσεις υπάρχουν άνθρωποι, εργαζόμενοι οι οποίοι είναι η κινητήριος δύναμη των επιχειρήσεων και πρέπει να προσέξουμε εξίσου και αυτούς. Αναφέρθηκε στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι το υπουργείο όπου μπορούσε χρησιμοποίησε τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας. «Δεν είναι απλό, είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, αλλά τουλάχιστον τα στοιχεία που βλέπουμε είναι ενθαρρυντικά ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά σε ότι αφορά το θέμα των εργαζομένων», σημείωσε.

ΕΕΤ: Θα πέσουν 18 δις. στην ελληνική αγορά το 2020

Την εκτίμηση ότι η συνολική ρευστότητα που θα «πέσει» στην οικονομία το 2020 θα ξεπεράσει τα 18 δις. ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα έρθουν 2,5 δις. από όλα τα ΤΕΠΙΧ και περίπου 11 δις. μοχλευμένα από τα εγγυοδοτικά Α΄και Β΄ ενώ σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και αυτά που θα διαθέσει το τραπεζικό σύστημα. Χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα «να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες, τα περιθώρια και τους περιορισμούς που δίνουν αυτά τα προγράμματα για να δώσουμε ρευστότητα «χωρίς να υπερβαίνουμε όρια φερεγγυότητας».

Τόνισε επίσης «τη δέσμευση των τραπεζών να στηρίξουν με κάθε τρόπο την επιχειρηματικότητα και κυρίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ενώ υποστήριξε ότι παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε και το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία με τον κορωνοϊό, το τραπεζικό σύστημα κάνει κάθε προσπάθεια για να για να διατηρήσει το μομέντουμ και την καλή κατάσταση στην οποία βρέθηκε στην αρχή της χρονιάς.

Είπε ακόμη ότι τόσο το κράτος όσο και οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν άμεσα στην ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα.

 

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, σημείωσε ότι η Τράπεζα έγκαιρα, με τη συνδρομή του κ. Τσακίρη σχεδιάζει φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχο να πριμοδοτήσει την αγορά και να δώσει κίνητρα για επενδύσεις σε ΜμΕ στο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων. «Στην ουσία να συμβάλουμε σε αυτό που ανέδειξε κατά τη γνώμη μου η πανδημία για τη χώρα, ότι χρειάζεται αλλαγή και επαναπροσδιορισμός παραγωγικού μοντέλου, με στόχους βιωσιμότητας και σταθερότερης αναπτυξιακής προοπτικής», τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι ο κ. Τσακίρης ήταν ο αρχιτέκτονας του Equifund, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικά, καλά, παραδείγματα για τα ιδιωτικά κεφάλαια και τη λειτουργία τους στην ελληνική αγορά.

 

Η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου ανέφερε ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι το τέλος του έτος εκτός από τα άλλα προγράμματα αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών της οικονομίας η πολιτεία αποφάσισε να διοχετεύσει μέσω του τραπεζικού συστήματος άμεση ρευστότητα 9 δις για κεφάλαιο κίνησης. Πρωταρχικός στόχος όπως τόνισε ήταν η γρήγορη απορρόφησή τους και εκεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κλήθηκε να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. «Μέχρι σήμερα μέσα από τα δυο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία  το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, έχουν εγκριθεί 5,2 δις. ευρώ, 19.000 δάνεια αθροιστικά και μέχρι τέλος του χρόνου το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 9 δις ευρώ» όπως τόνισε. Από αυτά, όπως σημείωσε έχει εκταμιευθεί το 70% των δανείων. Τα 3,5 από τα 5,2 δις είναι ήδη στην αγορά και αυτό έγινε σε τρεις μήνες», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια έκανε γνωστό πως αθροιστικά στην περιφέρεια της Μακεδονίας (τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας) έχει δοθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 1 δισ.ευρώ, σε 3.800 δάνεια, με μέσο όρο δανείου τις 260.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά στη μεταποίηση έχουν δοθεί 1,2 δισ.ευρώ, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί 750 εκατ.ευρώ

Η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τις επιχειρήσεις και την οικονομία, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο σύνδεσμος για το συγκεκριμένο θέμα. Κατά τον ίδιο κυρίαρχο θέμα στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ πρέπει να είναι η περιφερειακή ανάπτυξη.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρευστότητας ως πρόβλημα των ίδιων των ΜμΕ επιχειρήσεων. Όχι ως πρόβλημα των εργαλείων χρηματοδότησης, του τραπεζικού συστήματος της χώρας και των δημόσιων πολιτικών που καλούνται να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά ως πρόβλημα του ίδιου του ιδιωτικού τομέα».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Πάνας βουλευτής ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ είπε ότι θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο ανταγωνιστικό, να υπάρξει πιο συγκεκριμένη διαχείριση και να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την αξιολόγηση των δράσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εργασίες κοπής πρασίνου πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις