Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στα «ύψη» τα ενοίκια στα σπίτια - Η πιο ακριβή περιοχή (ΦΩΤΟ)

Τι ακίνητα αναζητούν οι ενοικιαστές και σε τι τιμές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις προκύπτει για την τρέχουσα περίοδο σε ότι αφορά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων, σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η RE/MAX Ελλάς. Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,8%, ενώ στη Θεσσαλονίκη 2,0%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα η υγειονομική κρίση και τα νέα δεδομένα που ισχύουν τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις ενοικιάσεις, όπως κάποιοι πίστευαν, αλλά το αντίθετο: μία σταθεροποίηση με ανοδικές τάσεις στη ζήτηση για ενοικίαση και σε ορισμένες περιπτώσεις και στις τιμές.

Σύμφωνα με τη RE/MAX Ελλάς το γεγονός αυτό εξηγείται σε ορισμένες περιπτώσεις από την αυξημένη ζήτηση σε αντιπαραβολή με την περιορισμένη διαθεσιμότητα ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, καθώς η προσδοκία ότι θα υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα λόγω της σταδιακής υποχώρησης του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχει ακόμα επαληθευτεί στην ελληνική αγορά αφήνοντας ταυτόχρονα ανεπηρέαστη την πορεία των τιμών.

Μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης για τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Θανάσης Σαρακίνος, εκπαιδευτής της RE/MAX Ελλάς, ανέφερε ότι η συνολική διάθεση ήταν να «ανέβει» παραπάνω η αγορά και λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού, κρατήθηκε σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο. Δηλαδή ενώ η διάθεση μπορεί να ήταν να ανέβει κατά ένα 10% τελικά στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε ότι η αύξηση ήταν στο 2%. Σε ότι αφορά τα ακίνητα που βρίσκονται σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, ο ίδιος επισημαίνει ότι αν και εκφράζεται πρόθεση μετατροπής βραχυχρόνιων μισθώσεων σε μακροχρόνιες οι περισσότεροι που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται ακόμη σε σκέψεις.

Γενικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης η ζήτηση για ενοικιάσεις κατοικιών ξεπερνά την διαθεσιμότητα αυτήν την στιγμή και αυτό ισχύει σε όλα τα οικιστικά ακίνητα και όχι μόνο για τη φοιτητική στέγη που αυτήν την περίοδο είναι στο προσκήνιο. Κυρίως στην ανατολική Θεσσαλονίκη παρατηρείται μεγαλύτερο πρόβλημα.

Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το σύνολο του δικτύου της RE/MAX στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2020, προσδιορίστηκαν τόσο οι τιμές ενοικίασης ανά περιοχή (σε ευρώ ανά τ.μ.) όσο και το προφίλ του ζητούμενου ακινήτου και η τάση της ζήτησης. Φαίνεται εξάλλου ότι τα νέα δεδομένα με τον κορωνοϊό δεν έχουν επηρεάσει την αναζήτηση φοιτητικής στέγης, δηλαδή αυτοί που έπρεπε να αναζητήσουν στέγη γιατί πέρασαν σε πόλη μακριά από το τόπο κατοικίας τους μπήκαν στη διαδικασία να το κάνουν. Πάντως ο κ. Σαρακίνος διευκρινίζει ότι αυτήν την στιγμή έχουμε εικόνα μέχρι και τον Αύγουστο αλλά η κύρια ζήτηση των φοιτητών τελειώνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε δεν έχουμε ακόμη ολόκληρη την εικόνα.   

 

Τι ακίνητα αναζητούν οι ενοικιαστές

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το προφίλ του δημοφιλέστερου ακινήτου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές προτιμούν τα μικρά διαμερίσματα 1-2 υπνοδωματίων, ηλικίας έως 20ετών ή και παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ανακαινισμένα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα  Πανεπιστήμια, η ζήτηση αφορά στα διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, ανεξαρτήτου ηλικίας αλλά ανακαινισμένα εμβαδού 40-50 τ.μ., και μηνιαίου ενοικίου από 300 έως 400 ευρώ. Όσο απομακρύνεται κανείς από το κέντρο , στη κορυφή των προτιμήσεων  βρίσκονται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων εμβαδού 60-100 τ.μ. με τις τιμές των ενοικίων να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 400 - 550 ευρώ. Σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης (από Νεάπολη έως Κορδελιό) οι ενοικιαστές επιλέγουν διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 60-90 τ.μ., μέχρι 20ετίας και ύψος ενοικίων 250 - 400 ευρώ. Στην ανατολική πλευρά της πόλης, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων ηλικίας έως 20 ετών σε καλή κατάσταση εμβαδού 60 έως 90 τ.μ. και σε τιμές 350 έως 500 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως στο Πανόραμα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για μεζονέτες εμβαδού από 150 έως 250 τ.μ., ηλικίας έως 15ετών με τιμή ενοικίασης 700-900 ευρώ.

Στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές γύρω από αυτό , προτιμώνται διαμερίσματα 1-2 δωματίων, ανακαινισμένα και ανεξαρτήτου παλαιότητας, εμβαδού 50-100 τ.μ. , για όλες τις χρήσεις  με ενοίκιο που κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ. Σε συγκεκριμένες περιοχές , όπως για παράδειγμα στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια, στην Αγία Παρασκευή και στη Ν. Ιωνία, προτιμώνται διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, γύρω στα 60 -100 τ.μ., έως 20 ετών, με τις τιμές να κυμαίνονται από 400 έως 700 ευρώ. Σε περιοχές κοντά στον Πειραιά, όπως είναι ο  Κορυδαλλός και η Νίκαια, εξακολουθούν να ζητούνται τα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων, εμβαδού 70-100 τ.μ.  σε τιμές από 350 έως 700 ευρώ.  Τέλος, σε περιοχές των βορείων προαστίων όπως η Κηφισιά ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες 150-300 τ.μ., 20ετίας με το ύψος του ενοικίου να είναι από 1.200 ευρώ και πάνω.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις της επικράτειας όπως είναι ο Βόλος, η Λάρισα, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και το Ηράκλειο, οι ενοικιαστές προτιμούν διαμερίσματα 1 υπνοδωματίου, 40-50 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών, με τις τιμές να διαμορφώνονται από 200 έως 350 ευρώ αλλά και 2 υπνοδωματίων, 70-90 τ.μ., έως 20 ετών ή παλιότερα (ανακαινισμένα), σε τιμές από 300 μέχρι 450 ευρώ. Στην Καστοριά, την Καρδίτσα, τις Σέρρες, την Ηγουμενίτσα και την Σπάρτη προτιμούνται για ενοικίαση διαμερίσματα κυρίως 2 υπνοδωματίων, εμβαδού από 70 έως 00 τ.μ., ηλικίας έως 20 ετών και ύψος ενοικίου 300 - 350 ευρώ.

 

Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τις επιλογές των ενοικιαστών

 

Τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν προϋπόθεση για να προχωρήσουν στη μίσθωση ενός ακινήτου είναι το πόσο ασφαλές και οικονομικό είναι το συγκεκριμένο ακίνητο αλλά και οι παροχές που διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.

Αναλυτικότερα, τα  πλέον επιθυμητά χαρακτηριστικά είναι:

-η  αυτονομία θέρμανσης (με προτίμηση στο φυσικό αέριο),

-η  καλή κατάσταση του ακινήτου (εάν & πότε ανακαινίσθηκε)

-η διαθέσιμη θέση στάθμευσης

Ακολούθως, αυτά τα οποία σχετίζονται με εξοικονόμηση χρημάτων  και την άνεση των ενοικιαστών είναι: το μέγεθος των δωματίων, η κατάσταση των κουφωμάτων, η ύπαρξη ασανσέρ και ο όροφος.

 

Μικρή αύξηση στις τιμές των ενοικίων

Οι τιμές των ενοικίων σε πανελλαδική κλίμακα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5,8%. Αναλυτικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν κατά 6,7%, στη Θεσσαλονίκη 2,0% και στην περιφέρεια και στα νησιά 5,7%.

Στις περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στο 2%, ενώ στις περιοχές Φαλήρου, Χαριλάου και Άνω Πόλης οι τιμές ξεπέρασαν οριακά το 7%.  Στην Δυτική Θεσσαλονίκη καταγράφηκε οριακή αύξηση 1,2% κατά μέσο όρο, με περιοχές όπως ο Εύοσμος και η Νεάπολη να σημειώνουν αύξηση κατά 4,5% και 5% αντίστοιχα. Τέλος, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο οι τιμές των ενοικίων εμφάνισαν μία οριακή πτώση κατά 1,7%, με την περιοχή της Πυλαίας να κυμαίνεται στο 3% όσον αφορά στη μείωση των ενοικίων.

Συνολικά η αύξηση που παρατηρήθηκε για το κέντρο της Αθήνας ανήλθε σε 5%, ενώ σε περιοχές όπως είναι το Κολωνάκι και ο Λυκαβηττός έφτασε στο 8,7% και 6,1% αντίστοιχα.

Στα βόρεια προάστια, οι τιμές στο σύνολο τους «ανέβηκαν» κατά 5,4%, με περιοχές όπως το Μαρούσι, ο Χολαργός και η Κηφισιά να ξεπερνούν οριακά το 7%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν και οι τιμές στα νότια προάστια (αύξηση 7,2%) με την μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στην περιοχή του Ελληνικού και της Βούλας κατά 8,2% και 7,9% αντίστοιχα. Θετικό ήταν το πρόσημο και για τα δυτικά προάστια της Αττικής καθώς τα ενοίκια παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6% .

Στην περιοχή του Πειραιά και στις λοιπές όμορες περιοχές, καταγράφηκαν αυξητικές τάσεις 6,4%, ενώ ξεχωρίζουν οι περιοχές της Νίκαιας και του Πειραιά, όπου τα ποσοστά αγγίζουν το 9% και το 8% αντίστοιχα .

Από τις υπόλοιπες περιοχές , ο Βόλος βρίσκεται μπροστά στην αύξηση των τιμών με 16%, έπεται η Καβάλα και η Καλαμάτα με 10% και 8% αντίστοιχα. Μειώσεις στις τιμές  παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Λάρισας, των Ιωαννίνων και της Σπάρτης από 2% έως 8%, ενώ αμετάβλητες έμειναν οι τιμές στην Καρδίτσα και  την Καστοριά.

times-thessaloniki.jpg

Κεντρική φωτογραφία: Λάμπρος Καζάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ