Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καμπανάκι από ΕΟΚΕ: Οι μισές επιχειρήσεις θα κλείσουν σε 6 μήνες

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μέσα από νέα γνωμοδότησή της

Υπό τον φόβο του κλεισίματος των μισών –και ίσως περισσοτέρων- επιχειρήσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μέσα από νέα γνωμοδότησή της.

Σύμφωνα, με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση η κρίση που προκάλεσε ο COVID-19 ενισχύει την ανάγκη για ένα ενωτικό πλάνο, ώστε να υπάρξει στήριξη στις επιχειρήσεις και στο σχετικό εργατικό δυναμικό που απασχολούν. Περί τις 175 οργανώσεις που εκπροσωπούν τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, που αποδεικνύει τις έντονα αρνητικές επιπτώσεις σε μεγάλα ποσοστά.

panagiotis_gkofas.jpeg

Η γνωμοδότηση εκπονήθηκε με σκοπό να απαντήσει στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τον Τουρισμό και τις Μεταφορές από το 2020 και έπειτα, με τον εισηγητή της Παναγιώτη Γκόφα να επισημαίνει τα εξής:

-Είναι απαραίτητο να θεσπιστεί από την ΕΕ ένας μηχανισμός για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων στήριξης, καθώς πολλές οργανώσεις που συμμετείχαν στην έρευνα κατήγγειλαν τη μη παροχή οικονομικής βοήθειας σε συνέχεια της εξαγγελίας της ΕΕ για τη διάθεση κονδυλίων, λόγω είτε της γραφειοκρατίας είτε άλλων εμποδίων στη χώρα τους».

-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να περιμένει να βυθιστεί ο τουριστικός κλάδος ως το λαιμό στα προβλήματα. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό διάσωσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων πάραυτα. Σε έξι μήνες θα είναι πολύ αργά, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν πτωχεύσει έως τότε. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Κύπρος.

-Η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλεια των ταξιδιών. Θα ήταν ιδανική η δημιουργία ενός “Διαβατηρίου υγείας της ΕΕ”, με εναρμονισμένο έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF) και κωδικούς QR, σε συνδυασμό με μια πολυγλωσσική πλατφόρμα υγειονομικής βοήθειας. Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κωδικό QR για να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες υγείας στη χώρα που επισκέπτονται. Αν όλα τα κράτη μέλη συμφωνούσαν να μοιράζονται τόσο τις νέες πληροφορίες του εντύπου PLF όσο και τα δεδομένα των εργαστηριακών εξετάσεων των ταξιδιωτών, τότε θα μπορούσαμε να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας όσον αφορά τους πόρους δοκιμών. Αν όλα τα κράτη μέλη αποφάσιζαν να υιοθετήσουν την ίδια πλατφόρμα PLF, τότε όλα τα διαπιστευμένα εργαστήρια θα μπορούσαν να κοινοποιούν τα αποτελέσματα μέσω της ίδιας της πλατφόρμας, δημιουργώντας έτσι ένα διαβατήριο COVID-19 για όλους τους ταξιδιώτες, το οποίο θα ήταν αξιόπιστο και θα εξασφάλιζε την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τις μετακινήσεις.

-Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ταχύτερη δυνατή παροχή ρευστότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζομένους αυτών. Το πρόγραμμα “SURE” που έχει ως αντικείμενό του τον περιορισμό της ανεργίας, οφείλει ναανακουφίσει τους ανέργους του τουριστικού κλάδου και να θέσει τις σωστές μισθολογικές αντισταθμίσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2021.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ