Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχεται βαρύς χειμώνας στην εστίαση – Στροφή στο take away

Την ανάγκη να μπουν διαφορετικά ωράρια λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ τονίζει η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης», ενώ αναφέρει πως υπήρξε εμπαιγμός στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Αντιμέτωποι με ένα δύσκολο χειμώνα είναι οι εκπρόσωποι της εστίασης που μετά τον μειωμένο τζίρο των προηγούμενων μηνών, και την καραντίνα που είχε προηγηθεί, βλέπουν τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη να τους οδηγεί σε νέες περιπέτειες.

«Η κατάσταση είναι οριακή για κάποιες επιχειρήσεις. Αν συνεχιστεί αυτή η αβεβαιότητα σίγουρα θα δούμε περισσότερα λουκέτα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι συμβαίνουν τώρα. Το ξέρουν και όσοι εργάζονται στον κλάδο, αλλά και η κυβέρνηση. Και είναι φυσικό να χαθούν θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η ανεργία. Δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει εύκολα η πολιτεία αυτό που συμβαίνει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που δεν ξέρουμε τι έκταση θα πάρει και πότε θα βρεθεί η θεραπεία για την πανδημία», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο εστιάτορας κ. Χρήστος Κουδούνης εκπροσωπώντας την «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης».

Ο ίδιος είπε πως ο κλάδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα όσα καθορίζει η κεντρική εξουσία, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει και καλή συνεργασία από τους συναδέρφους της εστίασης.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα. Είμαστε εγκλωβισμένοι από την κεντρική εξουσία. Πρέπει να εξηγήσουμε στην κεντρική εξουσία ότι υπάρχουν κάποιοι λάθος χειρισμοί. Για παράδειγμα δεν μπορεί να έχει το ίδιο ωράριο ένα εστιατόριο με ένα μπαρ. Σε ένα εστιατόριο δεν υπάρχει συνωστισμός, ούτε η πιθανότητα να παρατηρηθούν συμπεριφορές που να ξεφεύγουν. Θα πρέπει να διαφοροποιηθούν οι ώρες λειτουργίας όπως έγινε και με τα take away. Ένας ακόμη εμπαιγμός έγινε με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Ενώ στις δύο προηγούμενες το ποσό δίνονταν με βάση την απώλεια του τζίρου, στην τρίτη μπήκε μια παράμετρος για τις επιχειρήσεις που μπήκαν σε αναστολή και το τελικό ποσό δεν ξεπερνούσε τις 2000 ευρώ. Δόθηκαν πολύ λίγα χρήματα και αυτό δεν αρμόζει σε μια σοβαρή κυβέρνηση», ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε πως κάθε επιχείρηση θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα που έχουν οριστεί για τον περιορισμό της πανδημίας. «Οφείλουμε να πείσουμε τους συναδέρφους μας να λειτουργούν σωστά ακολουθώντας τους νόμους και κανόνες. Ως κλάδος πρέπει να αντιληφθούμε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται κανονικά και η παραβατικότητα κάποιων μπορεί να οδηγήσει στην εντύπωση πως η εστίαση έχει ανυπάκουα παιδιά που δεν σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους».

Σχολίασε πως όλοι έχουμε ατομική ευθύνη, και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην διαδοθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός. «Όλοι με σύνεση και κατανόηση, πιάνοντας το χέρι ο ένας του άλλου να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», τόνισε.

Σε ερώτησή μας στο αν μπορεί η χώρα μας να εφαρμόσει κάποια καλή πρακτική του εξωτερικού σχολίασε πως «δυστυχώς προερχόμαστε από μια δεκαετή οικονομική κρίση και αυτό μας βάζει σε διαφορετική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους. Σκεφτείτε πως για παράδειγμα στην Γερμανία ένα ταξί που σταμάτησε να δουλεύει λόγω του κορωνοϊού ήταν πιθανό να πάρει έως 25.000 ευρώ επιδότηση, ενώ εδώ φυσικά και δεν μιλάμε για τέτοια μεγέθη που θα έδιναν μια ανάσα σε έναν επιχειρηματία, όμως ούτε για επιδοτήσεις, αλλά για επιστρεπτέα προκαταβολή, χρήματα δηλαδή που θα πρέπει να επιστραφούν πίσω μελλοντικά».

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι σε ένα ενδεχόμενο νέο lockdown ο κ. Κουδούνης ανέφερε πως «οι πιο πολλές επιχειρήσεις θα στραφούν στο take away και θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν. Παράλληλα οι ιδιοκτήτες θα δουν πόσους υπαλλήλους θα μπορέσουν να κρατήσουν. Θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους βάζοντας νερό στο κρασί τους, όσο μπορούν».

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ