Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα πάρουν λιγότερα χρήματα – Τι αλλάζει φέτος

Οι αναστολές συμβάσεων αλλάζουν το φετινό δώρο Χριστουγέννων

Με διπλό υπολογισμό και διπλή πληρωμή θα καταβληθεί φέτος το δώρο Χριστουγέννων 2020 χιλιάδων εργαζομένων. Η επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας θα έχει αντίκτυπο στο ποσό του δώρου Χριστουγέννων το οποίο θα είναι μειωμένο για όσους έχει ανασταλεί ή θα ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Επίσης η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων θα γίνει σε δύο δόσεις, αφού θα καταβληθεί το ποσό του δώρου που αντιστοιχεί στις αναστολές από το κράτος περίπου στις 15 Δεκεμβρίου και το ποσό που αντιστοιχεί στον μισθό θα καταβληθεί από τον εργοδότη μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Έτσι το κράτος θα πληρώσει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας, ενώ βάση υπολογισμού για το ποσό που θα καταβάλλει το κράτος θα είναι το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή τα 534 ευρώ ανά μήνα. Αντίθετα για τους υπόλοιπους μήνες, το τμήμα του Δώρου θα καταβληθεί από τον εργοδότη με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του εργαζομένου.

Ωστόσο ευνοημένοι θα βγουν οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας – με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση – και με μισθούς κάτω των 534 ευρώ το μήνα οι οποίοι μπορεί και να πάρουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων από τον τρέχοντα μισθό τους.

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.

Παραδείγματα :

1. Εργαζόμενος που δεν μπήκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας του το διάστημα 1η Μαΐου ως 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πάρει ολόκληρο το μισθό του ο οποίος θα καταβληθεί από τον εργοδότη μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

2. Εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ που τέθηκε σε αναστολή για τρεις μήνες θα πάρει δώρο Χριστουγέννων από το κράτος ως εξης: θα υπολογιστεί επί ποσού αποδοχών 534 ευρώ, δηλαδή σε 92 ημέρες σύμβασης εργασίας αναλογούν 9,68 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 534 ευρώ/μήνα: 25 ημέρες = 21,36 ευρώ ημερομίσθιο x 9,68 = 206,76 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από το κράτος πιθανότατα στις 15 Δεκεμβρίου. Το υπόλοιπο που θα πάρει από τον εργοδότη για 5 μήνες που είναι 153 ημέρες σύμβασης εργασίας και αναλογούν 16,10 ημερομίσθια επιδόματος, άρα 800 ευρώ/μήνα : 25 ημέρες = 32 ευρώ ημερομίσθιο x 16,10 = 515,20 ευρώ. Το ποσό αυτό θα το πάρει από τον εργοδότη μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Έτσι το Δώρο Χριστουγέννων θα είναι φέτος μειωμένο συγκριτικά με τον ονομαστικό μισθό, για όσους μισθωτούς μπήκαν σε αναστολή, ιδιαίτερα για όσους τέθηκαν αρκετούς μήνες σε αναστολή εντός του 8μηνου Μάιος – Δεκέμβριος.

Πηγή: dikaiologitika.gr  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημογλίδου για Panic Button ανηλίκων: Είναι για γονείς και παιδιά - Πώς λειτουργεί
Πρόκειται για μία εφαρμογή που θα την έχουμε μέσα στον επόμενο μήνα και θα λέγεται «SafeYouth», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ.
Δημογλίδου για Panic Button ανηλίκων: Είναι για γονείς και παιδιά - Πώς λειτουργεί