Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρευνα ΕΕΘ: Μόλις το 4,7% των επαγγελματιών προχώρησε σε απολύσεις

Όπως προκύπτει οι επιχειρήσεις δεν ακολούθησαν την ευκολία της μετακύλισης της πίεσης προς τους εργαζόμενους

Μ.Κ.

Μόλις το 4,7% των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει σε απολύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) σε δείγμα 1.030 μελών του. Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει και μία τάση αποξένωσης των ανθρώπων της αγοράς από τις Τράπεζες.

Μόλις ένας στους τέσσερις υπέβαλε κάποιο αίτημα σε Τράπεζα, ενώ από αυτούς μόλις ένας στους τρεις βρήκε θετική ανταπόκριση. Ο Πρόεδρος της Εταιρίας “To The Point” Δημήτρης Κατσαντώνης παρουσίασε κάποια στοιχεία της δημοσκόπησης στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση, θα παρουσιαστεί αναλυτικά την προσεχή Δευτέρα στη διάρκεια εκδήλωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή και του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση που θα παρουσιαστεί διαδικτυακά, θα γίνει και παρουσίαση με τα μέτρα στήριξης που πήραν οι Κυβερνήσεις επτά ευρωπαϊκών κρατών (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τσεχία).

eeth.jpg

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη ενώ τα μέλη του ΕΕΘ που συμμετείχαν στην έρευνα επιζητούν περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία, δεν ακολούθησαν την ευκολία της μετακύλισης της πίεσης προς τους εργαζόμενους. Μόλις 4,7% προχώρησε σε απολύσεις. Περίπου οι μισοί αξιοποίησαν το μέτρο αναστολής συμβάσεων. Έγινε δηλαδή σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, προσπάθεια να στηριχθεί ο κόσμος της εργασίας. Κατά τον κ. Κατσαντώνη αυτό το στοιχείο δείχνει μια μαχητική στάση των μελών και όχι μια στάση απελπισίας. Το δεύτερο σημείο στο οποίο στάθηκε αφορούσε τη σχέση των επαγγελματιών/μελών του ΕΕΘ με τις τράπεζες με τον κ Κατσαντώνη να κάνει λόγο για τάση αποξένωσης από το τραπεζικό σύστημα.

Εξάλλου, από χθες «τρέχει» και μια συμπληρωματική έρευνα, με βάση τις νέες εξελίξεις και το νέο Lockdown στη Θεσσαλονίκη ώστε να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη έρευνα που έγινε από 10-19 Οκτωβρίου αλλά και να διαπιστωθεί ποια είναι η στάση των επαγγελματιών αυτήν την στιγμή. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, προκύπτει ότι έχει ενταθεί η αρνητικότητα σε οτιδήποτε ήταν αρνητικό στην προηγούμενη έρευνα.

«Μιλάμε για έναν πόλεμο στην οικονομία της πόλης και της χώρας», είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης, σημειώνοντας ότι μέσα από την εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα, θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Σχολιάζοντας το 2ο Lockdown εξέφρασε το φόβο ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν δεν θα ξανανοίξουν, ενώ χαρακτήρισε «φιάσκο» αυτό που έγινε με το take away χθες.  Η πολιτεία πρέπει να σκύψει στα προβλήματα που υπάρχουν τόνισε. Ο πρόεδρος του ΕΕΘ ζήτησε «πάγωμα όλων των υποχρεώσεων προς το δημόσιο».

Ειδικότερα, ζήτησε περισσότερα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, χωρίς τα οποία «η κοινωνία θα καταρρεύσει αμέσως μετά τις επιχειρήσεις. «Ζητάμε πάγωμα κάθε οφειλής, φόρου, τέλους και κάθε δόσης ρύθμισης στο Δημόσιο, μείωση ενοικίων και αναστολή των ελέγχων, όπως και σοβαρές ενισχύσεις. Μόνο με τέτοια σοβαρά μέτρα θα επιβιώσουμε σε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

 «Τα στοιχεία της Δημοσκόπησης δείχνουν ότι οι Τράπεζες τελικά δίνουν χρήματα σε όσους δεν τα χρειάζονται», πρόσθεσε ο Χριστόφορος Εδιάρογλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΔΣ του ΕΕΘ, που σημείωσε ότι «αποτυπώνουν εκτός από την βαθιά απογοήτευση και μία κατάσταση πολέμου, στην οποία τα μέλη του ΕΕΘ, οι απλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης μας, εμφανίζονται αποφασισμένοι να παλέψουν και αυτήν την κρίση, μαζί με τους υπαλλήλους τους, χωρίς απολύσεις αλλά με διάθεση για σκληρό αγώνα».

Στην εκδήλωση της Δευτέρας θα παρουσιαστεί ακόμη και συγκριτικός πίνακας με τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τσεχία. Όπως τόνισε ο Δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης, που επιμελήθηκε της μελέτης, η Ελλάδα είναι άνω του μέσου όρου στη στήριξη των μισθών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση και κοντά στη μέση ευρωπαϊκή πρακτική για την παροχή δανείων. Ωστόσο, σε άλλες χώρες διαπιστώνει κανείς ότι γίνεται ευρύτερη χρήση της πολιτικής επιδοτήσεων («λεφτά από το ελικόπτερο»), πολιτική που άρχισε να διευρύνεται και στην Ελλάδα με τη «μη επιστρεπτέα προκαταβολή».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ. από:

από την ιστοσελίδα του ΕΕΘ (www.eeth.gr) , το κανάλι του ΕΕΘ στο Youtube ή τη σελίδα του ΕΕΘ στο Facebook.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ