Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Γιατί δεν ανοίγουν τα μαγαζιά με click away - Τα καλά και κακά νέα

Μείωση των ενεργών κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια (εκτός Αττικής) - Μείωση του δείκτη θετικότητας αλλά μεγάλη αύξηση των ενεργών φορέων μέσα στο 10ήμερο των εορτών

Αναμενόμενο έμοιαζε με τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών το «όχι» των ειδικών στην επαναλειτουργία του εμπορίου με τη μέθοδο του click away από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο δόθηκε προτεραιότητα, και η αναπόφευκτη κινητικότητα που θα προκαλέσει έκαναν επιφυλακτικούς τους ειδικούς κι έτσι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση με βάση την εισήγησή τους να παρατείνει για μία εβδομάδα ακόμη και οριζόντιο lockdown που ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου.

Εξαιρετικά επιβαρυμένες οι ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες και αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες 10 ημέρες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική, καθώς πολλές περιοχές της πρωτεύουσας βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αντανάκλαση της κατάστασης αυτής στον αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι πως ένα στα τρία νέα κρούσματα καταγράφεται στην Αττική, ενώ κατά 25% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων στην περίοδο των εορτών.

Με δεδομένο ότι στο σύνολό του ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει κοντά στους 400, κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν σε συναγερμό, καθώς στους δείκτες των επομένων ημερών θ’ αποτυπωθούν οι συνέπειες της χαλαρότητας και κινητικότητας των εορτών.

Τα καλά νέα

Οξύμωρο αποτελεί πάντως πως, σε αντίθεση με την Αττική, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και γενικότερα της πίεσης στο σύστημα υγείας – κυρίως σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις απλές νοσηλείες – είναι εμφανής στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλονίκης.

Εξίσου ενδεικτική είναι η υποχώρηση χθες του δείκτη θετικότητας στα όρια του 2%, ενώ η θέση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ο δείκτης θετικότητας

Η χώρα μας την Παρασκευή (08.01.2021) μέτρησε 721 νέα κρούσματα και 49 νεκρούς, ενώ 386 οι συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η Αττική είναι εδώ και αρκετές ημέρες το επίκεντρο της πανδημίας έχοντας 252 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και την Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 94. Συνολικά άλλες 14 περιοχές έχουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Μετά την χθεσινή άνοδο ο δείκτης θετικότητας έκανε βουτιά και από το 5,80 υποχώρησε σήμερα στο 1,97… Εξαιρετικά θετική εξέλιξη, αλλά αυτό δεν φαίνεται να φτάνει και είναι κάτι το οποίο επισημαίνουν συνεχώς οι ειδικοί.

Όπως επισημαίνουν, για να πούμε με μία ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4 έτσι ώστε ο χάρτης της Ελλάδας να γίνει «πράσινος. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική

Αναλυτικά ο δείκτης θετικότητας τις πρώτες οκτώ ημέρες της νέας χρονιάς κυμαίνεται ως εξής:

01 Ιανουαρίου: 2,08

02 Ιανουαρίου: 5,40

03 Ιανουαρίου: 4,50

04 Ιανουαρίου: 5,10

05 Ιανουαρίου: 2,90

06 Ιανουαρίου: 2,69

07 Ιανουαρίου: 5,80

08 Ιανουαρίου: 1,97

Οι ενδείξεις όμως δεν φαίνεται να είναι αισιόδοξες, υπάρχει φόβος για διασπορά λόγω της χαλάρωσης τις ημέρες των εορτών κάτι το οποίο θα φανεί άμεσα και μέχρι τις 18 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξει τίποτα όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αττική: Αύξηση 25% των διασωληνωμένων στην Αττική, στο 60% η πληρότητα στις ΜΕΘ 

Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική. Τουλάχιστον 2.600 τα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο, ενώ αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα από τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς.

Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για την επέκταση της πανδημίας στην Αττική, καθώς καταγράφεται 1 στα 3 νέα κρούσματα, ενώ αυξήθηκε κατά 25% ο αριθμός των διασωληνωμένων την περίοδο των γιορτών. Το γεγονός αυτό έρχεται να ενισχύσει την ανησυχία των ειδικών για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχομένως μια έκρηξη των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα τη στιγμή μάλιστα που η πληρότητα στις μονάδες ΜΕΘ αγγίζει το 60%.

Παράλληλα, ο χάρτης της Αττικής με τις «κόκκινες περιοχές» όπως το Περιστέρι, το Ζεφύρι, ο Ασπρόπυργος, το Ίλιον, το Κερατσίνι και το Μενίδι βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους ειδικούς να εξετάζουν και ορισμένες περιοχές στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο. Ενδεικτικά, στο μικροσκόπιο έχουν μπει περιοχές όπως η Χαλκηδόνα, το Γαλάτσι, ο Βύρωνας, όπως και το κέντρο της πόλης.

Πλέον, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας, όπου θα φανούν και τα αποτελέσματα από τα όσα έγιναν στην Αττική μέσα στις εορτές της Πρωτοχρονιάς, κάτι που θα κρίνει και τη συνέχιση του lockdown πέραν της μίας εβδομάδας. Οι προβλέψεις, πάντως, είναι εφιαλτικές για εκτόξευση κρουσμάτων όπως αναφέρει το Mega. 

Οι ενεργοί φορείς εξαπλασιάστηκαν

Ο συναγερμός έχει χτυπήσει για τα καλά για την Αττική, καθώς ένα τρίτο κύμα είναι προ των πυλών, τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στις 10 μέρες των εορτών οι ενεργοί φορείς εξάπλασιάστηκαν! Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες έχουν να αντιμετωπίσουν και την μετάλλαξη του ιού, αφού στη χώρα μας εντοπίστηκαν 10 κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους. Μάλιστα εκτιμάται ότι είναι 50% πιο μεταδοτικό.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, οι φορείς του ιού από 5.000 που υπολογίζονται στις 20 Δεκεμβρίου, εκτοξεύτηκαν στους 17.000 μία εβδομάδα μετά (27 Δεκεμβρίου) και την 1 Ιανουαρίου οι φορείς έφτασαν τους 30.000.

Η κατακόρυφη αύξηση των ιικού φορτίου στα λύματα της πρωτεύουσας μέσα στις γιορτές, εντείνει τις ανησυχίες για ένα τρίτο επικείμενο κύμα της πανδημίας.

Οι εικόνες συνωστισμού τα Θεοφάνεια από μερίδα πολιτών, ανησυχεί τους ειδικούς, που τρέμουν μην τυχόν ζήσει η Αττική αυτό που συνέβη το φθινόπωρο στην Θεσσαλονίκη.

Πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει τους ρυθμούς και συνολικά, από τις 27 Δεκεμβρίου έως χθες, έχουν εμβολιαστεί 34.787 άτομα, καθώς μόλις χθες εμβολιάστηκαν 8.720. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της καθημερινής δυνατότητας εμβολιασμών σε 18 με 20 χιλιάδες από τις 20 Ιανουαρίου – όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, από τις ηλικίες άνω των 85 ετών – και σε 30 χιλιάδες το Φεβρουάριο. Ήδη, άλλωστε, προστέθηκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμών άλλα 55 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα χθες και από την ερχόμενη Δευτέρα άλλα 11 στα νησιά.

Στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένος, καθώς τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει ότι πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων και δεν επιτρέπεται να κινούνται μονομερώς, όπως ζητάει ο ίδιος.

Επικαλούνται παράλληλα τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν πως κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται με τις εταιρείες για τα εμβόλια από μόνο του ή να έχει παράλληλο συμβόλαιο και υπενθυμίζουν ότι ανακοινώθηκε η επιπλέον αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων από το εμβόλιο της Pfizer και συνολικά την αγορά 2,3 δις δόσεων από έξι εταιρείες. Έτσι, η Ελλάδα θα λάβει τουλάχιστον 24 εκατ. δόσεις με βάση την κατανομή αναλογικά με τον πληθυσμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ