Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Lockdown: Με 2 νέες απαγορεύσεις ανοίγουν τα καταστήματα 18/1 – Τι έχει «κλειδώσει»

Ποιο φαίνεται να είναι το προτιμότερο «σχήμα» για το επερχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Πολλά είναι τα σενάρια και τα «σχήματα» που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να πάρει το πολυπόθητο «ναι» από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ώστε να ανοίξει αυτή τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, το λιανεμπόριο.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα από τους επιστήμονες και θα ανακοινωθούν στη συνέχεια από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στις 18.00 το απόγευμα.

Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι και δύο νέες απαγορεύσεις, χρονικής και γεωγραφικής φύσεως για τις αγορές μας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το MEGA υπάρχει το σενάριο να ανοίξουν τα καταστήματα, ωστόσο, οι καταναλωτές δεν θα έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν εκτός του δήμου όπου διαμένουν, για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Παράλληλα, ο κάθε πολίτης θα έχει στη διάθεσή του 3 ώρες από την στιγμή που θα στείλει το sms μέχρι και την επιστροφή του στην οικία του.

Οι πληροφορίες για το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης και προτείνει στους επιστήμονες, αναφέρουν ότι κάθε πελάτης μπορεί να παραμείνει μέσα σε ένα κατάστημα όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις αγορές του, όμως το σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί με ακρίβεια. Περισσότερες διευκρινίσεις πρέπει να δοθούν για τη διαδικασία της αγοράς ρούχων και παπουτσιών, όπως πόσα προϊόντα μπορεί να δοκιμάσει κάθε πελάτης, υπό ποιες προϋποθέσεις ασφαλείας αλλά και πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" 

  • Το άνοιγμα του λιανεμπορίου
  • Τα κλειστά γυμνάσια - λύκεια 
  • Το χρονικό όριο στη μετακίνηση για αγορές
  • Μικρότερη πιθανότητα συγκεντρώνει το γεωγραφικό όριο στις μετακινήσεις λόγω της δυσκολίας της εφαρμογής τους ως μέτρο 

Ποια καταστήματα ανοίγουν και πώς

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες δείχνουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης το μεσημέρι της Πέμπτης επεσήμανε πως τα δεδομένα σήμερα, σε σχέση με τις 14 Δεκεμβρίου όταν είχε ανοίξει η αγορά μέσω του click away, είναι πολύ καλύτερα.

Για το άνοιγμα της αγοράς, επέμεινε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί βάσει του εξαγγελθέντος σχεδίου: «Ανάλυση δεδομένων από την επιτροπή των ειδικών, εισήγησή τους και απόφαση από τον πρωθυπουργό».

Επιπλέον, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε στην Επιτροπή των ειδικών την τελική του εισήγηση για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η οποία προβλέπει πως την επαναλειτουργία τους με τη μέθοδο του click away, ενώ εξαίρεση θα αποτελέσουν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία για τα οποία προτείνεται η αγορά με ραντεβού, το click in shop.

Δηλαδή, οι καταναλωτές θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος και να δοκιμάσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Φυσικά, θα υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων –ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος– με το εύρος του κάθε ραντεβού να ορίζεται στα 20 με 30 λεπτά.

Μάλιστα, προκρίνει να μην είναι υποχρεωτική η χρήση κάρτας, αλλά να επιτρέπονται και τα μετρητά, ενώ το υπουργείο εισηγείται και την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων με τον ίδιο τρόπο που άνοιξαν στις γιορτές.

Μίνα Γκάγκα: Μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά τηρώντας τα μέτρα

Για το άνοιγμα της αγοράς και την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι αυτό το διάστημα μίλησε η Μίνα Γκάγκα, καθηγήτρια πνευμονολογίας και πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας στο ΜEGA. «Θα ήθελα σιγά σιγά να μπορέσουμε να ανοίξουμε με την προϋπόθεση ότι θα κρατάμε τα μέτρα. Σχεδόν όλος ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, νομίζω ότι είμαστε πια ώριμοι να το κάνουμε» ανέφερε η κ. Γκάγκα.

H ίδια τόνισε: «Όσο είμαστε με συγκεκριμένο αριθμό σε κλειστούς χώρους και φοράμε τη μάσκα νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Μπαίνουμε ήδη σε καταστήματα τροφίμων χωρίς να έχουμε πολλά κρούσματα, με αυτό το ρυθμό τηρώντας τα μέτρα μπορούμε νομίζω να ανοίξουμε». «Δεν μπορώ να ξέρω αν θα κλείσουν ξανά, αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση» ανέφερε η καθηγήτρια.

Η κ. Γκάγκα τέλος διευκρίνισε ότι: «Όσο κρατάμε τα μέτρα τότε το ρίσκο μειώνεται. Είναι δύσκολο όταν έχει πολύ κρύο να κρατάς τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά ένα ήπιο άνοιγμα πρέπει να κρατάμε. Φαντάζομαι ότι το κύμα του ψύχους θα περάσει στα μέσα της άλλης εβδομάδας».

 

Με πληροφορίες: in.gr, mega

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ