Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξάμηνη παράταση για την «Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου» ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ

Έως και 70 δικαιολογητικά χρειάζονται για να βγει

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Υποχρεωτική είναι από αύριο 1η Φεβρουαρίου η «Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου» όμως τον σκεπτικισμό του ως προς την χρονική εφαρμογή του μέτρου εκφράζει το ΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζοντας πως είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν εν μέσω πανδημίας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αγγίξουν σε περιπτώσεις τα… 70.

«Ζητήσαμε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα εξάμηνη παράταση για την εφαρμογή της “Ηλεκτρονικής Ταυτότητα Κτιρίου”. Εν μέσω πανδημίας είναι δύσκολο για να συγκεντρώσει ένας μηχανικός τα απαραίτητα δικαιολογητικά που μπορεί να ξεπεράσουν τα  60-70!   Ξέρουμε πως από 1/2/2021 θα πρέπει να βγαίνει “ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου” για κάθε ακίνητο το οποίο μεταβιβάζεται, για όποια αλλαγή ιδιοκτήτη εν ζωή. Σε πέντε χρόνια είναι υποχρεωτικό να έχει συμπληρωθεί για όλα τα δημόσια κτίρια, τα κτίρια ΟΤΑ, τα κτίρια που φιλοξενούν Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου, εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Ουσιαστικά είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος του κάθε γεωτεμάχιου. Σε αυτό θα κουμπώνουν όλα τα αρχεία κάθε ιδιοκτησίας. Θα έχει σχέδια για την ύδρευση του κτιρίου, την στατικότητα, την πυρασφάλεια, τα ενεργειακά του πιστοποιητικά, τα σχέδια κατόψεων κλπ). Όμως σκεφτείτε πως αν για μια νομιμοποίηση χρειάζονται 5 έγγραφα για μια μεγάλη οικοδομή τα έγγραφα που χρειάζονται ξεπερνούν τα  60-70. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία για έναν μηχανικό να πάει στην Πολεοδομία, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας που οι υπηρεσίες υπολειτουργούν και υπάρχει και η τηλεργασία. Επιπλέον θα πρέπει να πάει για αυτοψία στο ακίνητο 2-3 φορές. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την συλλογή των απαραίτητων εγγράφων ώστε να τα ανεβάσει μετά στην σχετική πλατφόρμα που θα αποτελέσει μια βάση δεδομένων», σημείωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο  πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Επαγγελματικών Θεμάτων του ΤΕΕ/ΤΚΜ, πολιτικός μηχανικός κ. Κώστας Βλαχοδημητράκος. Εξάλλου σχολίασε πως υπάρχει και το θέμα του κόστους που θα κληθούν να επωμιστούν οι ιδιοκτήτες, και ειδικά σε μια περίοδο που τα οικονομικά των περισσοτέρων είναι στο ναδίρ.

«Είμαστε υπέρ της “Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου”. Θυμάμαι ως μηχανικός στον σεισμό που είχε γίνει στα Γρεβενά το 1995 που λέγαμε πόσο πρακτικό θα ήταν να υπήρχε ένα πράσινο κουτί με όλα τα έγγραφα του κάθε ακινήτου ώστε να τα βρίσκουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το θέλουμε αυτό το μέτρο, όμως λόγω της πανδημίας είμαστε αποδέκτες της δυσαρέσκειας των ιδιοκτητών σε μια εποχή κρίσης, ενώ υπάρχει και το γραφειοκρατικό κομμάτι που δυσκολεύει την κατάσταση. Θεωρούμε πως η εφαρμογή του τώρα είναι λίγο άκαιρη», ανέφερε ο κ. Βλαχοδημητράκος.

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος για την “Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου” είπε πως «είναι περίπου ίσο με το κόστος μιας νομιμοποίησης».  Εξάλλου σχολίασε πως «δεν έχουν διευκρινιστεί οι ευθύνες των μηχανικών σε περίπτωση πχ που εντοπίσουν λάθη». Τέλος σημείωσε πως υπάρχει και θέμα με έναν αριθμό ακινήτων. «Δηλώσεις νομιμοποίησης ακινήτων με το Νόμο 4014/2011 κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου δεν προβλέπει κάτι για αυτά.  Η τράπεζα πληροφοριών δεν έχει ως επιλογή αυτό το νόμο γιατί ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Θα έπρεπε αυτά τα αυθαίρετα να μεταφερθούν στο νέο νόμο», σχολίασε.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα
Με επιστολή προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
Θεσσαλονίκη: Μείωση ΕΝΦΙΑ ζητά το ΕΒΕΘ - Για ασφαλισμένα επαγγελματικά ακίνητα
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ
Δεκτή η αίτηση που είχαν υποβάλει για αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους μέχρι να κριθούν από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Σωφρονιστικοί έδιναν κινητά σε κρατούμενους - «Ταρίφα» 1.000 ευρώ