Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υπουργείο Εργασίας: Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού

anastoli-ergazomenoi
Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Ποιοι δικαιούνται την άδεια

Γονείς παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον κορωνοϊό ή έχουν σοβαρή αναπηρία δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, για εργαζόμενους γονείς παιδιών τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν σοβαρή αναπηρία άνω του 70% με απόφαση των ΚΕΠΑ και, εκ του λόγου αυτού, δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά παρακολουθούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το τρέχον σχολικό έτος, διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις και οι εγκύκλιοι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού τυγχάνουν εφαρμογής και στην δική τους περίπτωση, ανεξαρτήτως του κλάδου απασχόλησής τους.

Περί χορήγησης της άδειας, έπειτα από έκδοση αιτιολογημένης απόφασης

Τα ανωτέρω τυγχάνουν εφαρμογής και στις περιπτώσεις που προβλέπεται ότι η χορήγηση της άδειας γίνεται, έπειτα από έκδοση αιτιολογημένης απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή νόμιμης εκπροσώπησης του φορέα στον οποίο εργάζονται οι γονείς, ενώ, κατά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών της προηγούμενης παραγράφου και η άδεια θα πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, κατά την προαναφερόμενη διαδικασία, θα πρέπει επίσης να δίνεται προτεραιότητα στις αιτήσεις των μονογονέων και ιδιαιτέρως των δικαιούχων της άδειας των μονογονεϊκών οικογενειών του άρθρου 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002-2003, χήρων και άγαμων γονέων που έχουν την επιμέλεια του παιδιού.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η θέσπιση της ανωτέρω διαδικασίας για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε δραστηριότητες και τομείς της οικονομίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί, λόγω του φαινομένου του COVID-19, δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών αυτών των οικογενειών και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει οι ανωτέρω εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης του δικαιώματος αυτού να καταφεύγουν σε άδεια άνευ αποδοχών, η οποία ούτως ή άλλως στερεί την επιχείρηση από ανθρώπινους πόρους, με δυσμενείς για τους ίδιους τους εργαζόμενους συνθήκες.

«Ως ακολούθως, η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών ως εναλλακτική της χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού, εφόσον ο εργαζόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω άδειας, δεν συνάδει με το σκοπό της θέσπισης της ως άνω διαδικασίας» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατηγορηματικός ο Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί όσο βρίσκεται στις ΗΠΑ
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι συζήτησε τη νομική δυνατότητα σύλληψης του Νετανιάχου κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
Κατηγορηματικός ο Τραμπ: Ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί όσο βρίσκεται στις ΗΠΑ
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα
Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 18 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 21ης και 7ης ΕΜΟΔΕ καθώς και 2 οχήματα
Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καβάλα – Επιχειρούν και εναέρια μέσα